SpaceX bo kmalu izstrelil svojo prvo raketo

SpaceX bo kmalu naredil prvi veliki korak proti kolonizaciji vesolja.

Elon Musk je pred kratkim twitnil, da bo njegova raketa Super Heavy vzletela v roku nekaj tednov. Ta trditev je sicer vprašljiva, saj raketo Super Heavy in nanjo pripeto vesoljsko plovilo Starship čaka še veliko testiranj in birokracije.  Že večkrat smo bili priče Muskovi frustraciji nad FAA (Zvezna agencija za letenje), katero obtožuje, da je prepočasna pri izdajanju dovolilnic in reševanju sporov. Po njegovem mnenju s takim tempom nikoli ne bomo sposobni normalizirati in popularizirati vesoljskega turizma.

Cilj je spraviti več ljudi v vesolje

Super Heavy in Starship sta plod večletnega prizadevanja, da bi pocenili in normalizirali izlete v vesolje. S tem ni mišljeno le igranje milijonarjev, ki si želijo ogledati Zemljo od daleč, temveč prvi koraki h kolonizaciji vesolja. SpaceX z Elonom Muskom na čelu že leta fantazira o koloniji na Marsu, imajo pogodbo z NASO, da ponovno pošljejo človeka na Luno, morda tudi tam postavijo bazo in še kaj.

Ilustracija marsovske kolonije
Ilustracija kolonije na Marsu. (vir: SpaceX)
Marsovska kolonija
Še ena fantazijska slika kolonije na Marsu. (vir: SpaceX)

Super Heavy in Starship

Super Heavy je raketa. Torej je njeno delo, da s svojimi 29 Raptor motorji plovilo spravi iz Zemljine atmosfere. Po izračunih ima Super Heavy petkrat več moči kot raketa Saturn V, ki je Neila Armstronga spravila na Luno. Po tem se raketa in vesoljsko plovilo ločita in izpraznjena raketa se vrne na Zemljo. Starship pa je vesoljsko plovilo. V njem bodo potniki in tovor. Ta ima nalogo nadaljevati pot v vesolje, proti Luni, Marsu ali Mednarodni vesoljski postaji, pri čemer si bo pomagal s šestimi Raptor motorji.  Raketa Super Heavy bo pristala v Mehiškem zalivu, Starship pa bo obletela Zemljo in pljusknila v morje blizu Hawaiijev. Tak je načrt.

Primerjava raket
vir: Wikipedia

SpaceX je izdelalo že nekaj raket, med katerimi je morda najbolj znana Falcon 9. Ta bo uporabljen 28. avgusta, da na Mednarodno vesoljsko postajo pošlje tovor. Super Heavy in Starship pa sta največje plovilo do zdaj in prvi projekt SpaceX, kjer so uporabili svoje lastno vesoljsko plovilo.

Viri:

https://www.space.com/spacex-starship-orbital-test-flight-readiness-musk

https://www.space.com/spacex-dragon-nasa-cargo-ship-crs-23-launch-webcasts

https://www.space.com/spacex-starship-super-heavy.html

Prejšnji članekBenetke bodo postale invalidom prijazno mesto
Naslednji članekNovi »sodelavki« Raayja, ki mu omogočate lažje snovanje glasbenih uspešnic

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.