Novi vznemirljivi funkciji iskalnika Chrome

Bishkek, Kyrgyzstan - June 6, 2019: Asus Chromebook. A Chromebook for Education on a wooden desk.
Foto: Savusia Konstantin iz iStock

Google je objavil vznemirljivo novico, da bo Chrome na operacijskih sistemih Mac, Windows in Linux dobil dodatne funkcije. Google je Chrome-u namreč dodal zmožnost varčevanja s pomnilnikom in varčevanja z energijo. Ti funkciji pa lahko vsak uporabnik Chrome-a vklaplja in izklaplja po lastni želji. Vse te osebne prilagoditve pa za zdaj še niso mogoče na napravah s sistemoma iOS in Android.

Zakaj uporabljati funkcijo varčevalca s pomnilnikom?

Preprost odgovor je, ker bo Chrome deloval bolje in hitreje. Sposobnost tega varčevalca je, da lahko deaktivira okenca, ki jih uporabnik že nekaj časa ni uporabljal. Okence sicer v vrstici z zavihki ostane odprto in se bo spletna stran ob kliku na izbrani zavihek ponovno naložila. Takrat se bo ob naslovu URL spletne strani pojavila opomba, da je zavihek znova aktiven.

Da pa ta funkcija ne bi motila spletnih strani, za katere bi želeli, da so vedno aktivne, lahko vsak uporabnik ročno doda spletne strani, za katere bi si želel, da bi bile vedno aktivne. Delovanja le teh ta funkcija torej ne bo ustavljala.

Funkcija varčevala s spominom obljublja do 30 % manjšo porabo spomina, kar je pomembno predvsem za gamerje in tiste, ki gledajo filme na Chrome-u, saj jim bo to omogočilo bolj nemoteno delovanje prav teh spletnih strani.

Google Chrome vseeno opozarja, da obstaja nekaj funkcij zavihkov, ki lahko preprečujejo deaktivacijo teh zavihkov. To so aktiven zvok ali video, deljenje zaslona, obvestila na strani, aktivni prenosi, delno izpolnjeni obrazci in priključene naprave (USB ali Bluetooth).

Navodila za vklop varčevanja s pomnilnikom
Navodila za vklop varčevanja s pomnilnikom

Zakaj uporabljati funkcijo varčevalca z energijo?

To je najbolj pomembno pri uporabnikih prenosnih računalnikov, saj lahko s to funkcijo zmanjšajo porabo baterije, to pa bo Chrome dosegel z omejevanjem dejavnosti v ozadju in omejevanjem vizualnih učinkov. Ta funkcija pa se lahko umešava v brezhibno delovanje iger in videoposnetkov. V zgornji vrstici se bo pojavila ikona lista, s klikom nanjo pa lahko varčevalec energije enostavno vklapljamo in izklapljamo po lastni volji. Hkrati pa lahko izberemo tudi možnost, da se varčevalec z energijo vklopi šele, ko ima naš računalnik 20 % ali manj energije, ali vedno, ko se naš prenosnik ne napaja.

Za lažji dostop do teh funkcij lahko uporabite tudi naslednji bližnjici:

  • chrome://flags/#battery-saver-mode-available
  • chrome://flags/#high-efficiency-mode-available
Navodila za vklop varčevanja z energijo
Navodila za vklop varčevanja z energijo
Prejšnji članek5 idej za darilo za materinski dan
Naslednji članekStorite to, da vam bo telefon še dolgo zvesto služil

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.