CES 2021: Nvidia je predstavila grafično kartico RTX 3060, ki jo boš celo želel kupiti za svoj računalnik

Nvidia je pravkar v sklopu Consumer Electronics Showa (ki letos poteka online preko pretočnih video konferenc) naznanila svojo najbolj dostopno grafično kartico v seriji RTX 3000. Gre za model GeForce RTX 3060, kjer cifra 60 označuje srednji cenovni razred, ki naj bi bil dovolj zmogljiv za 60 fps (sličic na sekundo) pri resoluciji 1080. Zato ni presenetljiv podatek, da so grafične kartice zelenih v tem cenovnem razredu tudi najbolj prodajane. Za primerjavo je lani naznanjen RTX 3070 namenjen igranju v resoluciji 1440, RTX 3080 pa v 4K.

GeForce RTX 3060 bo vseboval 12 GB pomnilnika GDDR6 in podporo za sledenje žarkov (ray-tracing). Slednjega pa kartica ne bi zmogla obdelovati pri 60 fps brez Nvidijine druge generacije tehnologije DLSS, ki uporablja umetno inteligenco za optimizacijo hitrosti (tj. zelo posplošena razlaga). RTX 3060 naj bi s tem lahko poganjala celo pravkar izdano »uničevalko računalnikov« Cyberpunk 2077 pri 60 fps na 1080 z vklopljenim sledenjem žarkov, kar je prav neverjetno.

RTX 3060 zmore 60 fps v modernih naslovih z vklopljenim RT in DLSS

Poleg zgoraj omenjenih tehnologij bo kartica podpirala tudi Resizable BAR (poznano pri AMD kot Smart Access Memory), ki omogoča procesorju dostop do celotnega grafičnega spomina namesto le kosov po 256 MB. Pri Radeonih je to v povezavi s podprtimi procesorji v praksi privedlo do približno 5 odstotkov zmogljivosti. To tehnologijo podpirajo AMD-jevi procesorji serije Ryzen 3000 in Intelovi procesorji 10-te in 11-te generacije.

Naznanili pa so tudi prihod funkcije Overclockanja z enim klikom znotraj aplikacije GeForce Experience, ki jo ima nameščeno vsak uporabnik Nvidijinih grafičnih kartic. Tu pa sta še Nevidia Reflex tehnologija, ki zmanjšuje vnosno zakasnitev (input lag) ter Nvidia Broadcast, ki vsebuje številne avdio in video bombončke, kot so napredno odstranjevanje neželenih zvokov v spletnih pogovorih ter virtualna ozadja in zajetje gibanja v video posnetkih.

RTX 3060 naj bi bila na voljo konec februarja za ceno $329. To je seveda pod pogojem, da bomo ugledali več zalog, kot smo jih do zdaj. Lani izdani kartici RTX 3070 in 3080 sta še vedno praktično nedobavljivi in enako velja za konkurenčne nove kartice rdečih.

GeForce RTX 3060 | The Ultimate Play

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.