Odprava efekta rdečih oči

Včasih je veljalo, da so aparati z vgrajeno bliskavico radi povzročali efekt rdečih oči na posnetih fotografijah. No, to velja še danes (dokler v meniju ne najdemo ustrezne možnosti, ki to težavo odpravi), a je “pokvarjene” fotografije moč enostavno in hitro popraviti. Kar vam bom seveda pokazal v nadaljevanju. Vse, kar potrebujemo, je brezplačen program, ki sliši na ime Gimp. Na voljo je za vse platforme, tako Okna, Mac OS, Linux distribucije ter kopico Unix sistemov – praktično za vsak računalniški sistem. Program si prenesemo s spletne strani www.gimp.org.

Sedaj bomo hitro popravili obstoječe fotografije z omenjeno napako, za v bodoče pa si velja zapomniti naslednje: fotografirane osebe opomnimo, naj gledajo fotografa v ramena, saj s tem preprečimo, da bi se svetloba, ki jo sproži bliskavica odbila od oči nazaj v lečo. V tem primeru je tudi morebiten zametek nepriljubljenega efekta bistveno lažje odpraviti. V vsega štirih korakih!

Prvi korak
Najprej si rdeče oči na fotografiji močno približamo (pritisk na tipko +), saj moramo popravljati skoraj točko pri točki.

Drugi korak
Izbrati želimo zenico. To lahko storimo na več načinov, eden najenostavnejših pa je uporaba orodja, ki sliši na ime “fuzzy select tool” (ikona). Da bi dosegli kar najbolj natančno izbiro, orodje uporabimo v razdelku “channels”, kjer izberemo tistega, ki ima najboljše razmerje kontrasta med šarenico in zenico. Ponavadi gre za zelenega.

Ta nivojski meni prikličemo s kombinacijo tipk Ctrl+L, nakar kliknemo na zavihek Channels. Nato izključimo prikaz rdeče barve s klikom na oko poleg nje. Zatem s klikoma na barvi rdeče in modra prekličemo njuno izbiro. Končno stanje mora biti takšno kot na spodnji sliki, zgolj z izbrano zeleno barvo.

Tretji korak
Dvokliknite na orodje “fuzzy select tool”. Za izbiro celotne površine, ki jo želite popraviti, boste morali malce eksperimentirati z vrednostma parametrov Threshold (v večini primerov zahteva večje povečanje) ter Feather (manjše povečanje, glej sliko).

Sedaj kliknite na rdeči del ene izmed zenic. Program bo izbral večji del zenice. Če temu ne bo tako, počistite izbiro (kombinacija tipk Shift+Ctrl+A) ter povečajte vrednost Threshold in poskusite znova. V primeru, da je program izbral tudi mesta zunaj zenice, pa počistite izbiro in zmanjšajte vrednost parametra Threshold.

Četrti korak
Vrnite se v nivojski meni ter vklopite nazaj rdečo barvo ter rdeči in modri kanal, kot kaže slika. Izbrane bi morali imeti vse možnosti.

Čas je, da se poigramo z barvami. Izberite t.i. Channel Mixer (najdete ga v meniju pod Filters/Colors/Channel Mixer). Vsebnost rdeče barve želimo karseda zmanjšati ter povečati vsebnost zelene barve. Kot je razvidno s slike, sem sam uporabil 10% rdeče, 60% zelene ter 30% modre barve. Seveda boste morali sami malce eksperimentirati s temi nastavitvami in ugotoviti, katera kombinacija vam da najbolj realistično sliko zenice, a zgoraj omenjene vrednosti so dobro izhodišče. Ko ste z barvami zadovoljni, izbiro potrdite s klikom na gumb OK.

Zaključek
To je to! S pritiskom na gumb – si oglejte vašo stvaritev. Ako ste z rezultatom zadovoljni, odizberite vsa orodja (Ctrl+Shift+A). Takole, končali smo. Rdeče oči na fotografijah vas v bodoče ne bodo več jezile.

Miran Varga

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.