Padel je nov rekord prenosa podatkov, v pomoč bo dvigajočim cenam interneta

3D illustration. Color bytes of binary code flying through a vortex, background code depth of field and flares. Data transmission channel. Motion of digital data flow. Transferring of big data
Foto: spainter_vfx iz iStock

Spisala se je zgodovina. Ekipa raziskovalcev je podatke poslala z rekordno hitrostjo 402 terabitov na sekundo z uporabo komercialno dostopnih optičnih vlaken.

Presežen prejšnji rekord pošiljanja podatkov

Marca letos je bil postavljen, zdaj že prejšnji rekord, 301 terabitov ali 301.000.000 megabitov na sekundo z uporabo enega samega standardnega optičnega vlakna. Če primerjamo s priporočili hitrosti internetne povezave Netflixa, 3 Mbit/s ali več, za gledanje HD filma, je ta hitrost več kot 100-milijonkrat večja.

Hitrost je bila dosežena z uporabo širšega spektra, z uporabo šestih pasov namesto prejšnjih štirih, kar je povečalo zmogljivost za izmenjavo podatkov. Običajno se uporablja samo en ali dva pasova.

Hitrostni rekord prenosa podatkov znaša 402 terabita na sekundo
Hitrostni rekord prenosa podatkov znaša 402 terabita na sekundo Foto: Vlad Kochelaevskiy iz iStock

Mednarodno raziskovalno skupino sta vključevala profesor Wladek Forysiak in dr. Ian Philips, ki sta člana univerzitetnega inštituta za fotonske tehnologije Aston (AIPT). Pod vodstvom Laboratorija za fotonska omrežja Nacionalnega inštituta za informacijsko in komunikacijsko tehnologijo (NICT), ki ima sedež v Tokiu na Japonskem, vključuje tudi laboratorije Nokia Bell iz ZDA.

Skupaj jim je uspelo s konstruiranjem prvega optičnega prenosnega sistema, ki pokriva šest pasov valovnih dolžin (O, E, S, C, L in U), ki se uporabljajo v optičnih komunikacijah. Univerza Aston je posebej prispevala z izgradnjo nabora Ramanovih ojačevalnikov U-pasu, najdaljšega dela kombiniranega spektra valovnih dolžin, kjer običajni ojačevalniki z dopiranimi vlakni trenutno niso na voljo iz komercialnih virov.

Optična vlakna so majhne cevaste steklene niti, ki prenašajo informacije s pomočjo svetlobe, za razliko od običajnih bakrenih kablov, ki ne morejo prenašati podatkov pri takšnih hitrostih.

Odkritje bo pripomoglo k ohranjanju stabilnih cen

Poleg povečanja zmogljivosti za približno tretjino, tehnika uporablja tako imenovana standardna vlakna, ki so že uporabljena v ogromnih količinah po vsem svetu, tako da ne bi bilo treba nameščati novih specializiranih kablov.

Ker povpraševanje po podatkih s strani podjetij in posameznikov narašča, bi to novo odkritje lahko pripomoglo k ohranjanju stabilnih cen širokopasovnih povezav kljub izboljšanju zmogljivosti in hitrosti.

Dr. Philips z univerze Aston je dejal: »Ta ugotovitev bi lahko pomagala povečati zmogljivost enega vlakna, tako da bi svet imel učinkovitejši sistem. Pričakuje se, da bo novo razvita tehnologija pomembno prispevala k razširitvi komunikacijske zmogljivosti optične komunikacijske infrastrukture, saj bodoče podatkovne storitve hitro povečujejo povpraševanje.«

Njegov kolega profesor Wladek Forysiak je dodal: »To je ‘junaški eksperiment’, ki so ga omogočila prizadevanja večnacionalnih skupin in nedavni tehnični napredek v telekomunikacijskih raziskovalnih laboratorijih z vsega sveta.«

VIRScienceDaily
Prejšnji članekOcena filma: Policaj z Beverly Hillsa 4
Naslednji članekDr. Danijela Lahe, koordinatorica Zrele Univerze: »Vseživljenjsko učenje prepogosto povezujemo samo z ‘izobraževanjem starejših odraslih’ in ne tudi z vzgojo in izobraževanjem otrok in mladine«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.