Pametni zvočnik Amazon Alexa Echo Dot: katere funkcije podpira v Sloveniji?

Amazon echo dot, Voice controlled speaker with activated voice recognition, on light background.
Foto: Mikealkeal iz iStock

Amazon Alexa je eden izmed najbolj priljubljenih pametnih asistentov na svetu, vendar je njena uporabnost v Sloveniji nekoliko omejena. V tem članku boš izvedel, kaj lahko s pametnim zvočnikom Amazon Alexo Echo počneš v Sloveniji in na katere omejitve lahko naletiš.

Nakup Amazon Alexe

Amazon Alexo Echo Dot lahko kupiš na nemškem Amazonu (amazon.de), vendar bodi pri tem pazljiv. Na voljo sta dve različici Alexe: nemška in internacionalna. Za slovenske uporabnike moraš kupiti internacionalno verzijo, saj boš lahko jezik naprave nastavil na angleščino. Nemška verzija ima namreč privzeto nastavljene funkcije in jezik, ki so bolj prilagojeni nemškemu trgu.

Radio in glasba

Alexa omogoča poslušanje postaj FM, vključno s slovenskimi. Vendar ima težave pri prepoznavanju imen postaj, ki vsebujejo sičnike in šumnike. Spotify podpira, vendar se moraš vpisati preko aplikacije Spotify in nato povezati račun z Alexo. Povezava ne deluje v obratni smeri, torej ne moreš iz Alexe direktno dostopati do svojega računa Spotify. YouTube Music žal ni podprt.

Pametni dom

Alexa se lahko uporablja kot pametni kontroler za različne naprave, kot so klimatske naprave, luči, rolete in druge pametne naprave. Mogoča je uporaba pametnih naprav, ki so povezane v ekosisteme Works with Alexa, Works with Hey Google, Samsung SmartThings, Philips Hue, Govee, Sony in še par drugih. Z nekaj nastavitvami lahko s preprostimi glasovnimi ukazi upravljaš svoj dom, kar pripomore k večjemu udobju in energetski učinkovitosti.

Informacije in vreme

Alexa ti lahko poda vremensko napoved za tvojo lokacijo. Ima tudi vgrajen notranji termometer, ki ga lahko nastaviš tako, da izvede določeno dejanje (na primer vklopi klimo in jo nastavi na ogrevanje), ko temperatura v prostoru pade pod določeno vrednost, na primer 20 stopinj Celzija.

Zgodbe in šale

Alexa ti lahko pripoveduje zgodbe, vendar njene šale niso tako dobre kot pri Googlovi Asistentki. Poleg tega so zabavna dejstva, ki jih Alexa ponuja, pogosto povezana z ameriško geopolitično situacijo, kar ni vedno zanimivo za evropske uporabnike.

Omejitve

Alexe Echo Dot se ne more uporabljati kot Bluetooth zvočnik. To pomeni, da ne moreš predvajati glasbe iz drugih naprav preko Bluetooth povezave, kar je precejšnja omejitev v primerjavi z drugimi pametnimi zvočniki.

Torej naj kupim Alexo?

Amazon Alexa Echo Dot ponuja številne uporabne funkcije, vendar je njena uporabnost v Sloveniji zaradi nekaterih omejitev nekoliko manjša. Kljub temu je lahko zelo koristna za upravljanje pametnega doma in pridobivanje informacij. Če se odločaš za nakup, bodi pozoren na izbiro internacionalne verzije in uživaj v prednostih, ki jih prinaša ta napredni pametni asistent. Naš glavni urednik je z njo vsekakor zelo zadovoljen.

Junior novinar

Prejšnji članekIzjemen dosežek! Locirana možganska mrežo, odgovorna za jecljanje
Naslednji članekSOUNDGARDEN bo svoj program sklenil s srečanjem vesoljcev

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.