PigeonBot – prvi robot, ki lahko ukrivi krila kot pravi ptič

Robot

Golobi so sicer znani kot podgane, ki lahko letijo, a so kljub temu navdihnili znanstvenike. Preučevali so jih namreč kot osnova za leteče naprave. In njihov trud se jim je izplačal.

Ptiči lahko prilagodijo svoja krila, tako da bolj elegantno letijo po zraku, medtem ko so droni veliko bolj okorni. Znanstveniki so s preučevanjem kril golobov zgradili robotskega goloba, ki so ga poimenovali PigeonBot. Zmožen je prilagoditi obliko kril tako kot pravi ptiči.

Zakaj so ptičja krila tako pomembna? Ker omogočajo precej lažje in priročno pristajanje. Naprave s ptičjimi krili veliko lažje pristanejo nekje, kjer je malo prostora, na primer v gozdu. PigeonBot pa tudi omogoča preučevanje letenja brez poskusov na živalih.

 

Raziskovalci so preučevali krila mrtvih golobov, da bi ugotovili, kako ptiči nadzirajo obliko kril. Na podlagi svojih najdb so oblikovali robota s pravimi golobjimi peresi, ki lahko svoja krila nadzira tako kot pravi golob.

PigeonBot tudi omogoča nadaljnje raziskovanje. Če znanstvenike na primer zanima prav točno določen manever, lahko hitro ugotovijo, kako mora ptič prilagoditi svoja krila. . Tako so tudi ugotovili, da med posameznimi peresi obstajajo mikro vlakna, ki jih držijo skupaj.

PigeonBot je zaenkrat najboljši robot s ptičjimi krili, obstaja pa še veliko prostora za napredek in razvoj. Mogoče bomo nekoč lahko celo leteli z letali, ki bodo uporabljala ptičja krila.

Remote-controlled pigeons take to the skies | Science News

 

Urednica revije Študent

VIRScience News
Prejšnji članekHuawei razposlal že 6,9 milijona pametnih telefonov 5G
Naslednji članekOdkritje najstarejšega materiala na Zemlji
Katja Stojić

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.