Odkritje najstarejšega materiala na Zemlji

3d rendering. Photorealistic globe with lots of details. (3D terrain and clouds, city lights, reflective oceans...)Source maps are courtesy of NASA Earth Observatory Blue Marble project, for geographical boundaries:http://visibleearth.nasa.gov/view.php?id=73776 Credit: Reto Stöckli, NASA Earth Observatoryhttp://visibleearth.nasa.gov/view.php?id=79765Credit: NASA Earth Observatory image by Robert Simmonhttp://visibleearth.nasa.gov/view.php?id=73934Credit: NASA Goddard Space Flight Center Image by Reto Stöckli (land surface, shallow water, clouds). http://visibleearth.nasa.gov/view.php?id=57747Credit: NASA Goddard Space Flight Center Image by Reto Stöckli (land surface, shallow water, clouds).
Foto: RomoloTavani iz iStock

Nedolgo nazaj so znanstveniki identificirali najstarejši material na Zemlji. To je več kot 7 milijard let star zvezdni prah, ki so ga našli v meteoritu, ki je zadel naš planet pol stoletja nazaj.

Kaj je zvezdni prah?

Sonce je staro 4,6 milijarde let, kar pomeni, da gre za material, ki je starejši od našega Osončja. Zvezdni prah je torej najstarejši trdni material, kadarkoli odkrit na Zemlji. Gre za predsolarna zrna, ki jih je težko najti, saj se pojavljajo v okoli petih odstotkih meteoritov in so mikroskopski delci, ki jih je izjemno težko opaziti.

Glavni avtor študije, Philipp Heck, je s svojo ekipo pregledal zmlete koščke meteorita, jim dodal kislino, ki je raztopila minerale in silikate ter razkrila kislinsko odporna predsolarna zrna.

Philipp Heck je odkritje komentiral kot eno izmed najbolj vznemirljivih študij, pri katerih je sodeloval in dodal, da odkriti materiali narekujejo, kako so se v naši galaksiji oblikovale zvezde.

This is The Oldest Material on Earth!

Zvezdni »baby boom«

Zaradi velikega števila predsolarnih zrn so znanstveniki ugotovili, da se je moral pred sedmimi milijardami let zgoditi zvezdni »baby boom«. Veliko število mladih zrn pomeni pospešeno oblikovanje zvezd, kar pa Heck povezuje s časom pred oblikovanjem Osončja, ko se je rodilo največ zvezd.

Znanstvene vonjave?

Brušenje koščkov meteorita je predstavljal velik izziv, saj je bil stranski proizvod močan in oster vonj. Soavtorica študije, Jennika Greer, je v izjavi zapisala, da jo je smrad spominjal na »gnilo arašidovo maslo«. O značilnem in zanimivem vonju meteorita to govorili tudi prebivalci mesta Murchison, kjer je meteorit pristal.

Prejšnji članekPigeonBot – prvi robot, ki lahko ukrivi krila kot pravi ptič
Naslednji članekOskarji niso pristranski

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.