Oskarji niso pristranski

Oskarji
Oskarji

Nominacije za ameriške filmske nagrade Oskar spet burijo duhove. Zgodba je klasična, premalo rasne diverzitete, premalo ženskih nominacij in tako imenovani snubsi (ignorancije). Poglejmo kako je letos.

Premalo raznolika družba

Videli smo kaj se zgodi, ko je pritisk javnosti glede diverzitete prevelik in gre kakovost filma v ozadje zaradi tega. Mi lahko nekdo kako drugače pojasni, kako je lahko Black panther dobil 7 nominacij in kar 3 Oskarje?! Medtem ko kostumografijo in glasbo še nekako spustim skozi filter, so ostale kategorije povsem smešne. A pustimo to za kdaj drugič, akademija je s tem pri mnogih izgubila kar nekaj ugleda in tako vsako leto pričakujemo nove izmišljotine. Naj se ne razumemo narobe, manjšine morajo definitivno biti pošteno zastopane, a to lahko naredijo le z nečim. Dobrimi in kakovostnimi filmi. Zavedam se problema, ki je manjše povpraševanje po igralcih in igralcih, ki niso belci in lahko vsaj v večini igrajo tiste klasične vloge. Primer: 12 let suženj in Črni panter sta oba nominiranca za najboljši filme leta. Se najde kdo, ki lahko reče, da je Marvelov film na istem nivoju kot mojstrovina Steve McQueena iz leta 2012?

Oskarji so beli
Oskarji so beli

Premalo ženskih nominacij

Isti problem kot v prejšnjem odstavku. Težava se predvsem pojavi v kategoriji Režija, ki je letos povsem moška. Režiserka Greta Gerwig bi med njih prišla edino, če bi jo le dodali zraven, a nekako ni (še) na istem nivoju kot ostali. Odlične stvari, ki jih lahko potegnemo iz letošnjih nominacij je skladateljica Hildur Guðnadóttir za film Joker, ki ga bo verjetno tudi dobila. Dvakrat je nominirana Cynthia Erivo za film Harriet, glavna vloga in naslovna pesem. Scarlett Johansson je prav tako nominirana dvakrat, za stransko in glavno vlogo. Neverjetno. Film Čas deklištva je odličen korak, da lahko skoraj celotna ženska produkcija konkurira moškim.

Ignorancija (snubs)

Da ne bomo govorili le o nečem, kar ni v naši moči lahko nekaj besed namenimo tistemu kar nas je pred leti vedno motilo pri Oskarjih. Zakaj ni nominiran ta in ta ali tisti tam?
Sam sem si osebno letos želel videti Taron Eggertona v skupini glavna moška vloga za vlogo Elton Johna v filmu Rocketmana. Bi se morda tu našel kdo, ki mi lahko razloži naslednje? Zakaj je lani Rami Malek za veliko slabšo odigrano (Egerton je pel sam, Malek ni) vlogo, dobil celo Oskarja? Če se držimo igralskih kategorij, so manjša presenečenja še Robert De Niro (Irec), Eddie Murphy (Ime mi je Dolemite), Robert Pattinson in Willem Dafoe (Svetilnik).

Med ne nominirani tudi Robert De Niro
Med ne nominirani tudi Robert De Niro

Pridemo tudi do ženske glavne vloge. Z vsem spoštovanjem do Jennifer Lopez, vloga v Hustlers pač ni vredna nominacije. Preprosto ni na nivoju ostalih dam, ki so nominirane. Malo manj logična je odločitev, da tu ni Awkwafine, ki je v filmu Slovo pokazala neverjetno igro in bi si verjetno zaslužila biti nominirana. Takoj po ogledu filma Mi, sem tu pričakoval Lupito Nyongo, ki je vlogi v filmu Mi (Us) odigrala fenomenalno. Ah ja, nimamo kaj, tako je. In na žalost vsega brenčanja takoimenovanega Beyhive je samo oklicana kraljica Beyonce ostala brez nominacije kategoriji naslovna pesem za njeno pesem Spirit v Levjem kralju. Kdor je gledal original ve, da ta pesem nima kaj početi v filmu.

Odštevši vse te probleme, ki se bodo (upamo) sčasoma popravljali na pošten in pravilen način želim čestitati vsem nominiranim. Hvala za filme, ki smo si jih lahko ogledali v prejšnjem in tudi tem letu. Po 9. februarju se vidimo, ko bomo pokomentirali vse nagrajence in nagrajenke seveda.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekOdkritje najstarejšega materiala na Zemlji
Naslednji članekRotary klub Ljubljana razpisuje nagradno štipendijo za šolsko leto 2020/2021

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.