Piratstva mladi ne podpirajo, a se ga vseeno poslužujejo

Foto: bizoo_n iz iStock

Piratstvo je še vedno zelo pogosto, predvsem v Sloveniji. Nalaganje filmov, iger in glasbe preko kanalov, ki predstavljajo neetičnost in protizakonito dejanje, je skorajda nacionalni šport. Da to pogosto počnemo, ugotavlja tudi evropska raziskava.

Nova raziskava Urada Evropske unije za intelektualno lastnino je vključevala 25.824 prebivalcev vseh 27 držav članic, starejših od 15 let.

Ne podpirajo piratstva, a se ga vseeno poslužujejo

Na splošno večina Evropejcev ne podpira dostopanja do digitalnih vsebin prek nezakonitih virov. Večina se jih ne strinja z različnimi razlogi, ki se včasih uporabljajo za opravičevanje tega vedenja, kot na primer da je sprejemljivo, če je le za osebno uporabo (65 odstotkov), če je cena vsebine previsoka (72 odstotkov) ali če vsebina ni na voljo preko zakonitega vira (74 odstotkov).

82 odstotkov raziskovancev se strinja, da nezakonit dostop do vsebin predstavlja tveganja, kot so prevare in izpostavljenost neprimernim vsebinam za mladoletnike.

Young man shooting with his home video camera while sitting close to the woman at the cinema
Foto: g-stockstudio iz iStock

Ozaveščenost o zakoniti ponudbi spletnih vsebin med Evropejci ostaja visoka. Skoraj 9 od 10 se zaveda vsaj ene vrste zakonite ponudbe vsebin, ki je na voljo v njihovi državi, najpogosteje filmov (68 odstotkov), glasbe (64 odstotkov), televizijskih serij (62 odstotkov) in knjig (54 odstotkov).

Še naprej dajejo prednost izbiri zakonitih virov, kadar so te možnosti cenovno dostopne. Kot odraz tega je 43 odstotkov Evropejcev plačalo za dostop do spletnih vsebin iz zakonitih virov, medtem ko jih precej manj (14 odstotkov) priznava, da so za dostop do takih vsebin uporabili nezakonite vire.

Delimo si varovane in varne vsebine

Varovane vsebine v povprečju deli le majhen delež Evropejcev, to pa je precej pogostejše med mladimi. 11 odstotkov Evropejcev je v zadnjih 12 mesecih naložilo avtorsko varovano vsebino, da bi jo delilo z drugimi. To vključuje 42 odstotkov tistih, ki so do spletnih vsebin dostopali tudi iz nezakonitih virov. Tako kot uporaba nezakonitih virov za prenos ali pretakanje, je nalaganje bistveno bolj pogosto med mladimi.

Ob predstavitvi teh informacij si preberi tudi naš prispevek o tem, ali je piratstvo v Sloveniji legalno.

Urednik portala Student.si

VIReuipo.europa.eu
Prejšnji članekAfriška megafavna v hudi krizi, razkriva nova študija
Naslednji članek3000 € za najboljšo inovacijo Univerze v Ljubljani 2023! (RAZPIS)

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.