Pohitrimo zagon računalnika

Čas, ki je potreben od trenutka, ko s pritiskom na gumb svojo gmoto čipov obudimo v življenje, do trenutka, ko zadeva postane polno uporabna, je bil vedno kamen spotike. Kljub velikemu trudu proizvajalcev strojne opreme in giganta iz Redmonda (beri: Microsofta) ta postopek še vedno traja predolgo, vsaj zdi se tako. Namreč ko domači PC primerjamo z glasbenim stolpom, videorekorderjem ter vsemi električnimi kuhinjskimi pripomočki, gladko potegne krajši konec, ko gre za pripravljenost za delo. A na srečo lahko zadevo sami omilimo z naslednjimi nekaj triki.

BIOS nastavitve
Ob zagonu računalnika mrzlično napadimo tipke F1, F2 ter Del. Ena izmed njih nas bo brez dvoma pripeljala do osnovnih nastavitev našega računalnika. Ako se pred vami pojavi modri zaslonski meni, ste na pravi poti. V menijih poiščite nastavitve, ki vsebujejo besedo “boot” (ang. zagon). Mirne vesti lahko prekličete vse morebitne diagnostike, ki jih sistem opravlja na začetku in si tako prihranite prve sekunde. Dodaten čas boste prihranili, če boste nastavili, da se sistem takoj zažene s trdega diska, ne pa da prej išče Polkna na disketnem pogonu ali cederomu.

misel:Če imate med zagonom računalnika čas za kuhanje kave, potem brez dvoma potrebujete nekaj močnejšega.

Mapa Zagon
V omenjeni mapi so shranjeni vsi programi, ki se bodo zagnali ob nalaganju operacijskega sistema. V njej boste brez dvoma našli kakšen vnos (pravzaprav gre za bližnjico), ki ni življenjskega pomena za vaše delo z računalnikom. Ni ga potrebno izbrisati, le premaknite ga na drugo mesto (npr. namizje) in ga ročno poženite, ko ga boste potrebovali.

Programi, ki se zaženejo ob zagonu, znajo resnično podaljšati čas nalaganja operacijskega sistema.

Strojna oprema
Naprave, povezane na vaš računalnik, znajo še kako podaljšati zagonski čas. Posebni mojstri tega “poklica” so razni USB ključi, zato jih, ko jih ne potrebujete, odklopite. Isto velja za zunanje trde diske in vse naprave, ki so z računalnikom povezane preko USB vmesnika – recimo tiskalniki. Ugasnite jih. Tudi mrežne kartice – žične ali brezžične – niso nedolžne. Zato vam priporočam, da vse, ki niso aktivne in ne skrbijo za vašo povezavo v svet, onemogočite. Potrebne nastavitve najdete v meniju Nadzorna plošča ter Omrežne povezave.

USB ključe, MP3 predvajalnike in druge pripomočke priključite šele, ko jih potrebujete, saj med zagonom Oknom kradejo dragoceni čas.

Miran Varga

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.