Postani receptor!

“Naše delo je ob vseh teh aktivnostih vse prej kot dolgočasno”

Poznaš občutek, ko zapreš oči in z mislimi odplavaš daleč stran? Ko se popolnoma prepustiš trenutnemu navdihu? V svet, kjer pozabiš na vsakodnevne skrbi. V svet, kjer se zabavaš, hkrati pa opravljaš družbeno koristno delo. Pridruži se mi na potovanju v svet Resorja za mednarodno sodelovanje.

Resor za mednarodno sodelovanje Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU v Ljubljani) je mesto, kjer se zbirajo študentje, ki jim sam študij ni dovolj. Je pribežališče za energije polne mladostnike, prostor, kjer se vsak trenutek pišejo neštete zgodbe, in mesto pozitivnih vibracij. Teh ne primanjkuje nikoli, zlasti pa ne na začetku novega semestra. Takrat pisarna dobesedno poka po šivih. Ljubljana in z njo tudi Mednarodna pisarna postaneta vsak september in februar gostiteljici vedno večjega števila tujih študentov, ki pridejo v slovensko prestolnico na začasni študij v okviru izmenjave Sokrates/Erasmus ali pa so k nam prišli na študijsko prakso. Željni novih doživetij se morajo ti študentje med drugim ustaviti na Resorju za mednarodno sodelovanje, da pridobijo status, ki je enakovreden tvojemu – status študenta Univerze v Ljubljani. Seveda pa to ni edini razlog. Na tem mestu lahko dobijo tudi pomoč pri iskanju namestitve, informacije o študentskem življenju v našem glavnem mestu, javnem prevozu in spoznajo slovenske študente prostovoljce, ki skrbijo za zabavni, kulturni in izletni program Recepcije.

In ko so vse formalnosti opravljene, ko imajo streho nad glavo ter bolj ali manj poln hladilnik, se lahko začne pravo študentsko življenje. Ponedeljkova večerna druženja v Parlament Pubu, kjer že na začetku novega tedna dobijo energijo za prihajajoče izzive, obiski kulturnih ustanov, filmski večeri, izleti in ogledi lepot Slovenije, nepozabne študentske zabave. In kdo je “kriv” za to pestro ponudbo? Program “Recepcija”, ki deluje v okviru Mednarodne pisarne, v veliki meri skrbi za ponudbo obštudijskih dejavnosti za tuje študente. Ena izmed letošnjih receptork, Darja, svoje delo najbolje opiše z besedami: “Recepcija se ukvarja z družabnim življenjem Erasmus študentov in njihovim prilagajanjem novemu življenjskemu okolju. Pomagamo jim s koristnimi informacijami, ki jih potrebujejo pri začetnem premagovanju kulturnih razlik, in jim omogočimo kakovostno preživljanje prostega časa. Na kratko, trudimo se, da ni nikomur dolgčas. Tudi naše delo je ob vseh teh aktivnostih vse prej kot dolgočasno.”

Bi se rad zabaval s tujimi študenti v Sloveniji?
Zagotovo razmišljaš, da je to eno izmed sanjskih del v času študija. Res je. Pa vseeno ne veš, če je zate? Mogoče misliš, da ti nisi za stvar ali pa ne veš, kako priti “h koritu”? Tudi ti lahko postaneš del tega in mogoče boš že prav kmalu istih misli kot Damjana, ki se je pridružila recepciji: “Delo na recepciji je tisto, kar sem si vedno želela. Omogoča mi druženje s tujimi študenti, pri katerem spoznavam druge kulture, običaje ter gledam na svet z različnih zornih kotov. Šele sedaj vidim, koliko različnih možnosti mi življenje ponuja.”
Zato naslednjič, ko imaš vsega dovolj, ne zapiraj oči, ampak se odpravi na Kersnikovo 4 in si dejansko oglej svet Resorja za mednarodno sodelovanje. Če pa se to zgodi na ponedeljek, nas zvečer obišči v Parlament Pubu, kjer slaba volja zelo hitro izpuhti. Ko enkrat vstopiš, se vračaš znova in znova. Saj veš, dobrih stvari se v življenju nikoli ne naveličamo.

Lorenzo Lopez, 24 let, Cuidad Real, Španija
Lorenzo, prihajaš iz Španije, ki je znana po vročih ritmih, norih zabavah in toplejši klimi. So se tvoja pričakovanja o življenju pred prihodom v Slovenijo izpolnila?

Bolj ali manj. Pričakoval sem nove prijatelje, zabave, izlete, predvsem pa nepozabne trenutke. Neko povsem novo izkušnjo. Seveda pa je bila vznemirjenost na začetku veliko večja kot sedaj. Danes se v Ljubljani počutim že zelo domače in nekatere stvari so postale že rutina.

Kakšna pričakovanja pa si imel glede študija? Kakšno je dejansko stanje?
S študijem je povezana edina slaba izkušnja, ki sem jo imel po prihodu v Slovenijo, in sicer odnos s profesorji in fakulteto na splošno. Ni mi všeč njihov odnos do tujih študentov. No, moram priznati, da v mojem primeru obstaja ena svetla izjema. Menim, da je sicer vseeno nepozabna izkušnja, tudi če na izmenjavi ne opraviš nobenega izpita, ampak ta program je namenjen prav opravljanju dela študijskih obveznosti v tujini … kakšno protislovje …

Zakaj si med vsemi ponujenimi državami izbral ravno našo deželo?
Žal mi zagotovo ni. Preden sem se odločil, kam grem, sem imel le eno željo – da grem nekam za celo leto. In Slovenija je bila edina država na seznamu, ki je to možnost ponujala. Poleg tega pa sem želel nekaj časa preživeti v državi, ki je drugačna od Španije – in Slovenija to zagotovo je.

Za konec mi še povej, kako preživljaš prosti čas?
Na začetku sem se večinoma udeleževal aktivnosti, ki jih je organiziral Resor za mednarodno sodelovanje. Vesel sem, da tujim študentom predvsem na začetku omogočijo, da se spoznajo med seboj. Vsa srečanja, zabave … predvsem pa, da se tuji študentje v Ljubljani počutimo kot doma. Sedaj poznam že veliko ljudi, s katerim se dobivam in zabavam izven tega programa, vendar še vedno rade volje pridem na kakšen filmski večer, zabavo ali pa se za kratek čas ustavim v njihovi pisarni, da vidim, kaj zanimivega pripravljajo.

Tjaša Toni

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.