Prihaja Googlova konkurenca ChatGPT-ju

Google Bard bo konkurenca Chat GPT
Google Bard bo konkurenca Chat GPT Foto: hapabapa on iStock

ChatGPT je s svojim prihodom dodobra stresel svet. Sledimo lahko plazu objav, člankov, kolumn, komentarjev in spekuliranj o njegovi moči, o spremembah, ki jih prinaša in o prihodnosti. Chatbot podjetja OpenAI pa kmalu ne bo več edini, ki dviguje prah. Google obljublja prihod svojega chatbota z istimi in še več zmogljivostmi. Imenuje se Bard.

Nov pogovorni AI

Direktor Googla Sundar Pichai je Bard opisal kot »eksperimentalno pogovorno AI storitev«, ki bo odgovarjala na uporabnikova vprašanja. Enako kot ChatGPT nam bo lahko pomagala poiskati ideje za večerjo, organizirati poroko ali napisati esej. Poleg tega na Googlu obljubljajo, da bo Bard bolj primeren za iskanje informacij o nedavnih dogodkih, saj bo posebej prilagojen za prečesavanje novic s celega interneta – s tem ima ChatGPT namreč nekaj težav.

Google Bard
Foto: Google on google

Chatboti lahko postanejo nov način brskanja po spletu

Google ima seveda že veliko izkušenj z umetno inteligenco. Konec koncev so izumili T v ChatGPT (Chat Generative Pre-trained Transformer). Za razliko od OpenAI pa niso tako odprti za deljenje svojih nedokončanih izdelkov. A to se spreminja, saj morajo ostati v igri, medtem ko Microsoft že govori o inkorporiranju ChatGPT-ja v svoj brskalnik Bing. To je pravzaprav ena največjih sprememb, ki jih prinašajo govoreči AI – način kako bomo surfali po internetu v prihodnosti. Google ima praktično od svojih začetkov monopol med brskalniki, celo brskanju rečemo guglanje, a vse to se lahko spremeni.

Prihodnost brskanja bo verjetno povezana s chatboti kot sta ChatGPT in Bard. Koliko lažje in hitreje je preprosto vprašati AI za nasvet. Namesto da moramo vpisati ključne besede v iskalnik, pregledovati informacije, hkrati pa se otepati oglasov, vse to za nas stori AI in nam servira odgovor.

Google Bard
Foto: google on google

AI pa ni brez napak

A niso brez napak. Ko pridemo na stran ChatGPT-ja nas pričaka opozorilo, da reč še ni dokončana in lahko deli netočne in celo žaljive informacije. Pred kratkim smo pisali o tem, kaj si slovenski zgodovinar misli o pravilnosti AI odgovorov. Še huje je, da računalnik v svojih napakah ne popusti in suvereno zagovarja svoje stališče – morda še koga spelje v greh. Vse to skrbi Google, ki se je sicer že poigraval z idejo »novega načina brskanja po internetu«, vendar svojih izdelkov ni pustil prosto teči po internetni džungli. Kot je zapisal Pichai, se bo v naslednjih tednih z Bardom pogovarjala ekipa Googlovih zaposlenih, da »se prepričajo, da Bardovi odgovori dosegajo visok standard, varnost in temeljijo na resničnih informacijah.«

VIRblog.google
Prejšnji članekNASA razkrila spektakularno trčenje treh galaksij
Naslednji članek10 razlogov zakaj se boste zaljubili v prav te brezžične slušalke

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.