Projektor ali televizija? Kaj izbrati za domači kino?

movie theater, room, movie

Mnogi sanjajo o domači kinodvorani, v katero bi povabili prijatelje in znance. Za domači kino bi se odločili, če bi imeli na voljo televizor ali projektor. Katerega od teh bi izbral za svojo zasebno kinodvorano? V prispevku najdeš primerjave med obema elementoma v petih glavnih kategorijah, ki ti bodo dale odgovor na večno vprašanje: projektor ali televizor?

Velikost zaslona

sand table, big screen, television

Televizije so dandanes na voljo v precej ogromnih velikostih, ki znašajo tudi preko 200 centimetrov. Kljub temu se v veliki večini še vedno odločamo za nekoliko večje diagonale, ki so bolj v merah normale. Pomembna je tudi cena, ki večini omogoča nakup televizij v velikostih od 50 do 80 palcev. Zgodba s projektorji je drugačna, saj je projektor le en. V osnovi lahko rečemo, da bo slika vse večja, ko bomo projektor oddaljevali od stene oziroma platna.

Kontrast

Razmerje med najbolj svetlo in najbolj temno piko na zaslonu. To je kontrast. Večji kot je kontrast, bolj opazne bodo malenkosti v temnih prizorih. Na to bo vplival tudi ambient prostora, v katerem boš gledal – v temi bo slika boljša kot podnevi. Kontrast bo boljši, ko bo večja tudi svetlost zaslona. Televizorji so namreč svetlejši, tisti najdražji pa imajo izpopolnjeno sliko z odličnim kontrastom. A projektorji so namenjeni ogledom v temnih prostorih, saj sami ustvarijo ambient.

Resolucija in odzivnost

Obe lastnosti sta pomembni predvsem pri dodatkih igralne konzole ali gaming računalnika. Obe lastnosti sta se v zadnjih nekaj letih močno izboljšali, še vedno pa ima veliko televizorjev tu prednost, saj so narejeni prav za to. Gaming načini so pogosto del televizorjev, ki so namenjeni igranju iger. Ampak v obrambo projektorjev, ali si kdaj preizkusil videoigro na velikem projektorju?

Kvaliteta zvoka

loudspeaker, speaker, sound

Gre za najbolj zanimiv dejavnik izmed petih, ki so na tem seznamu. Tudi tu je v zadnjih letih prišlo do določenih izboljšav, a je prostora za napredek še veliko. Tako projektorji kot televizorji ne blestijo v razredu svojega zvoka, kar pomeni, da je pomembno zraven kupiti še komplet zvočnega sistema hišni kino. Ta se lepo sliši v primerjavi s projektorjem, ki zagotovi odlični domači kino.

Možnost prenašanja po svetu

Televizija bo najverjetneje velika in težka, v veliko primerih tudi okorna in krhka. Zanjo in za nas je najbolje, če ostane na svojem mestu. Po drugi strani je projektor odličen in primeren za prenašanje. Domača kinodvorana v za to namenjenemu prostoru v hiši ali kaj drugega? Predstavljaj si, da projektor odneseš ven ter si privoščiš večerni kino pod zvezdami. Projektor to omogoča na veliko bolj enostaven način.

Zaključek: Televizor ali projektor?

Vsekakor televizija prinaša kar nekaj prednosti, ki pa ji v bitki s projektorjem v našem tekmovanju ne bodo pomagale. Projektor je zmagovalec, ko govorimo o domačem kinu.

Kvalitetne projektorje, ki ti bodo omogočili nepozabne filmske izkušnje, najdeš pri podjetju Secop d. o. o.. V svoji ponudbi imajo več različnih modelov, tako da lahko izbereš tistega, ki ti najbolj ustreza. Gremo v kino! (V domačo dnevno sobo ali na vrt, seveda.)

Tiskalniške naprave, najem tiskalnika, uničevalci dokumentov in interaktivni zasloni. Nudimo svetovanje, izobraževanje in strokovno tehnično osebje.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekGajo Prestor je navdušila pametna ura Huawei Watch GT 3 Pro
Naslednji članekHiša iluzij čaka, da ti ponudi neverjetno izkušnjo

Tiskalniške naprave, najem tiskalnika, uničevalci dokumentov in interaktivni zasloni. Nudimo svetovanje, izobraževanje in strokovno tehnično osebje.

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.