Prvo SMS sporočilo je staro že 27 let

Danes je komuniciranje preko sporočil seveda povsem samoumevno, SMS-i so celo nekoliko potisnjeni na stranski tir, saj vse bolj uporabljamo različne spletne aplikacije, ki prav tako omogočajo pisno komuniciranje. Pa je vseeno prav, da se spomnimo, da ni bilo vedno tako.

Letos torej praznujemo 27-letnico prvega poslanega SMS sporočila. Natančneje, ga je Neil Papworth poslal 3. decembra 1992. Takrat je bil zaposlen pri mobilnem operaterju Vodafone, sporočilo pa je poslal takratnemu direktorju podjetja Richardu Jarvisu. Slednjemu je pošiljatelj zaželel vesel božič.

Kaj je bilo takrat drugače kot danes? Prvič, sporočilo je bilo poslano z računalnika in drugič, gospod Papworth odgovora ni dobil. Ne zato, ker bi bil njegov direktor brez vsakršnih manir, vendar zato, ker so takrat mobilniki sporočila lahko le prejemali.

Kakšno je oziroma je bilo stanje pri nas?

Vsak mesec po svetu potuje približno 560 milijard sporočil, od tega jih Slovenci primaknemo kar 222 milijonov. To so v povprečju 3 sporočila na dan na eno osebo, seveda brez ostalih aplikacij kot so Messenger, WhatsApp, Viber ipd.

V Sloveniji pa smo SMS-e dobili šele leta 1998, preko mobilnega operaterja Mobitel. Zmeda je nastajala predvsem glede zaračunavanja storitve.

Mobitel

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Prejšnji članekMobilniki leta 2019 z najboljšo baterijo
Naslednji članekDružbeni problemi, ki pestijo moške (2. del)
Maja Matuha

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.