Družbeni problemi, ki pestijo moške (2. del)

V prvem delu serije člankov o družbenih problemih, ki pestijo moške, smo pregledali, kako je od moških še vedno pričakovano, da priskrbijo družino ter kako zanemarljiva je družba do njihovega mentalnega zdravja ter čustev. Sedaj pa preidimo na bolj intimne tematike: samopodoba in spolnost.

Pijanski perverzneži ali superheroji

Moški zadnje čase nimajo največje sreče glede njihove podobe v medijih. Pa naj bo to v komedijah, oglasih, erotičnih romanih ali stripih. V »mainstream« medijih težko najdeš kompleksnega, čutečega a še vedno močnega moškega. Če pa že obstaja, je tako narejen samo za pritegnitev ženskih gledalcev (po navadi ob spremljavi z izklesanimi mišicami, lepim obrazom in skrivnostim pogledom).

Moški z neumnim izrazom
V reklamah in komedijah, so moški velikokrat prikazani kot barbari, pijanci, nesposobneži, slabi očetje, perverzneži in nasploh neumni.

V oglasih in komedijah, so moški velikokrat prikazani kot barbari, pijanci, nesposobneži, slabi očetje, perverzneži in nasploh neumni. Ta prikaz je celo sprožil neko idejo, kako naj bi se moški obnašal. S pločevinko piva buliji nogometno tekmo in se ne zmeni za domača opravila ali svoje otroke. In če kateri moški dejansko pokaže zanimanje v likalnik ali pa bi rajši bral knjigo kot gledal televizijo, je takoj označen za »poženščenega«. Čeprav obstaja zapoved, da mora vsak moški napisati vsaj eno knjigo.

Na drugi strani pa imamo stereotip superheroja. Močan, pameten, finančno stabilen a hkrati zabaven, pravičen, požrtvovalen in romantik. K temu tudi pritiče izklesan trup, ogromne roke, oglata čeljust in zadnje čase urejena brada.

Moški izklesan trup
Na drugi strani pa imamo stereotip superheroja.

Kar pa mnogo moških težko doseže. Težko si zabaven in izklesan, če delaš cele dneve v pisarni, da bi bil finančno stabilen. Med mladimi moški se na primer poraja vse več problemov s samopodobo. Vsi moški ne zmorejo osebnega preskakovanja med močnim, togim zaščitnikom in nežno, ljubečo dušo.

Spolnost

O moških kroži zelo posplošen mit. Vsi moški nenehno iščejo samo seks, čustva jih ne zanimajo in »podrli« bi vse kar se premika in leze. Moški varajo (čeprav je statistika pokazala, da ženske varajo v enakem številu), če varajo je to zato ker so nezvesti kreteni (čeprav je statistika pokazala, da se veliko moških v varanje zateče zaradi stiske) in moške ne zanimajo resne razmerje.

Silhueta glave v kateri so besede sex
O moških kroži zelo posplošen mit. Vsi moški nenehno iščejo samo seks, čustva jih ne zanimajo in »podrli« bi vse kar se premika in leze.

A to je daleč od resnice. Veliko moških išče resno zvezo, če pa ne, ali se morajo zaradi tega res zagovarjati? Res je, da moški ne trpi opazk zaradi hitre menjave spolnih partnerjev in to je res nepošteno do žensk a moški pri takem početju naleti na komentarje, da ni resen, da je prasec in da se igra s čustvi. Da, res je, veliko moških hlini čustva do ženske, samo zato da bi prišli do seksa. A ni prav, da se vse moške meče v isti koš.

Moški in ženska se povezujeta
A ni prav, da se vse moške meče v isti koš.

Drugi predsodek je, da so moški nevarni in posiljevalci. Posilstvo je resen problem in ga moramo tretirati z vso resnostjo. A ne tako, da imamo vsakega moškega za posiljevalca. Osebno lahko priznam, da mi je nelagodno, če ponoči hodim po pločniku in proti meni ali pred mano hodi ženska. Skrbi me, da se me boji in se zaradi tega počutim krivo. Zato rajši prečkam ulico ali pa počakam, da se dovolj oddalji in se počuti varno. Hkrati pa me spreleti občutek, da sem slaba oseba.

Spolnost II

Tretji predsodek je, da so vsi moški, ki imajo radi otroke (poleg svojih seveda) in ki radi delajo z otroci, pedofili ali pa imajo druge slabe naklepe. Če bi ženska pomagala izgubljenemu otroku, družba to vidi to kot pohvalno. Če bi to storil moški, je že deležen nenavadnih pogledov. Zakaj torej vidimo moškega, ki se ukvarja ali celo pomaga otrokom kot nevarnost za našega otroka, ženskam pa povsem zaupamo? Še posebej, ko je statistika pokazala, da se število ženskih pedofilov strmo bliža številu moških pedofilov.

Otroška roka se oklepa medvedka, moška figura jo opazuje izza ozadja
Še posebej, ko je statistika pokazala, da se število ženskih pedofilov strmo bliža številu moških pedofilov.

Moški tudi nimajo take nadvlade, ko pride do spolnosti, kakor smo verjeli. Od moškega se ogromno pričakuje pri spolnosti.  Da poskrbi za varnost, da poskrbi za posledice, če do teh pride, da bo seks dober – če ni, je njegov problem, čeprav je lahko na primer partnerica tista, ki ne pokaže kemije in strasti.

Ženska "zajaha" moškega
Od moškega se ogromno pričakuje pri spolnosti.

Mnogo moških postane tudi žrtev spolnih prevar. Nekatere ženske lovijo moške, da bi jih oplodili in bi živele od njegove finančne pomoči, mladoletnice lažejo o svoji starosti (in s pomočjo današnje mode in ličil to uspešno dosežejo) zaradi različnih ciljev a po navadi zaradi denarja, nagona ali celo zaradi izsiljevanja. Mnogo moških je bilo v ZDA tako prevaranih in poslanih v zapor, kjer so bili žrtev nasilja ali celo posilstva kot kazen, saj so jih smatrali za perverzneže.

V tem članku smo spoznali intimne probleme, ki se tičejo moških v naši družbi. V naslednjem članku v tej seriji se bomo lotili nasilja in sodne neenakosti, ki ju trpijo moški.

Prejšnji članekPrvo SMS sporočilo je staro že 27 let
Naslednji članekTop 10 New York

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.