Razbijamo mite o e-skirojih

Berlin, Germany - June, 2019: Electric scooter , escooter or e-scooter of the ride sharing company LIME and TIER on sidewalk in Berlin, Germany
Foto: hanohiki iz iStock

Električni skiroji so v zadnjih letih pridobili veliko pozornosti, predvsem zaradi povečanja skupnega najema električnih skirojev v mestih. Ker pa so električni skuterji postali bolj priljubljeni, se je veliko voznikov odločilo, da bodo raje investirali v lastne e-skiroje, kot da bi zapravljali denar za skupne storitve najema. V nadaljevanju razbijamo nekaj mitov o električnih skirojih.

1. E-skiroji so nevarni

V medijih se večkrat pojavljajo zgodbe o vse pogostejših nesrečah z električnimi skiroji. Čeprav se nesreče vsekakor lahko zgodijo, so nekateri ljudje zaradi teh novic e-skiroje videli kot nevarnejše, kot so v resnici.

Če želiš voziti električni skiro, moraš preprosto vedeti, kako ga pravilno voziti, da zagotoviš svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu. Glavna vzroka za nesreče z e-skiroji sta neprevidnost in neizkušenost. Na srečo se večina nesreč z e-skiroji konča le z manjšimi odrgninami in modricami.

Pomembno je, da med vožnjo z e-skirojem:

  • vedno nosiš čelado,
  • ves čas gledaš na cesto,
  • upoštevaš cestno prometne predpise in druga pravila za varno vožnjo ter
  • uporabljaš luči in nosiš odsevna oblačila, ko je zunaj tema.
Vienna,Austria-20 may 2019: Electric scooter for rent on street in centre Vienna in sunny day
Če želiš voziti električni skiro, moraš preprosto vedeti, kako ga pravilno voziti, da zagotoviš svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu. Foto: Nazarevich iz iStock

2. Električni skiroji so šibki

Nekateri ljudje menijo, da so električni skiroji prav tako šibki kot skiroji za otroke. To domnevo pogosto podkrepi dejstvo, da je pri skupnih izposojah e-skirojih visoka stopnja fluktuacije.

Nasprotno pa so lahko električni skiroji v zasebni lasti zelo dolgotrajni stroji. E-skiroji so izdelani iz izjemno trdnega aluminija in bi morali zaradi svojih visokozmogljivih funkcij, robustnih baterij in izjemne konstrukcije služiti več let.

Življenjsko dobo svojega električnega skiroja lahko podaljšaš tako, da ga pravilno vzdržuješ, čistiš in varno voziš. Kakovostnejši e-skiroji imajo običajno daljšo življenjsko dobo kot cenejši modeli.

Moscow, Russia - 07.12.2021: Young man in summer clothes on an electric scooter at the entrance to Exhibition of Achievements of National Economy (Russian: aka VDNKh or VDNH an amusement park)
Življenjsko dobo svojega električnega skiroja lahko podaljšaš tako, da ga pravilno vzdržuješ, čistiš in varno voziš. Foto: OxAvdeenko iz iStock

3. Električne skiroje je težko voziti

Če še nikoli nisi vozil električnega skiroja, te ta zamisel morda nekoliko plaši.  Čeprav se številni e-skiroji ponašajo z impresivno močjo motorja in najvišjimi hitrostmi, jih je še vedno precej preprosto obvladati.

Ker imajo električni skiroji nizko težišče, med vožnjo zlahka ohranjaš ravnotežje. Poleg tega ti za upravljanje električnega skuterja ni treba izpolnjevati visokih standardov telesne pripravljenosti. Motor bo vse težko delo opravil namesto tebe, ti pa se boš osredotočil na opazovanje ceste.

Če boš noge postavil v stabilen položaj, vozil počasi in med zaviranjem prenesel težo nazaj, ti vožnja z električnim skirojem ne bo povzročala težav.

Berlin, Germany - October, 2019: Row of electric E scooters , escooter or e-scooter of the company LIME on sidewalk in Berlin
Motor bo vse težko delo opravil namesto tebe, ti pa se boš osredotočil na opazovanje ceste. Foto: hanohiki iz iStock

4. Električni skiroji se hitro izpraznijo

Veliko ljudi ve, da je treba električne skiroje redno polniti, da so baterije polne. Zaradi tega morda domnevaš, da polnjenje baterije električnega skiroja ne traja prav dolgo.

Nekateri električni skiroji lahko z enim polnjenjem prevozijo le nekaj kilometrov, drugi pa lahko prevozijo veliko več. Kako dolgo bo baterija električnega skiroja zdržala, lahko ugotoviš tako, da preveriš njegov doseg.

Kljub temu se lahko doseg e-skiroja razlikuje glede na težo voznika in teren. Če kupiš model z velikim dosegom, boš lahko do zadnjega raziskal svojo vas, mesto ali pa celo občino, ne da bi ti zmanjkalo baterije.

Belarus, Novopolotsk - 18 august, 2021: Folded electric scooter against the wall close up
Nekateri električni skiroji lahko z enim polnjenjem prevozijo le nekaj kilometrov, drugi pa lahko prevozijo veliko več. Foto: Vera Aksionava iz iStock

5. Baterije električnega skiroja imajo kratko življenjsko dobo

To je še en mit. Drži pa, da to velja predvsem za skupne najeme e-skirojev, ki jih pustimo zunaj na vročem soncu.

Električni skiroji v zasebni lasti lahko svoje baterije ohranijo več let, če zanje ustrezno skrbimo.

Življenjsko dobo baterije svojega električnega skiroja lahko ohraniš:

  • z vzdrževanjem optimalnega polnjenja,
  • s tem, da e-skiro pustiš, da se pred polnjenjem po vožnji ohladi in
  • s tem, da shranjuješ e-skiro v okolju s sobno temperaturo.

Ko zmogljivost baterije po nekaj letih redne uporabe začne upadati, lahko preprosto kupiš nadomestno baterijo in povrneš prvotno zmogljivost svojega električnega skiroja.

Young business man and business woman while riding electric scooters on the background of the morning city
Električni skiroji v zasebni lasti lahko svoje baterije ohranijo več let, če zanje ustrezno skrbimo. Foto: GeorgeRudy iz iStock
VIRApollo Scooters
Prejšnji članekVloga žensk v mirovnih operacijah
Naslednji članekV kinu decembra: Avatar 2, Whitney Houston in Obuti maček

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.