Raziskava: Nakup rabljenega prenosnika v številkah – okolje, prihranek, zanesljivost in življenjska doba

laptop computer and coffee on wood workspace and park background
Foto: Blackzheep iz iStock

Technologia Libre De Conflicto ugotavlja, da je za proizvodnjo računalnika v povprečju potrebnih kar 240 kg fosilnih goriv, 22 kg kemikalij in 1500 l vode. Gartner – ena večjih raziskovalnih hiš na svetu – ugotavlja, da je v zadnjem četrtletju 2020 svetovna prodaja prenosnikov in računalnikov dosegla 71,4 milijona, kar je 3,6 % več kot v istem obdobju lani.

Grafični prikaz potrebnih virpv za proizvodnjo enega prenosnika

Na tehnologijo se zanašamo na skoraj vsakem področju – od zabave do posla. To pomeni, da morajo proizvajalci slediti našemu povpraševanju. Ne opazimo pa, da z našo odvisnostjo od tehnologije škodujemo naravi. Vprašajmo se, na koliko časa menjamo telefone in računalnike. Poglavitna prednost elektronskih izdelkov je prav njihova trajnost, a povprečen uporabnik vseeno zavrže pametni telefon po 20 mesecih, računalnik pa po 3–4 letih.

Naša potratnost predstavlja veliko etično in okoljevarstveno dilemo. Vpliv proizvodnje pametnih naprav na okolje je tako velik, da bi morali, če bi ga želeli izničiti, uporabljati vsako napravo med 33 in 89 let.

Naredili smo raziskavo na področju prihrankov, zanesljivosti in življenjske dobe rabljenih naprav. Zakaj je ponovna uporaba odlična, lahko preberete v nadaljevanju.

Rabljene naprave pridobivajo na priljubljenosti, a kakšen je zares prihranek pri nakupu rabljene naprave?

Za odgovor na to vprašanje smo pripravili analizo. Za trenutek smo se postavili v vlogo kupca. V tem trenutku nam je kot kupcem pomembno, da je prenosnik lahek, tanek, prenosljiv in vzdržljiv – uporabljali ga bomo za namene študija. Po raziskavi smo našli obetaven prenosnik pri slovenskem trgovcu. V ponudbi ima HP Elitebook 830 G7. Prenosnik je lahek, tanek in prenosljiv. Opremljen je z i5 procesorjem, 8 GB RAM-a in 256 GB SSD diska. Poleg tega ima nameščen Windows 10 Pro. Izbran HP je zgrajen iz trpežnih in premium materialov, cena pa se začne pri 1250 € (po trenutni ponudbi).

Kaj pa dobimo, če raziščemo trg rabljenih naprav? S hitrim Google iskanjem besedne zveze »rabljeni prenosniki« hitro naletimo na našo spletno trgovino – PoceniPC. Na trgu smo prisotni več kot 12 let in smo eni izmed večjih ponudnikov rabljenih naprav pri nas. V tem trenutku imamo v ponudbi prenosnik HP EliteBook x360 1030 G2 v A kvaliteti (zelo dobro ohranjena naprava). Tudi ta prenosnik je tanek, lahek in je zgrajen iz trpežnih in premium materialov. Opremljen je z i7 procesorjem, 8 GB RAM-a in 256 GB SSD. Zaslon je občutljiv na dotik, kar bo zagotovo pripomoglo k še večji produktivnosti pri našem delu. Z nameščenim Windows 10 Pro je cena 789 €. V to ceno spadata enoletna garancija in 14-dnevna garancija na zadovoljstvo.

Koliko privarčujete, če se odločite za nakup rabljenega prenosnika v A kvaliteti (odlično ohranjen)? Privarčujete celih 469 € in ob tem dobite še boljšo napravo z i7 procesorjem in zaslonom na dotik.
P. S. Na dnu članka se nahaja koda za popust za vse nove kupce, nov prihranek bo 508 €.

Super, prihranite ogromno denarja. Kaj pa zanesljivost in življenjska doba rabljenih naprav?

Za to raziskavo smo se obrnili na našega direktorja Tomija. Vprašali smo ga sledeče: »Tomi, vemo, da imaš rad oseben pristop. Zanima nas, kako bi v nekaj stavkih zagovarjal zanesljivost rabljenih naprav svojemu prijatelju, ki je ravnokar pred nakupom »novega« računalnika?«

P. S. Zaradi trenutnega dela od doma je pogovor potekal digitalno. Citiramo odgovor:

»Naj omenim, da ta odgovor pišem s PoceniPC naprave, ki tiktaka že tretje leto, odkar je prispela v naše podjetje kot rabljena naprava. Za kvaliteto, kakovost in zanesljivost smo postavili visoke standarde. Zelo smo ponosni na naš 7-točkovni postopek testiranja, skozi katerega gredo naši produkti, da dosežejo te visoke standarde. Začnemo z iskanjem naprav (odkup od večjih družb, ki so zaradi lizingov primorane svoje naprave zamenjati). Postopek nadaljujemo s čiščenjem (to je ključno, saj je prah tihi ubijalec računalniških komponent) in triažo – vsak produkt razdelimo v pripadajoč razred glede na fizično stanje: A+ kvaliteta, A kvaliteta, A- kvaliteta in B kvaliteta.«

»Drugi del testiranja je tehnični del, kjer izbrišemo vse podatke, popravimo in zamenjamo vse nedelujoče komponente. Nazadnje, preden produkte zložimo na prodajne police, ponovno potestiramo in opravimo kontrolo kakovosti. Rezultat obsežnega testiranja je dolga življenjska doba naprave – po naših izračunih je to v povprečju nekje 5–6 let. 🙂 Našim napravam bi lahko rekli, da so obnovljene, a nam je izraz »rabljene« vseeno bolj ustrezen in pravičen do kupca ali prijatelja v tem primeru.«

Da zaključimo – z nakupom rabljene naprave privarčujete veliko (508 € za zgornji primer). Prihranek ne sloni na računu slabe kvalitete, starejše ali manj zanesljive naprave. Da bi dosegli čim daljšo življenjsko dobo naših naprav, le-te pošljemo skozi naš 7-točkovni temeljit postopek testiranja.

Rezultat je seveda visok prihranek. Poleg tega pa varčujete tudi z naravo, saj z vsakim prenosnikom privarčujete 240 kg fosilnih goriv, 22 kg nevarnih kemikalij in 1500 l vode.

Za bralce novic smo pripravili promocijsko kodo PRIHRANI5 za 5 % popusta, ki traja eno leto, in sicer do vključno 25. 4. 2022.

Našim strankam smo v letu 2020 omogočili 1.750.000 € prihrankov ali povprečno 250 € na kupljen prenosnik v primerjavi z nakupom novega, obenem pa na račun ponovne uporabe privarčevali 1680 ton fosilnih goriv. Ponovna uporaba je kul, bodite kul tudi vi!

Rabljeni računalniki, prenosniki in razstavni eksponati.

Prejšnji članekZ novo metodo našli še več rdečih pritlikavk, potencialno tudi življenje
Naslednji članekKrvodajalske akcije v novembru 2021

Rabljeni računalniki, prenosniki in razstavni eksponati.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.