Revolucija na trgu elektronskih naprav?

Evropska komisija je predstavila zakonodajni predlog za vzpostavitev enotne rešitve za polnjenje elektronskih naprav, piše Mladina. Tako bi USB-C postali standardna napajalna vrata za vse naprave. S tem bi bil uporabnikom prihranjen nakup različnih polnilnikov, prav tako pa bi se zmanjšala tudi količina elektronskih odpadkov.

Za vsako napravo je običajno potreben drugačen polnilnik, zato Evropska komisija želi narediti konec širokemu naboru nezdružljivih polnilnikov. Prav tako so tudi predlagali, da bi uporabnik lahko kupil elektronsko napravo brez polnilnika. To bo podprlo zeleni in digitalni prehod ter koristilo potrošnikom.

Predvideva se tudi boljše informiranje uporabnikov. Proizvajalci bi tako morali zagotoviti ustrezne informacije o učinkovitosti polnjenja, vključno z informacijami o moči, ki jo zahteva naprava, in ali podpira hitro polnjenje.

Komisija pri tem navaja podatek, da potrošniki samo za samostojne polnilnike letno porabijo 2,4 milijarde evrov, odstranjeni in neuporabni polnilniki pa povzročijo do 11.000 ton elektronskih odpadkov. Z ukrepi bi tako potrošniki privarčevali 250 milijonov evrov letno, količina elektronskih odpadkov pa bi se zmanjšala za okoli tisoč ton na leto.

star polnilnik
Starih polnilnikov tako ne bi več dobili.

»Evropski potrošniki so bili dovolj dolgo nezadovoljni zaradi nezdružljivih polnilnikov, ki so se jim kopičili v predalih. Industriji smo dali dovolj časa, da poišče lastne rešitve, in zdaj je nastopil čas za zakonodajne ukrepe za univerzalni polnilnik. To je pomembna zmaga za naše potrošnike in okolje ter je v skladu z našimi zelenimi in digitalnimi ambicijami,« je sporočila izvršna podpredsednica Evropske komisije Margrethe Vestager, pristojna za Evropo, pripravljeno na digitalno dobo.

V preteklosti smo že zmanjšali količino polnilnikov

Proizvajalci mobilnih telefonov so se na pobudo Evropske komisije v minulih letih zavezali k enotnemu pristopu. To je pripeljalo do zmanjšanja števila polnilnikov s 30 na tri, vendar jim ni uspelo najti skupne rešitve. Problem je bil predvsem pri Applu, ki za svoje naprave uporablja drugačen polnilnik in je nasprotoval spremembi.

iPhone
Problem predvsem pri Applu.

Predlog morata obravnavati še Evropski parlament in Svet. Če bo sprejet, bo začelo teči prehodno obdobje 24 mesecev, ki bo omogočilo proizvajalcem prilagoditev pred dejanskim začetkom uporabe.

Prejšnji članekPrvi vtis prvega vtisa bo tvoj outfit
Naslednji članekNova aplikacija Erasmus+: do boljše povezljivosti in evropske študentske izkaznice

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.