»Skrivnost dobre fotografije je v detajlih – tistih, ki jih želimo in tistih, ki jih ne želimo«

Po poklicu sem modni fotograf. S fotografijo se ukvarjam že zadnjih 10 let. Ko sem začel ustvarjati modne fotografije, si nikoli nisem predstavljal, da bom lahko nekoč ustvariti prav tako odlično fotografijo z uporabo pametnega telefona. Živimo s svetu, ko je pametni telefon velik del našega slehernega trenutka v življenju. Vsi vemo, da so Kitajci daleč najbolj napredni, ko pride do razvoja v tehnologiji. Kar so tudi dokazali pri serijah telefonov Huawei. Z vsako naslednjo serijo so naredili izjemne napredke.

Svojo fotografsko pot sem začel kot samouk. Nisem vedel kaj delam. Vse kar sem imel je le želja po lepi fotografiji. Pri čemer me je najbolj reševal okus po estetiki. Vse znanje, ki ga imam danes, sem dobil skozi ogromno narejenih napak. Te so me naučile česa ne smem delat. Želja po dobri fotografiji me je pripeljala do tega, da sem znova in znova imel željo po napredku. Ta želja po kvaliteti me je pripeljala do točke na kateri sem danes. Še vedno se učim, še vedno delam napake. Še vedno sem vajenec v profesionalnem svetu fotografije.

Vsekakor lahko rečem, da mi je kvalitetna kamere Huawei P40 Pro omogočila hitrejši dostop zajemanja vseh spominov. Živimo v svetu, ko je zelo pomembno, da imamo dostop do enostavne uporabe kamere.  Kjerkoli smo. Ali doma, ali na dopustu. Huawei P40 Pro nam s 4 kamerami omogoča izjemno fotografijo. Leče so tako zelo vrhunske, da se lahko hitro primerjajo z zrcalno-refleksnim fotoaparatom.

Izjemen nočni način

Že pri testiranju kamere ponoči lahko vidimo, kako daleč nas je s tehnologijo dejansko pripeljal Huawei. V čisti temi je kamera zmožna narediti čudovito fotografijo. Naše oko bo na primer videlo luno, okoli pa samo črnino. Kamera pa ima tako dobro razvite senzorje, da nam prikaže luno skupaj s celotno okolico. Vidimo podrobnosti, ki jih naše oko ne zazna.

Sam najbolj uživam v portretni fotografiji. Všeč mi je, da imam več možnosti, kako ujeti človeka v svoj objektiv. P40 Pro nam daje možnost fotografiranja v profesionalnem načinu, ki nam omogoča RAW fotografijo. Tam si lahko ročno nastavimo ISO, zaklopni čas, white balance itd. Sam sicer zelo redko fotografiram v tem načinu, saj je že sam telefon zelo pameten in že pri navadnem načinu omogoča izjemno dobro kvaliteto. S pravilno osvetlitvijo človeka ali ozadja. Sem velik ljubitelj načina HDR. S tem dobim popoln kontrast med objektom v ospredju ter samim ozadjem. Še toliko bolj, če je objekt v senci skupaj s čudovito modrino ozadja. Telefon je opremljen tudi z umetno inteligenco. Ta samodejno zazna, kaj želimo fotografirati in dejansko izbere najboljše nastavitve za trenutno stanje. Vse pa je odvisno od posameznika, če mu je to všeč ali ne. Huawei je znan po čudovitih barvah. Kot modni fotograf sem največji oboževalec toplih in lepih barv. Zato je definitivno Huawei pravi telefon zame. V kolikor vam nastavitve umetne inteligence ne ustrezajo, lahko to nastavitev tudi brez problema izklopite.

Ni vse v kvaliteti kamere

Seveda dobra fotografija ni odvisna samo od dobre kamere. Potrebno je biti pozoren na vse podrobnosti, ki jih želimo na fotografiji, ali celo na tiste, ki jih ne želimo. Sama fotografija ima veliko pravil. Sam sem bil vedno mnenja, da sledim svojemu okusu in svojemu vidu. Velikokrat opazim, kako zelo radi ljudje odrežejo spodnji del noge. Nad človekom pa pustijo ogromno prostora. Če fotografiramo celotno postavo človeka, je treba imeti dovolj prostora pod njegovimi nogami, kakor tudi dovolj prostora nad njegovo glavo.  Kadar želimo fotografirati bližje, je portretni način najboljša opcija. Kamera sama zazna objekt v ospredju in samodejno zamegli ozadje. Super je, če v tem načinu fotografiramo človeka od kolen navzgor. Ali od pasu navzgor. Ponovno pa je treba paziti pri kompoziciji, da ne pustimo preveč prostora nad glavo človeka. Ugotovil sem tudi, da je način zaslone odličen za fotografiranje čudovitih fotografij v okolici. V tem načinu zelo enostavno nastavite stopnjo zameglitve ozadja, to pa že močno spomni na zrcalno-refleksne fotoaparate. In tako dobimo tisto čudovito globino.

Huawei Next Image

Pot do dobre fotografije je lahko tudi pravilno retuširanje. Spet je vse odvisno od okusa posameznika! Sam sem ljubitelj lepih in živih barv. Huawei P40 Pro omogoča urejanje fotografije brez dodatnih programov, vse se da že z vdelanim urejevalnikom. Ključ pa je vedno v poudarkih (highlights) in senčenju (shadows). Kadar je fotografija pretemna, jo lahko enostavno odpremo tako, da temne točke na fotografiji uravnovešamo z urejanjem senčenja. Prav tako, če so svetle točke nekoliko presvetle, jih lahko potemnimo z drugačnimi poudarki in osvetlitvijo. Zelo enostaven trik, ki naredi veliko spremembo na sami fotografiji. V urejanju fotografij najdemo še ogromno drugih zadev. Od različnih filtrov, ostrine, zameglitve itd. Telefon nam tudi omogoča, da zajamemo 10, 20 ali več fotografij naenkrat. Potem pa v urejanju telefon sam izbriše ljudi iz ozadja ali na primer sijaj v odsevu. In vse to brez dodatnih programov za urejanje fotografij.

Majhen trik z velikim učinkom

Preden zaključim, bi se rad dotaknil še širokokotnega načina. Od trenutka, ko sem se prvič spoznal z njim, sem takoj postal number one fan. Če fotografiramo s širokokotno nastavitvijo, lahko dosežemo odličen učinek, če pridemo s kamero telefona nekoliko bližje samemu subjektu. S tem naredimo človeka večjega in vitkejšega. Seveda je treba paziti na to, da nismo preblizu, ker lahko človeka hitro popačimo. Imeti moramo pravilno razdaljo med kamero in človekom. Širokokotna leča ima veliko različnih načinov uporabe. Samo igrati se je treba z njo, le tako lahko odkrijemo vse možnosti, ki nam jih ponuja.

V zadnjih letih sem postal največji oboževalec Huaweievih telefonov in njihovih kamer. Verjamem v ideologijo, ki nam jo ponuja Huawei. S kamero so naredili velik korak naprej. Sedaj pa Huaweiu sledijo še vsi ostali. Zato sem z vsakim novim njihovim izdelkom še toliko bolj navdušen. In ponosen, da sem del te družine.

Pokažite svojo fotografijo svetu

Če si tudi vi lastite Huaweiev telefon in se navdušujete nad fotografijo, pa vas vabim, da se pridružite velikemu fotografskemu natečaju Next Image. Natečaj poteka na dveh ravneh, lokalni in globalni, na obeh pa najbolj navdihujoče fotografe čakajo bogate nagrade. Rok za prijave je 31. julij, prijavite pa se lahko na povezavi https://bit.ly/huawei-next-image-slovenija, oziroma povezavi https://bit.ly/huawei-next-image-global za sodelovanje na globalni ravni.

Tibor Golob

Če iščete navdih za vašo naslednjo fotografijo, pa vas vabim tudi na ogled fotografske razstave »Trenutek«, v sklopu katere poleg drugih izjemnih fotografov tudi sam razstavljam svoje fotografije. Pri tem pa morate vedeti, da so bile prav vse fotografije narejene s telefonom Huawei.

Razstava se trenutno nahaja na Reki, potem se seli v Zagreb in Split, nato pa septembra pot zaključuje v ljubljanskem Cityparku.

Kraji in datumi razstave:

  • Celje – Citycenter: 15. 7. – 21. 7
  • Reka – Tower Center: 22. 7. – 28. 7.
  • Zagreb – City Center East: 29. 7. – 4. 8.
  • Zagreb – City Center West: 5. 8. – 18. 8.
  • Split – City Center: 20. 8. – 26. 8.
  • Ljubljana – Citypark: 28. 8. – 10. 9.

 

Tibor Golob

Foto: Tibor Golob

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.