Kontracepcija nista samo kondom in tabletke: katera oblika ustreza tebi?

Še posebej v študentskih letih se veliko mladih (prvič) sreča s spolnimi odnosi in s tem tudi z raznimi metodami kontracepcije. Ker pa nam je v osnovnošolskih in srednješolskih klopeh v večinoma predstavljen samo kondom (in morda kontracepcijske tablete), se veliko mladih znajde v poplavi dezinformacij, ko gre za iskanje ustrezne zaščite pred neželeno nosečnostjo.

Kontracepcijske metode se delijo na hormonske, znotrajmaternične, pregradne metode in druge (pod slednje na primer spadata prekinjen spolni odnos in naravno načrtovanje družine). Pomembno je, da se zavedaš, da ni vsaka oblika kontracepcije primerna za vsakega. Večina kontracepcijskih metod se sicer nanaša na žensko, a najpopularnejša – kondom – se nanaša na moškega. Kondom je tudi edina kontracepcijska metoda, ki ščiti pred spolno prenosljivimi okužbami, zato je najprimernejša za tiste, ki nimajo stalnega spolnega partnerja ali jih pogosto menjajo.

Med pregradne kontracepcijske metode sodi tudi diafragma, ki ženski omogoča, da sama nadzoruje, kdaj bo zaščitena.

Čeprav zgodovina diafragme sega že v konec 19. stoletja, je znatnejšo in širšo uporabo zaznati šele v 70. letih prejšnjega stoletja. Takrat se je razmahnila tudi uporaba kontracepcijskih tablet, ki so vsebovale relativno visoke doze hormonov in so zato določenemu deležu žensk povzročale zdravstvene težave.

Za ženske in dekleta, ki si želijo kontracepcijske zaščite brez hormonov, je diafragma lahko ustrezna izbira.

Diafragma Caya je ergonomsko oblikovana, velikostno ustreza večini žensk, zato ni potrebno umerjanje (določitev ustrezne velikosti) pri ginekologu, kot je veljalo to za diafragme pred izumom Caye. Izdelana je iz silikona, brez drugih primesi, ki bi lahko povzročale alergije. Enostavna je za uporabo, lahko jo vstaviš že do dve uri pred spolnim odnosom.

Diafragma CAYA

Ne moti spolnega odnosa, po njem pa mora biti vstavljena še vsaj šest ur. Z diafragmo CAYA je nujna tudi uporaba gela CAYA, ki zaradi vsebnosti mlečne kisline zniža kislost nožnice, kar onesposobi delovanje semenčic. gel CAYA

Diafragmo CAYA lahko dobiš brez recepta v lekarnah ali celo preko spleta, primerna pa je za ženske in dekleta, ki si ne želijo hormonske kontracepcije, ne morejo uporabljati materničnega vložka, za ženske, ki dojijo (če je od poroda minilo 6 tednov ali več) ter za tiste, ki želijo kontracepcijo samo takrat, ko je potrebno.

Prejšnji članek»Skrivnost dobre fotografije je v detajlih – tistih, ki jih želimo in tistih, ki jih ne želimo«
Naslednji članekKomentar: Vsi vidiki »poslovno-družinske« poti Aleksandre Pivec

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.