Spoznajte trike, s katerimi boste polepšali svoje fotografije

Fotografija ima neverjetno moč izražanja, zato je vredno odkriti skrivnosti, kako jo prilagoditi, da bo estetsko prijetna in vam bo dlje časa ostala v spominu.

Je slišati kot izziv? Prilagajanje fotografij je preprostejše, kot mislite. Spoznajte trike, da bodo videti kot izdelek »profesionalca«, preizkusite neverjetne fotografske zmogljivosti pametnih telefonov družine Huawei P40 in sodelujete na največjem fotografskem natečaju Huawei Next Image 2020.

Odkrijte harmonijo v kompoziciji

Ali nam je fotografija všeč, je odvisno od številnih dejavnikov. Še posebej pa je pomembno, da množica elementov na njej tvori skladno in harmonično celoto. Dobra kompozicija je ključna pri predstavitvi fotografskega prizora, saj pritegne pozornost in ponudi jasne načine komunikacije. Vizualna umetnost je oblika sporočanja, zato je pri fotografiranju izrednega pomena, na kaj se boste osredotočili. Pravilni predstavljen prizor lepo fotografijo spremeni v nepozabno podobo.

Ker je pravilna kompozicija pogoj za odlične fotografije, v fotografski aplikaciji vklopite prikaz mrežnih črt na zaslonu pametnega telefona iz družine Huawei P40. Zazdelo se vam bo, da je predmet zanimanja najbolje postaviti v središče fotografije. Vendar to ni edini, velikokrat pa tudi ne najboljši način. Poskušajte ga postaviti na presečišča dveh vodoravnih in dveh navpičnih črt, ki tvorijo mrežo na zaslonu in poskušajte upoštevati pravilo tretjin. Kompozicija fotografije bo tako bolj raznolika. Predmet naj tudi ne zajame cele fotografije. Pustite okoli njega nekaj ozadja, saj bo zato jasnejša in tudi bolj zanimiva.

Svetloba kot sredstvo za izražanje

Osvetlitev spreminja dojemanje resničnosti, saj so predmeti v različnih svetlobnih pogojih videti različno. Njihove lastnosti so namreč videti drugačne podnevi, ponoči, v naravni ali v umetni svetlobi. Ta namreč vpliva na značaj fotografije, zaradi nje je videti ostra ali nežna, sijoča in jasna ali zamegljena in mehka. Opazovanje igre svetlobe in spretna uporaba fotografskih možnosti pametnega telefona sta ključnega pomena, da lahko optimalno izkoristite dane svetlobne pogoje in naredite izjemne fotografije.

Pametni telefon Huawei P40 Pro ima fizično največjo 50-milijonsko tipalo glavne kamere s pametnim združevanjem štirih pik v eno »super« veliko. Večja je pika, več svetlobe je sposobna zaznati. Poleg tega je tipalo opremljeno z barvnim filtrom »RYYB«, z rumeno namesto zeleno piko, ki prav tako vpliva na večjo sposobnost zajema svetlobe (do 40 %), a tudi na natančnejše barve in večji dinamični razpon. Huawei P40 Pro je opremljen tudi z optično stabilizacijo slike (OSI) in stabilizacijo s pomočjo umetne inteligence (AIS), ki drastično izboljšata fotografiranje v slabših svetlobnih razmerah, ko je »mirna« roka izrednega pomena.

Imejte »oko« za podobnosti

Prava lepota se skriva v podrobnostih, ki jih morate videti in ujeti na zanimiv način. Naj vas ne bo strah preizkušati novih pogledov na običajne prizore. Od blizu, od daleč, od spodaj ali od zgoraj, kajti fotografija bo vsakič drugačna. Del čarobnosti pametnega telefona Huawei P40 Pro pa so tudi izredno velike povečave, ki približajo tudi zelo oddaljene prizore, ne da bi se zaradi tega podrobnosti izgubile. Optična poveča je nadgrajena na 5-kratno, ki jo je mogoče uporabiti v poljubne namene, še posebej uporabna pa je za bližinsko in portretno fotografijo.

Razkrijte svoj talent

Delite čustva, ki širijo ljubezen, pristne kretnje, ki prikazujejo resnico, čudovit sončni zahod in resnične lepote narave, ki navdihujejo ustvarjalnost. Vse to in še veliko več lahko pričarate z naslednjo fotografijo, zato sodelujete v fotografskem natečaju Huawei Next Image 2020, osupnite svet in žirijo priznanih fotografov ter si prislužite eno od bogatih denarnih nagrad. Natečaj bo potekal na dveh ravneh, državni in globalni, zato imate več možnosti biti opaženi. Rok za prijave je 31. julij do 23.59 po srednjeevropskem času, prijavite pa se lahko tukaj: https://bit.ly/huawei-next-image-slovenija.

Na natečaj se lahko prijavijo lastniki pametnih naprav Huawei, na voljo pa jim je pet ustvarjalnih kategorij:

 • Blizu daleč: Uporabite fotografski sklop pametnega telefona za fotografiranje skritih »draguljev« in različnih perspektiv. Bodite znotraj ali zunaj.
 • Lahko noč: Ujemite zabavne trenutke ponoči ali pri šibki svetlobi. Poskušajte zajeti odsev vzdušja in bodite ustvarjalni.
 • Pozdravljeno, življenje: Slika pove več kot tisoč besed, zato ulovite in delite čustva ali navdih, ki jih je v vašem življenju polno.
 • Obrazi: Ujemite najbližje. Poskusite se v portretni fotografiji.
 • Pripovedovalec zgodb: S kolažem iz treh do devetih fotografij izrazite čustva in razkrite zgodbo, ki jo je spisalo življenje.

Uresničite svoje sanje

Tekmovalci lahko na globalni ravni natečaja osvojijo naslednje nagrade:

1) Glavna nagrada: Fotograf leta (3 dobitniki)

 • Denarna nagrada v vrednosti 10 tisoč ameriških dolarjev (pred obdavčitvijo) iz sklada Next Image.
 • Pametni telefon Huawei P40 Pro
 • Digitalno potrdilo o nagradi

2) Zmagovalci kategorij (15 dobitnikov)

 • Denarna nagrada v vrednosti tisoč ameriških dolarjev (pred obdavčitvijo) iz sklada Next Image.
 • Pametni telefon Huawei P40 Pro
 • Digitalno potrdilo o nagradi

3) Druga nagrada (50 dobitnikov)

 • Pametni telefon Huawei P40 Pro
 • Digitalno potrdilo o nagradi

4) Tretja nagrada (5 dobitnikov)

 • Pametni telefon Huawei P40 Pro
 • Digitalno potrdilo o nagradi

Huawei pa je letos zagotovil tudi dragocene nagrade za zmagovalce tekmovanja Next Image na lokalni ravni. Dobitnik nagrade za najboljšo lokalno fotografijo bo prejel pametni telefon Huawei P40, podeljeni pa bodo še štirje stativi Huawei Wireless za najboljše fotografije v preostalih kategorijah.

Več informacij o natečaju Huawei Next Image 2020 in možnostih sodelovanja najdete na uradni strani Huawei skupnosti.

Več o natečaju na globalni ravni pa na spletni strani.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.