Švica zaustavila uvajanje omrežja 5G

Švica je ena vodilnih držav v uvajanju 5G mobilne tehnologije na svetu. V zadnjem letu je zgradila več kot 2000 baznih postaj za nadgraditev svojega omrežja, vendar je morala zaradi možnih vplivov na zdravje uvajanje tehnologije 5G do nadaljnega ustaviti.

Stroga zakonodaja

Švicarska okoljevarstvena agencija Bafu je konec januarja predlagala zaustavitev vpeljevanja omrežja 5G, saj trenutne smernice za izpostavljenost sevanju v večini primerov onemogočajo njegovo uporabo. Švica ima v primerjavi z ostalimi evropskimi državami nekoliko strožje omejitve.

ženska strmi v telefon

Opozorila

Uvedba tehnologije naj bi pomenila, da bi bili posamezniki izpostavljeni bolj skoncentriranim žarkom sevanja, vendar za krajši čas. Švicarsko zdravniško združenje (Swiss Medical Association) opozarja na možne zdravstvene posledice sevanja, kot so poškodbe živčnega sistema in rak.

Gradnja se nadaljuje

Swisscom, največji mobilni operater v državi, pravi, da se grajenje 5G infrastrukture ne bo ustavilo. Podjetje je dodalo, da zaenkrat ni dokazov, da naj bi sevanje v omejenih vrednostih škodovalo zdravju. Prav tako so poudarili, da tehnologija 5G deluje na podobnih frekvencah kot omrežje 4G, ki je trenutno v uporabi.

človek na oddajnem stolpu

V Švici se je izoblikovala močna skupnost proti uvedbi 5G mobilne tehnologije. Protesti se vrstijo v Bernu, Zürichu in Ženevi. Kakšno je tvoje mnenje glede uvajanja 5G omrežja? Zaupaj nam ga v komentarjih.

Junior novinar

VIRFinancial Times
Prejšnji članekNapovedan odlog pisanja mature
Naslednji članekAli si introvertiran?

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.