Telesna aktivnost je ključna za zdravje, pri tem pa vam lahko pomaga tudi tehnologija

Vzdrževanje telesne pripravljenosti in ohranjanje dobrega zdravja je vedno bolj pomembno. V pomoč so nam priljubljene aplikacije, s katerimi lahko spremljamo vse, od števila korakov do teže in ravni holesterola v krvi.

Ocenjujejo, da je na voljo več tisoč zdravstvenih aplikacij, ki uporabnikom ne predstavljajo le načina spremljanja telesne pripravljenosti ali določenega zdravstvenega stanja, temveč pomagajo ohraniti motivacijo. Raziskava podjetja Accenture je namreč pokazala, da se je 43 % uporabnikov digitalnih zdravstvenih pripomočkov mnogo bolj osredotočilo na preprečevanje bolezni in dobro počutje, malo več kot tretjina (34 %) pa je bolje razumela svoje zdravstveno stanje.

Uporaba zdravstvenih aplikacij je učinkovit način, da si postavimo cilje in spremljamo napredek. Tehnološki velikan Huawei je v ta namen razvil aplikacijo Zdravje, ki podpira beleženje športnih dejavnosti, vključno s tekom, hojo in kolesarjenjem ter spremlja tudi druge telesne znake. Ključne so še nosljive naprave. Pametna ura Huawei Watch GT 2 Pro je na primer sposobna merjenja srčnega utripa, ravni kisika v krvi ter spremljati kakovost spanja in raven stresa. Elegantna ura Huawei Watch Fit ima poleg tega še animiranega osebnega trenerja.

Matjaž Krmelj iz slovenskega predstavništva Huaweia je dejal: »Ideja v ozadju dveh novih pametnih ur je, da naprava ves čas sledi dejavnosti uporabnika in ga opozarja, kadar je srčni utrip previsok ali prenizek. Pomaga mu tudi razumeti zabeležene podatke in svetovati, kako doseči zastavljene cilje. Ker nekateri ne veste, kje začeti, ima pametna ura Watch GT 2 Pro več kot 100 športnih načinov, vključno s plavanjem, plezanje in celo jogo in ko zazna, da predolgo sedite, vas na to diskretno opozori.«

Huaweieva aplikacija Zdravje deluje v tandemu s pametnima urama Watch GT 2 Pro in Watch Fit in je ena izmed številnih tovrstnih v trgovini z aplikacijami AppGallery. Aplikacija SleepCycle sledi fazam spanja in vas s funkcijo pametne budilke predrami med lahkim spancem. Home Workouts oblikuje priporočila za dnevne vadbe brez potrebe po napravah za vadbo. Osredotoča se na glavne mišične skupine, da lahko ohranjate in izboljšujete telesno pripravljenost v udobju doma. StepsApp je na primer odlična za štetje korakov in njihovo spremljanje na dnevni, tedenski, mesečni ali celo letni ravni. Period Tracker pa bo v pomoč lepšemu spolu med spremljanjem menstrualnega cikla. V trgovini AppGallery je še ena izredno priljubljena aplikacijo, ki si jo je preneslo že 6 milijonov uporabnikov. FizzUp vam podaja nasvete za kratke in učinkovite vadbe za vsak del človeškega telesa in prehrambne nasvete.

Aplikacije, ki pomagajo skrbeti za zdravje

Od rasti zanimanja nimajo koristi samo uporabniki, temveč tudi zdravstveni sistemi. Spremljanje z zdravjem povezanih telesnih znakov, njihovo zbiranje in nadziranje stanja uporabnika vodi k izboljšanju zdravstvene oskrbe. Poročilo iz leta 2017 je glede tovrstnih mobilnih aplikacij pokazalo, da je prišlo do prelomnice v inovacijah, argumentih za uporabo in sprejetja. Trendi, ki so usklajeni z razvojem znanosti o merjenju in spremljanju podatkov, lahko pozitivno vplivajo na potek zdravljenja in znižajo cene zdravstvenih storitev.

Huawei Zdravje

Primer tega je sodelovanje med bolnišnico v Pekingu (301 Hospital) in Huaweia pri reševanju nediagnosticirane atrijske fibrilacije. To relativno pogosto stanje povzroča nepravilen srčni utrip in ima lahko za življenje nevarne posledice. Bolnišnica in Huawei sta izvedla raziskavo na vzorcu 187 tisoč posameznikov, ki so jih v ta namen opremili z nosljivo napravo za merjenja srčnega utripa in ustrezno mobilno aplikacijo. Zbrane podatke so po poteku predvidenega obdobja analizirali in obvestili manjšo skupino, za katero so ocenili, da so potencialno ogroženi. Pri kar 87 % teh so kasneje diagnosticirali atrijsko fibrilacijo. Rezultati splošno priznane raziskave, objavila jo je revija European Heart Journal, so privedli do razvoja integrirane platforme za upravljanje z boleznijo s pomočjo Huaweieve nosljive naprave, 24-urnega spremljanja srčnega utripa, zagotovljeno medicinsko podporo in možnostjo posvetovanja na daljavo glede prilagoditve zdravljenja ter ocenjevanja učinkovitosti zdravil.

Izbira prave aplikacije

Uporaba tovrstnih tehnologij lahko pozitivno vpliva na življenje mnogih. Niso pa vse zdravstvene aplikacije enake, zato je pomembno opozoriti, da mnoge niso sprejete kot potrjeni in regulirani medicinski pripomočki. Večina jih je sposobna motivirati uporabnika k večji skrbi za zdravje in zagotavljajo okvirje za izboljšanje telesne pripravljenosti. Vsak bo od aplikacije imel svoje zahteve in individualni odziv, ta pa v nobenem trenutku ne sme povzročati tesnobe ali prevelike zaskrbljenosti zaradi zdravstvenega stanja. Uporabnik z znanimi zdravstvenimi težavami naj se zato posvetuje s svojim zdravnikom, katera aplikacije je zanj primerna in kako jo uporabiti za doseganje bolj zdravega življenjskega sloga.

Dober pristop, kako izbrati primerno aplikacijo je razmislek, čemu jo potrebujemo. Štetje korakov, analiziranje kakovosti spanja in porabljenih kalorij mora biti izvedeno na podlagi znanstvenih dognanj in temeljiti na argumentiranih dejstvih. Podrobno tudi preverite, kaj o aplikaciji sodijo uporabniki in se ne zanašajte le na njeno visoko oceno. Pomaga tudi preverjanje razvijalca in njegovega ugleda v strokovnih krogih. Nazadnje poskrbimo, da iščemo v zaupanja vrednih trgovinah, ki so znana po tem, da ponujajo le zelo kakovostne aplikacije. Odličen primer je trgovina Huawei AppGallery, saj boste v njej našli le ustrezne in preverjene aplikacije za dosego in ohranjanje zdravega življenjskega sloga.

Več o trgovini Huawei AppGallery: https://consumer.huawei.com/si/mobileservices/appgallery/.

Več o uri Huawei Watch GT 2 Pro: https://consumer.huawei.com/si/wearables/watch-gt2-pro/

Več o uri Huawei Watch Fit: https://consumer.huawei.com/si/wearables/watch-fit/

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.