TikTok napovedal drastične spremembe

Bangkok, Thailand - August 22, 2019 : iPhone 7 showing its screen with TikTok and other social media application icons.
Foto: Wachiwit iz iStock

TikTok je napovedal vrsto novih funkcij, s katerimi bo za uporabnike, mlajše od 18 let, določena 60-minutna dnevna omejitev časa pred zaslonom. Gre za spremembo, ki se je napovedala že več mesecev, mnogi pa so jo pozdravili z odobravanjem.

Spremembe za mladoletne bodo očitne

Mladostniki, ki bodo presegli to novo omejitev, bodo morali vnesti geslo, da bodo lahko še naprej uporabljali storitev ta dan. Funkcijo lahko v celoti izključijo, če pa to storijo in na dan v storitvi TikTok preživijo več kot sto minut, bodo pozvani, da sami določijo nadzor nad časom, ki ga preživijo na zaslonu.

Kitajsko podjetje ByteDance, ki je lastnik priljubljene video aplikacije je sporočilo, da Tik Tok uvaja to funkcijo, da bi izboljšalo počutje mlajših uporabnikov in jim pomagalo imeti nadzor nad uporabo.

Podjetje trdi, da so ti pozivi v prvem mesecu testiranja funkcije pomagali »povečati uporabo naših orodij za nadzor časa pred zaslonom za 234 odstotkov«.

West Kutai, East Kalimantan, Indonesia - 23 October 2022 - social media application on mobile
Foto: Seftian Anderson iz iStock

Uporabniki storitve TikTok morajo biti stari vsaj 13 let, zdaj pa bodo vsi, mlajši od 18 let, prejemali tedensko obvestilo s povzetkom svojega zaslonskega časa.

Starši, ki v aplikaciji uporabljajo možnost Family Pairing, bodo lahko določili tudi omejitve časa pred zaslonom, pri čemer bodo lahko omejitve prilagodili glede na dan v tednu (ali širše, med šolskimi počitnicami). Ta možnost je opremljena tudi z nadzorno ploščo, ki omogoča razčlenitev uporabe aplikacij.

Poleg tega bo nova nastavitev Izklop obvestila staršem omogočila, da nastavijo urnik za izklop obvestil o aplikacijah v računih svojih otrok.

Na TikToku več kot milijarda aktivnih uporabnikov

Cormac Keenan, vodja oddelka za zaupanje in varnost v družbi TikTok, je povedal, da se je podjetje pri odločanju o dolžini časovne omejitve posvetovalo z aktualnimi akademskimi raziskavami in strokovnjaki iz laboratorija Digital Wellness Lab v bostonski otroški bolnišnici. »Čeprav ni nobenega skupno potrjenega stališča o pravilni količini časa pred zaslonom ali celo o vplivu časa pred zaslonom na splošno, smo se pri izbiri te omejitve posvetovali z aktualnimi akademskimi raziskavami in strokovnjaki iz laboratorija Digital Wellness Lab v bostonski otroški bolnišnici,« je dejal Keenan.

Po podatkih BBC je TikTok septembra 2021 dosegel več kot milijardo aktivnih mesečnih uporabnikov, pri čemer je večina uporabnikov mlajših od 34 let.

Telefon z odprto aplikacijo TikTok
Na TikToku je več kot milijarda aktivnih uporabnikov. Foto: antonbe iz Pixabay
VIRtiktok
Prejšnji članekTudi ti igraš te priljubljene videoigre?
Naslednji članekNov škandal katoliške cerkve, ki odmeva po svetu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.