Nov škandal katoliške cerkve, ki odmeva po svetu

Closeup of the neck of a priest wearing a black shirt with cassock and white clerical collar
Foto: Studio-Annika iz iStock

Katoliška skupina s sedežem v ameriški zvezni državi Kolorado je porabila več milijonov dolarjev za nakup podatkov o sledenju mobilnih aplikacij, na podlagi katerih so bili identificirani duhovniki, ki so uporabljali aplikacije za homoseksualne zmenke. Konservativna neprofitna organizacija Catholic Laity and Clergy for Renewal je za projekt porabila vsaj 4 milijone dolarjev in podatke posredovala škofom po vsej državi.

4 milijone dolarjev vreden projekt

Davčna dokumentacija, ki jo je pridobil Washington Post, razkriva, da je poslanstvo projekta »opolnomočiti Cerkev za izvajanje njenega poslanstva« in škofom zagotoviti »z dokazi podprte vire«, s katerimi lahko ugotovijo pomanjkljivosti pri usposabljanju duhovnikov.

Oseba, ki je govorila z Washington Postom, je dejala, da lahko informacije, odkrite v okviru projekta, katoliškim članom preprečijo napredovanja ali pa končajo v predčasni upokojitvi, vendar ne vedo, zakaj.

Nekateri udeleženci tega projekta so sodelovali tudi pri razkritju uglednega duhovnika monsinjorja Jeffreyja Burrilla julija 2021, sta razkrili dve osebi, ki sta bili seznanjeni s projektom iz prve roke, in komentarji predsednika skupine na zvočnem posnetku.

Burrill je julija 2021 odstopil s položaja generalnega tajnika Konference katoliških škofov Združenih držav Amerike (USCCB), potem ko je katoliško novičarsko spletišče Pillar s pomočjo komercialno dostopnih podatkov spremljalo njegovo uporabo gejevskih aplikacij za zmenke ter obiske gejevskega bara in kopališča.

Religious person studies Bible and holds prayer beads, low-key image
Župnik uporabljal gejevske aplikacije za zmenke.
Foto: Photoboyko iz iStock
Prejšnji članekTikTok napovedal drastične spremembe
Naslednji članek10 držav, ki jih moraš obiskati vsaj enkrat v življenju

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.