10 držav, ki jih moraš obiskati vsaj enkrat v življenju

Reka teče med skalami, v ozadju so visoke gore
Foto: 12019 iz Pixabay

Vsaka država je lahko zanimiv popotniški cilj, a če bi morali izbrati le nekaj najlepših, bi na »bucket list« zagotovo uvrstili spodnjih deset. Če resnično rad potuješ, jih moraš obiskati vsaj enkrat v življenju!

1 Peščena bela plaža in kristalno čista modra voda
Foto: 12019 iz Pixabay

Maldivi

Maldivi predstavljajo oddaljeni umik od vsakdanjega življenja s svojimi belimi peščenimi plažami, svetovno priznanimi letovišči in številnimi palmami. Kultura otočja, ki jo oblikujejo številne sosednje države, ustvarja večplastno kulturo, ki je ne najdemo nikjer drugje na svetu. Pod morsko gladino se skriva bogat ekosistem pisanih koralnih grebenov in edinstvenega morskega življenja, ki ga najdemo le okoli otokov.

Kostarika

Kostarika skriva po nekaterih ocenah okoli pol milijona vrst v meglenih rečnih dolinah, idiličnih plažah in travnikih. Skoraj četrtina površja je zaščitena, kar omogoča tamkajšnji flori in favni ustrezne pogoje za razmnoževanje. Poleg njenega krajinskega bogastva je centralnoameriška država tudi dom številnih luksuznih kopališč in restavracij, ki poskrbijo za sproščanje na potovanju.

Tanzanija

Bogastvo narave, ki ga najdemo v Tanzaniji, je skoraj neopisljivo. Več kot milijon gnujev je vsako leto del Velike selitve čez Serengeti, zaščiteno ravnino v severnem delu države. Nosorogi in zebre se zbirajo na planjavah kraterja Ngorongoro. Ob obali, ki meji na Indijski ocean, pa Tanzanija ponuja bleščeče bele peščene plaže in prelepe poglede.

Združene države Amerike

Geografska in kulturna raznolikost Združenih držav Amerike je neprimerljiva s katerokoli drugo državo na svetu. Od zasneženih gora v Narodnem parku Mount Rainer do bujne obale Napali na Havajih, naravna lepota se najde skoraj v vsakem kotu države. Še bolj kot po naravnih lepotah pa je država poznana po razvpitih mestih. Ne le New York, Las Vegas in Los Angeles, zanimiva so tudi manjša mesta, v katerih najdeš zanimive primere zgodovinske in sodobne arhitekture.

5 slap in voda spodaj, travnat hrib v ozadju
Foto: 12019 iz Pixabay

Podzemne ledeniške jame, visoki vulkani in plaže s črnim peskom – Islandija ima nekatere najbolj edinstvene pokrajine na planetu. Prestolnica Reykjavik je z lepimi pogledi na Modro laguno, muzejem umetnosti, posvečenim islandskim ustvarjalcem, in rastočo kulinarično sceno odlično izhodišče za raziskovanje države. Le 30 minut od mesta se nahajajo termalni izviri in ledeniške doline. Za popolno doživetje Islandije se odpravi na road trip po tako imenovani Ring Road, ki se razteza več kot 1300 kilometrov ob obali otoka.

Peru

Ob besedi Peru si verjetno takoj pomislil na ruševine inkovskega mesta Machu Picchu. A to je le ena izmed mnogih stvari, ki jih Peru ponuja obiskovalcem. V središču puščave Ica leži slikovita oaza Huacachina, kjer lahko raziskuješ okoliške sipine in se zvečer nastaniš v majhni vasi. Nedaleč stran od zelenega vrha Machu Picchu stoji mavrično obarvana gora Vinicunca. Potovanje v Peru ni popolno brez obiska Lime, glavnega mesta države, ki je polno arhitekture iz kolonialnega obdobja in predkolumbovske umetnosti.

7 riževe terase
Foto: Kanenori iz Pixabay

Japonska

Nobena država ne uravnoteži vznemirljivosti mest z umirjenostjo narave tako, kot to uspe Japonski. Dišeči češnjevi cvetovi in bambusov gozd Arashiyama nudijo zavetje v Kyotu, medtem ko se mesto ponoči prebudi z ljudmi, ki se zgrinjajo v restavracije, kjer okušajo kulinarične mojstrovine. Stoletja stara svetišča in templji, ki so raztreseni po vsej državi, ponujajo vpogled v preteklost države. Medtem pa Tokio še naprej dokazuje svoje vodilno mesto v inovativnosti.

8 Three giraffe on Kilimanjaro mount background in National park of Kenya, Africa
Foto: Byrdyak iz iStock

Kenija

Vzhodnoafriška država je po vsem svetu znana po svojih obsežnih savanah in raznolikem živalskem svetu. Vendar se naravna lepota Kenije s tem še ne konča. Na vznožju gore Kenija ležijo ledeniška jezera, na obali pa se s kopnim stika prelepa modrina morske vode. Najbolj naseljeno mesto države, Nairobi, je pomembno za številne umetnike: od izdelovalcev lesenih izdelkov in tkalcev na Masai Marketu do spretnih steklarjev.

9 "Big buddha statue at Wat muang, Thailand"
Foto: pigphoto iz iStock

Tajska

S skoraj 1430 otoki Tajska ponuja široko paleto znamenitosti, od živahnega mesta Bangkoka do mangrovskih obal in bujnega gozda Koh Kood. Chiang Mai je znan po zlatih templjih, živahnih trgih in razvijajoči se kulinarično sceni. Če si želijš sanjskih peščenih plaž z kristalno čistimi vodami in geometričnimi kamnitimi formacijami, se odpravi na razgibano obalo province Krabi.

10 Reka teče med skalami, v ozadju so visoke gore
Foto: 12019 iz Pixabay

Nova Zelandija

Nova Zelandija slovi po čudovitih pokrajinah: 14.000 kilometrov obale, turkizna jezera med visokimi gorami. Nova Zelandija je tudi polna različnih galerij in muzejev, ki prispevajo h kulturni in umetniški identiteti države. Muzej Nove Zelandije Te Papa Tongarewa poudarja bogato zgodovino staroselcev Maorov in njihov pomen za nacionalno identiteto Nove Zelandije.

Prejšnji članekNov škandal katoliške cerkve, ki odmeva po svetu
Naslednji članekTe zanima podjetništvo na področju zdravstva? Preveri te programe!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.