Top 10 Islandija – najlepše destinacije osupljive otoške države na severu Evrope

Travnata pokrajina s slapom in stožčasto vzpetino
Foto: MustangJoe iz Pixabay

Islandija je znana po osupljivi pokrajini, ki združuje sneg in led z vročim in dinamičnim podzemljem, od koder enkrat bruha lava, drugič vroča para. Država je s pestro vulkansko aktivnostjo, ledeniki, geotermalnimi jezeri, podzemnimi jamami in urejenimi narodnimi parki tako pravi biser za vse ljubitelje narave. Je tudi polna mitov in legend o trolih, škratih in velikanih ter drugih mitoloških bitjih, kar Islandijo naredi še bolj misteriozno in mamljivo. Oddaljeno otoško državo na severu Evrope vsako leto obišče več turistov.

Spodaj si preberi, kaj vse si moraš na potovanju ogledati, če tudi tebe zapelje ta fascinantna država!

10Narodni park Snæfellsjökull

Zasnežena hribovita pokrajina

Na polotoku Snæfellsnes se nahaja narodni park, ki je poznan predvsem po ledeniku Snæfellsjökull. Poleg ledenika lahko v narodnem parku opazuješ tudi čudovite lavine tunele in lavina polja, park pa je bogat tudi z lokalno floro in favno. Ljubitelji narave bodo v parku našli kopico zanimivih aktivnosti, od opazovanja kitov, do opazovanja lokalnih obalnih ptičjih vrst. Čez park vodijo atraktivne pohodniške poti. Glede na letni čas je mogoče tudi splezati na ledenik oziroma se sprehajati v njegovi neposredni bližini. Morda nisi vedel, a ravno ta ledenik se je pojavil v Potovanju v središču Zemlje, Julesa Verna!

9Geotermalno področje jezera Myvatn

jezero in rastlinje v ospredju

Približno 90 kilometrov oddaljeno od mesta Akureyri leži četrto največje jezero na Islandiji, jezero Myvadn. Nastalo naj bi pred komaj 200 leti ob velikem vulkanskem izbruhu. Območje je še vedno vulkansko aktivno in v okolici se nahaja še več vulkanov. Nenavadne tvorbe lave, ki sestavljajo pokrajino, se imenujejo Temna Mesta. Legenda pravi, da so nastala, kjer je Satan padel na Zemljo, ko je bil pregnan iz nebes. Iz regije naj bi ga pregnali škratje, ki so Temna Mesta obdržali kot svoje domove. V bližini jezera je kar nekaj točk, kjer je naravna toplota pod površjem zemlje segrela »bazenčke«, v katerih se lahko kopaš.

8Opazovanje kitov

Ladjica, pred katero iz vode skoči kit

Iz glavnega pristanišča v Rejkjaviku pozimi  večkrat dnevno odpelje čoln turistov, ki si želijo videti te mogočne morske sesalce v naravnem okolju. Vode okoli Islandije so dom kar 23 različnim vrstam kitov, med drugim tu najdemo kita grbavca in ščukastega kita. Na izletu lahko poleg kitov vidiš tudi delfine, njorke in veliko drugih morskih ptic.

7Severni sij

zelen severni sij nad jezerom (zeleno osvetljen del neba ponoči nad jezerom)

Ni veliko krajev na Zemlji, od koder lahko opazuješ ta nenavadni naravni pojav. Islandija spada med najlepše točke na svetu, od koder lahko vidiš severni sij oziroma auroro borealis. Če imaš zares srečo, ga lahko vidiš celo iz islandske prestolnice. V tem primeru je zelo priporočljivo, da se odpraviš vsaj do kraja v neposredni bližini Rejkjavika, Seltjarnarnes, kjer je zaradi manjšega svetlobnega onesnaženja precej večja verjetnost, da je severni sij dejansko viden.

6Modra laguna

turkizno modra voda, v kateri so kopalci
Foto: smaus iz Pixabay

Modra laguna je ena najbolj znanih atrakcij Islandije. Ta geotermalni vrelec je unikaten zaradi svoje turkizne barve, v kateri lahko zaplavaš in se prijetno ogreješ. Že dolgo časa velja, da ima tamkajšnja voda zdravilne učinke, saj vsebuje kremenico in druge materiale. Ljudje s kožnimi težavami in drugimi tegobami tako že vrsto let prihajajo na ta kraj. Za tiste, ki iščejo predvsem zdravilne učinke, je danes tam na voljo tudi klinika. Za uživače pa luksuzno zdravilišče 😉.

5Plaža Rauðasandur

Dih jemajoča plaža na polotoku Látrabjarg očara s peskom rožnatih in rdečih barvnih odtenkov. Ker vreme na Isladniji ni preveč »poletno«, sončenje ni ravno med najbolj priljubljenimi aktivnostmi na tej plaži. Lahko pa se sprehodiš ob vodi in uživaš v šumenju valov v turkizni laguni. Pri tem boš morda opazil celo tjulnje, ki prebivajo na tem območju. Sprehodiš se lahko po obalni poti, ki te popelje do slavnih klifov Látrabjarg, ki najbolj navdušijo opazovalce ptic.

4Stik tektonskih plošč

bistra reka, ki teče po kamnito-travnati pokrajini
Reka Öxará
Foto: humonia iz iStock

Tektonske plošče med Severno Ameriko in Evropo se počasi razmikajo stran druga od druge. To skrito gibanje je vzrok razpok in špranj v pokrajini, kjer nato lahko nastanejo reke, jezera in razčlenjeni žlebovi. Vse te naravne pojave lahko opaziš na Islandiji. Med najbolj znanimi primeri tektonskih pojavov je reka Öxará, ki pada z ene izmed tektonskih plošč, in pri tem ustvarja serijo slapov. Reka ustvarja tudi prelep bazen Drekkingarhylur.

3Slap Dynjandi

širok stopničast slap

Slap Dynjandi velja za enega najlepših slapov v islandski pokrajini Westfjords. Nahaja se v zalivu Dynjandivogur. Območje sicer spada v zaščiten naravni rezervat, a je v bližini tudi kamp, kjer lahko prespiš in naravne lepote občuduješ dlje časa. Pri tem se zavedaj, da zaradi močnega bučanja slapu, ponoči še zdaleč ne boš našel tišine. Pri vzponu do glavnega slapu Dynjandi boš občudoval številne manjše vodne poti in slapove.

2Otoka Akurey in Lundey

Tri črno-bele ptice s širokim oranžnim kljunom na črni skali, v ozadju še več skal in še ena ptica
Njorke
Foto: Yves Alarie iz Unsplash

Le kakih 800 metrov od glavnega mesta Islandije, Rejkjavika, se nahajata otoka Akurey in Lundey, znana predvsem po kolonijah prikupnih ptic njork. Na otokih tako lahko opazuješ njorke med gnezdenjem in skrbjo za mladiče. Izmed obeh otokov je bolj znan Akurey, ki gosti tudi večjo populacijo njork. Poleg njork pestro živalstvo otoka med drugim obsega še kormorane, race, galebe in druge morske ptice. Otok ni naseljen, nanj pa te popelje čoln.

1Vikinški svet

man, knight, king

Ob obisku muzeja Vikinški svet se boš počutil, kot bi te popeljali nazaj v vikinško dobo. V muzeju boš našel repliko vikinške ladje iz 9. stoletja z imenom Islandka. Ladjo lahko dobro raziščeš in se sprehodiš pod ladijskim trupom. Več o vikinški zgodovini boš izvedel preko vrste stalnih in občasnih razstav v muzeju. Del muzeja je posvečen skrivnostni skandinavski mitologiji, del pa vikinškem igrišču. Poleti je odprt tudi majhen živalski vrt, v katerem prebivajo predvsem domače živali, kot so koze, race, zajci in ovce.

Dodatni nasveti pred odhodom na Islandijo:

  • Preden sploh začneš planirati potovanje, premisli o budgetu. Izlet na Islandijo žal ne more biti poceni in četudi uspeš dobiti ugodno letalsko karto, boš na samem potovanju zapravil veliko. Islandija namreč živi od turizma, saj državo letno obišče okoli 3 milijone turistov, ki so za nepozabno doživetje pripravljeni odšteti več. Cene postelj v hostlu se tako pričnejo pri 50 evrih na noč, za obrok na potovanju pa boš odštel približno 25 evrov.
  • Razmisli tudi o transportu po državi. Javni prevoz sicer obstaja, a je težko dostopen in ti bo na potovanju vzel veliko časa. Bolje je, da najameš avto ali pa se odločiš za katerega izmed organiziranih turističnih izletov, kot so Golden Circle, Lovljenje polarnega sija in Po stopinjah Igre prestolov.
  • Za potovanje si vzemi dovolj časa. V tednu ali dveh z najetim avtomobilom lahko vidiš zares veliko. Pozimi lahko tako ujameš severni sij in se naužiješ prelepe zimske pokrajine, poleti pa spoznaš polnočno sonce, zelene vrhove in slapove.
Prejšnji članekNajbolj instagramabilni kraji v Sloveniji za leto 2023
Naslednji članekDavid Guetta ustvaril rap Eminema s pomočjo umetne inteligence

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.