Najbolj instagramabilni kraji v Sloveniji za leto 2023

Pogled s ptičje perspektive na jezero z otočkom, na katerem je cerkev; v ozračju so meglice in v ozadju zasneženi gorski vrhovi
Foto: Walkerssk iz Pixabay

»Instagramabilne« niso le eksotične destinacije in nedostopne lokacije. Imamo srečo, da je Slovenija kljub svoji majhnosti izjemno raznolika in ponuja veliko čudovitih destinacij. Spodaj si poglej, katerih 12 se je uvrstilo na seznam najbolj instagramabilnih krajev v Sloveniji, ki ga je pripravil inyourpocket.

Blejsko jezero

Bled s svojo uvrstitvijo na seznam nikakor ne preseneča, saj spada med najbolj priljubljene turistične točke v Sloveniji. Slikovita destinacija ponuja nekaj za vsakogar: stare, mlade, aktivne in obiskovalce, ki iščejo sprostitev. Cerkev na otočku sredi jezera poskrbi za pravljično idilo, h kateri doda še grad na vrhu vzpetine.

Pogled na jezero z otočkom, na katerem je cerkev
Foto: 12019 iz Pixabay

Logarska dolina

Tri doline – Robanov kot, Logarska dolina in Matkov kot – povezuje mesto Solčava. Izmed treh je daleč najbolj znana Logarska dolina, ki ponuja prelepe naravne znamenitosti na vsakem koraku. Tu v objektiv lahko ujameš konje in prašiče, stoletja stare kmetije, polja pisanih cvetlic, kapele in seveda dih jemajočo pokrajino.

zelen travnik in zasenžene gore v ozadju
Foto: StreetFlash iz iStock

Tartinijev trg

Od leta 2008 po trgu ne vozijo več avtomobili, namesto njih tu najdeš zunanje kavarne. Poleg dveh stavb v neo-renesančnem slogu trg obdaja še kopica manjših zgradb različnih arhitekturnih slogov. Zanimivo je, da je sam trg mlajši od večine stavb v okolici. Na sredini stoji fotogeničen kip znamenitega skladatelja Tartinija, po katerem je trg tudi dobil ime.

Kip na sredini trga, v okolici stare zgradbe in zvonik
Foto: Helena Jankovičová Kováčová iz Pexels

Jezero Jasna

Čistost, prelepa barva in spokojnost so glavni atributi tega instagramabilnega jezera na poti iz Kranjske Gore na Vršič. Za dramatično atmosfero poskrbi okolica; gozdnata pobočja, nad katerimi se dvigajo skalnati gorski vrhovi. V pogledu na jezero lahko nekoliko dlje uživaš ob pijači v bližnjem baru. Poleti lahko v jezero skočiš s 6 metrov visoke skakalnice!

kip kozoroga in jezero v ozadju
Foto: Ver_Ena iz Pixabay

Ljubljanski grad

Na vrhu Grajske planote južno od starega mestnega središča stoji Ljubljanski grad, ki je bil zgrajen v 2. polovici 15. stoletja. Skozi stoletja je grad služil kot kraljeva rezidenca, zapor, vojašnica in kulturno prizorišče.

Pogled s ptičje perspektive na hrib z gradom, ki ga obdaja reka in mesto
Foto: Blaž Gostinčar iz Pexels

Bohinjsko jezero

Alpska dolina, Bohinj, ponuja resnično idilično pokrajino. Strma gorska pobočja se dvigajo nad privlačnimi vasicami in bujnimi pašniki. Na koncu doline, znotraj Triglavskega narodnega parka, leži Bohinjsko jezero. Čeprav med turisti manj poznano od Blejskega, ledeniško jezero s kristalno čisto vodo ponuja neskončno različnih aktivnosti. Poleg naravne dediščine omogoča tudi stik z lokalno zgodovino in kulturo – spoznaj tradicionalnega pridelovalca sira, obišči muzeje in prikupne cerkvice v okolici ter se ustavi v gostilni in si tokrat privošči katero izmed domačih dobrot.

Jezero, ki ga obdajajo gore, ima zelo čisto vodo, pod katero se vidijo kamni na dnu
Foto: jiriposival0 iz Pixabay

Mariborska Stara trta

Stara trta velja za najstarejšo na svetu. Posajena je bila pred več kot 400 leti in danes pokriva celotno pročelje hiše iz 16. stoletja. Preživela je srednjeveške požare in napade vinskih uši ter ostale tegobe, ki so jim podlegle druge trte na celini. Danes ima celo svojo himno in številne dogodke, organizirane v čast tej mestni posebnosti.

Preberi Top lokacije za nočno življenje v Ljubljani 2023.

Reka Soča

Čarobna reka, ki teče skozi Triglavski narodni park, zelene gozdove, mimo številnih mestec in vasic, te bo navdušila s kristalno čisto vodo, pod katerimi so vidni beli prodniki. Dih jemajoči pogledi na reko so nekaj, kar boš težko našel kjerkoli drugje!

Reka teče skozi gozd
Foto: Blaz Erzetic iz Unsplash

Metelkova

Metelkova ponuja alternativo običajni plesni glasbi, ki jo sicer najdeš v večini današnjih klubov. Zato pritegne predvsem posameznike z drugačnim mišljenjem, tiste, ki niso vedno pripravljeni slediti množici, da bi bili »kul«. Zanimiva lokacija in filozofija, ki se skriva v ozadju.

Pisane zgradbe, polne grafitov
Foto: Wirestock iz iStock

Viteška dvorana

V gradu Brežice najdeš eno najlepših in najbolje ohranjenih baročnih dvoran v Sloveniji. Viteška dvorana iz 17. stoletja je najbolj znana po umetelnih freskah in stenskih poslikavah, ki pokrivajo strop in zidove dvorane. Na njih so upodobljeni različni mitološki, klasični in religiozni subjekti. Nedavno so dvorano renovirali in odprli na ogled kot del Posavskega muzeja, v njej pa potekajo tudi koncerti in drugi dogodki.

Preberi tudi naš prispevek o Najboljših restavracijah v Ljubljani za leto 2023

Krajinski park Sečoveljske soline

Manj kot 10 kilometrov od Pirana (ki je že sam po sebi precej prikupno »instagramabilno« mestece) v Krajinskem parku Sečoveljske soline najdeš ene izmed redkih še dejavnih tradicionalnih solin v Sredozemlju. Za območje je značilna tudi unikatna mešanica flore in favne, ki uspeva v slani zemlji.

pravokotni bazeni solin in kupi bele soli
Foto: Mihály Köles iz Unsplash

Predjamski grad

Deset kilometrov severno od postojne se nahaja grad, ki se je v Guinessovo knjigo rekordov vpisal kot največji jamski grad na svetu in je hkrati edini ohranjeni grad te vrste. Zgrajen je bil v 13. stoletju v gotskem slogu. Skozi stoletja si je grad prislužil upravičen sloves neosvojljivega gradu. Danes ima grad vlogo muzeja in je odprt javnosti.

Bel grad, ki ga obdajajo črne skale
Foto: Jens Maes iz Unsplash

Poznaš verjetno vse, pa si tudi obiskal že vseh 12 najbolj instagramabilnih krajev  v Sloveniji?

VIRinyourpocket
Prejšnji članekBakterijsko orožje, ki bi ga lahko uporabili za zdravljenje bolezni
Naslednji članekTop 10 Islandija – najlepše destinacije osupljive otoške države na severu Evrope

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.