David Guetta ustvaril rap Eminema s pomočjo umetne inteligence

Digital transformation. Mixing of music. Disc jockey.
Foto: metamorworks iz iStock

DJ David Guetta, ki zaseda vrhove lestvic, je dejal, da je »prihodnost glasbe v umetni inteligenci«, potem ko je s pomočjo te tehnologije nedavni pesmi dodal vokal v slogu Eminema.

Besedilo in rap v slogu Eminema

DJ je uporabil dve spletni strani z umetno inteligenco, da je za nastop v živo ustvaril besedilo in rap v slogu ameriškega zvezdnika. Francoski producent je dejal, da skladbe ne bo izdal na trgu, meni pa, da bodo glasbeniki v prihodnosti umetno inteligenco uporabljali kot orodje za ustvarjanje novih zvokov, saj »vsak nov glasbeni slog izhaja iz nove tehnologije«.

hip hop musician
Rap v slogu raperjev brez raperjev.
Foto: LesByerley iz iStock

Guetta je na podelitvi nagrad Brit Awards, kjer je prejel nagrado za najboljšega producenta, v pogovoru z glasbenim dopisnikom BBC Markom Savageom dejal: »Prepričan sem, da je prihodnost glasbe v umetni inteligenci. Zagotovo. Nobenega dvoma ni. Vendar kot orodje. Nič ne bo nadomestilo okusa. Kar določa umetnika, je, da imaš določen okus, da imaš določeno vrsto čustev, ki jih želiš izraziti, in za to boš uporabil vsa sodobna orodja.«

Umetno inteligenco je primerjal z instrumenti, ki so v preteklosti povzročili glasbene revolucije. »Verjetno ne bi bilo rokenrola, če ne bi bilo električne kitare. Ne bi bilo acid housa brez Rolanda TB-303 (basovskega sintetizatorja) ali bobnarskega stroja Roland TR-909. Hiphopa ne bi bilo brez samplerja. Mislim, da bi umetna inteligenca res lahko opredelila nove glasbene sloge. Verjamem, da vsak nov glasbeni slog izhaja iz nove tehnologije.«

Guetta je v videoposnetku, ki ga je objavil na Twitterju, dejal, da je vokal v Eminemovem slogu ustvaril »za šalo«, vendar je »deloval tako dobro, da nisem mogel verjeti«. Za BBC je povedal, da ga je objavil, »ker sem želel odpreti razpravo in ozavestiti javnost. Pravzaprav je zelo smešno, ker se je odzvalo veliko ljudi. Nekateri med njimi pravijo, da je to genialno. Nekateri pa so nadvse jezni name, vendar plošče ne bom izdal. Nemogoče je misliti, da gre za pravo kolaboracijo, vendar zveni točno tako kot on (Eminem).«

Oboževalci so deljenega mnenja

Nekateri oboževalci, ki so se odzvali na njegovo objavo na Twitterju, so bili nad eksperimentom navdušeni, drugi pa niso bili tako navdušeni, saj je, kot je dejal uporabnik Twitterja, »tu problem današnjega stanja širjenja umetne inteligence. Priklenjena ustvarjalnost«.

Variety je pisal, da je v zadnjih mesecih na TikToku vse več pesmi, ustvarjenih z umetno inteligenco, oboževalci pa so vzeli obstoječe pesmi in s pomočjo programske opreme poskrbeli, da so zvenele, kot da jih poje drug izvajalec.

Ustvarjanje v slogu Eminema pa ni novost

Tudi oboževalci Draka so začeli uporabljati generator umetne inteligence za ustvarjanje lastnih skladb v slogu kanadskega raperja.

Nick Cave je že januarja napisal hudomušno mnenje o sistemu umetne inteligence, ki je poskušal napisati pesem »v slogu Nicka Cavea«. Pevec je rezultate označil za »groteskno norčevanje« in »parodijo«.

VIRBBC
Prejšnji članekTop 10 Islandija – najlepše destinacije osupljive otoške države na severu Evrope
Naslednji članekPonavljajoči se udarci z glavo povzročijo CTE

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.