Tudi doma vam lahko uspejo neverjetne fotografije

Vrhunske fotografije ne uspejo samo profesionalcem, uspejo lahko tudi vam. Kako? Preprosto! Osredotočite se na svetlobo, sence, kompozicijo in perspektivo.

Ni važno kje ste in kako omejeno je vaše življenje, ustvarjalnost nikdar ne spi. Časi pa vam omogočajo, da izstopite iz območja ugodja in poskusite nekaj, česar še niste počeli. Morda poskušate posneti vrhunsko fotografijo v omejenem prostoru »štirih sten«, pri čemer vam lahko pomagajo nasveti profesionalnega fotografa Kristiana Dowlinga.

Poiščite 4 ključne elemente

Kaj bo v središču prizora in kaj boste fotografirali, je odvisno od tega, kaj vas zanima in motivira. Kristian Dowling predlaga, da se osredotočite na nekaj ključnih elementov, ki opredeljujejo vsako fotografijo. Svetlobo, sence, kompozicijo in perspektivo. Če boste našli prave, potem bo skoraj vsaka vaša fotografija uspešna.

Verjetno ste že slišali, da ne razmišljate, temveč le pritiskajte na sprožilec, fotografije pa shranite za kasneje. Nasvet deluje, če popolnoma obvladate ali pa vsaj razumete in ste osvojili tehnike fotografiranja. Dowling je zato stopil po drugi poti. Odločil se je uporabiti tehnološke zmogljivosti, ki so relativna novost v mobilni fotografiji. Portret s kamero z ultra širokim objektivom, bližinsko (makro) fotografijo z uporabo optične povečave pri upoštevanju svetlobe in senc in pretirana perspektiva, ki pripoveduje zgodbo v eni sami fotografiji.

Večji od življenja samega

Ko razmišljate o živalskih portretih, si predstavljate fotografije narejene s teleobjektivom in stisnjeno perspektivo. Dowling pa se je lotil drugače. Pametni telefon Huawei P40 Pro ima v sklopu štirih zadnjih kamer tudi kamero z ultra širokim objektivom, ki jo največkrat povezujemo s pokrajinsko ali arhitekturno fotografijo. Uporabna pa je tudi za še kaj več. Ko je približal njen objektiv svojemu psu, je to izkrivilo običajno perspektivo, ki smo je navajeni in na ta način prikazal njegovo glavo na drugačen, bolj življenjski način, obenem pa je širše ozadje dodalo fotografiji več konteksta. Nastala je fotografije, ki jo je imenoval kot »ekstremni okoljski portret«.

Pes

Ključno je, da to počnete, kjer je svetloba dobra, saj bo pomagala zamrzniti gibanje hišnega ljubljenčka in hranila elemente okolice na način, da bo obraz živali izstopal. Pravi, da je preprosto in zabavno, še posebej, če fotografirate v črno-beli tehniki, da barve ne motijo. V tem primeru je namreč bistvo fotografije v izrazu psa, ne v čem drugem.

Bližinska fotografija, kot bi jo naredil profesionalec

»Manj je več« zagotovo velja za tehniko bližinske fotografije. Hčerka Dowlinga veliko slika, zato se je odločil posneti fotografije, ki bodo pripovedovale njeno slikarsko zgodbo. To je mogoče storiti na različne načine, običajno fotozgodbo sestavljajo dve do tri fotografije.

Osredotočil se je na podrobnosti, ki običajno ostajajo skrite. Ko je hči odložila čopič na paleto za mešanje barv, je opazil nekaj, na kar običajno niste pozorni. Kombinacijo barv in teksture. Pametni telefon Huawei P40 Pro ima več zanimivih fotografskih funkcij, ki vam omogočijo, da z njim naredite nekaj več. Bližinska (makro) fotografija je donedavno zahtevala uporabo kamere s širokim objektivom in čeprav lahka ustvari zanimive perspektive, ne dopušča, da bi se oči osredotočile na manjšo podrobnost, saj je v ozadju preveč »dogajanja«.

Paleta

5-kratna optična povečava pa omogoči profesionalne bližinske fotografije z ozko perspektivo, ki gledalčevo pozornost usmeri na podobnosti, na katere želite, da se osredotoči. Našel je tudi prostor, kjer je svetloba prodirala skozi okno in ustvarila čudovit svetlobni krog, zato se je odločil paleto in čopič premakniti vanj. Dowling razlaga, da vedno poskuša najti »žepe« svetlobe in senc. Sončni žarki, ki jih razprši na primer drevo pred oknom, ustvarjajo dramatičen učinek z lepim kontrastom. V konkretnem primeru pa so poudarili barve na paleti in vzorec površine čopiča.

Kako narediti popoln portret?

Nekateri portreti nastanejo sami od sebe, ne da bi fotograf karkoli storil, medtem ko drugi zahtevajo njegove posege. Kristian Dowling ima sicer raje naravne načine dokumentiranja življenja, vendar priznava, da so lahko tudi preproste spremembe, ko imate videz fotografije v glavi in bi ga radi oživili, lahko zabavne in koristne.

Kadar se loti pripovedovanja zgodb s fotografijo, išče čim bolj naravne prizore. Prizore, ki na prvi pogled kažejo na povezavo med predmetom v središču fotografije in njegovo okolico. Njegova fotografija izraža dolge ure in veliko dela, ki ga je hči vložila med šolanjem na daljavo. Opazil je, da je uporabljala veliko knjig, zato jih ja zajel podobno kot pri portretu hišnega ljubljenčka s kamero z ultra širokim objektivom. A najprej je zgradil skladovnico knjig, da bi poudaril idejo. Ko je bila zgrajena, je prosil hčer, da sede mednje in se pri tem vede kot je le mogoče naravno. Nato je pametni telefon Huawei P40 Pro postavil blizu skladovnice in v fotografski aplikaciji uporabil največji vidni kot. Ustvaril je fotografijo s pretirano poudarjenim ospredjem, medtem ko hčer v ozadju delujejo naravno in predstavlja središče, bistvo prizora. Preden pa je pritisnil na sprožilec, je še odgrnil zaveso, da ozadje ne bi bilo pretemno in počakal, da je obrnila obraz s primernim izrazom v smeri svetlobe.

Portret

Ne bojte se poskušati

Do vrhunske fotografije lahko pridete na več načinov. Odlično, če se zgodijo naravno, a ker vedno ni tako, se ne bojte prizora prilagoditi svojemu ustvarjalnemu navdihu. Ne pozabite pa na pomembno kombinacijo svetlobe, senc, ustvarjalnega kadriranja in pravega časa pritiska na sprožilec. Fotografija omogoča, da se izrazite z njo, zato je zdaj pravi čas, da začnete premikati meje s svojim pametnim telefonom družine Huawei P40!

Delite čustva, ki širijo ljubezen, pristne kretnje, ki prikazujejo resnico, čudovit sončni zahod ali resnične lepote narave, ki navdihujejo ustvarjalnost. Vse to in še veliko več lahko pričarate z naslednjo fotografijo, zato sodelujete v fotografskem natečaju Huawei Next Image 2020, osupnite svet in žirijo priznanih fotografov ter si prislužite eno od bogatih nagrad. Natečaj bo potekal na dveh ravneh, državni in globalni, zato imate več možnosti biti opaženi. Več informacij o natečaju Huawei Next Image 2020! najdete na povezavi https://consumer.huawei.com/si/community/.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.