Dan državnosti: dan enotnosti ali razdora?

Pred devetindvajsetimi leti je novonastala Republika Slovenija zasijala v novi luči. V luči samostojnosti – po večstoletni borbi za slovenski jezik, kulturo, ozemlje, ki je bil posledica neumrljivega upa na svetlejši dan, na lepšo prihodnost za Slovence, na enoten narod pod skupno zastavo, je 25. 6. 1991 Sloveniji uspelo – postali smo samostojna država.

Vse to in še več obeležuje dan državnosti, eden najpomembnejših državnih praznikov v Sloveniji.

triglav
Triglav, simbol Slovenije, ne manjka niti na zastavi.

Na današnji dan, pred 29 leti, je Republika Slovenija uradno razglasila svojo neodvisnost. Slovenska skupščina je sprejela Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, sicer slavnostno razglašeni naslednji dan, 26. junija, na Trgu republike v Ljubljani. Dan državnosti tako predstavlja vrhunec dolgotrajne borbe za suverenost in neodvisnost slovenskega naroda.

Pri tem ne smemo pozabiti na še en pomembni državni praznik, ki je pomenil začetek osamosvajanja slovenske države, dan samostojnosti in enotnosti, ki se praznuje vsako leto 26. decembra, v spomin na 26. december 1990, ko so bili razglašeni uradni rezultati plebiscita, na katerem se je več kot 88 % Slovencev odločilo, da želijo živeti v suvereni in neodvisni Republiki Sloveniji.

Slo zastava
Danes praznujemo dan državnosti.

Zgodba o osamosvajanju Slovencev sicer 25. 6. 1991 še zlepa ni bila zaključena. Čeprav je Slovenija tega dne formalno postala neodvisna država, jugoslovanska oblast ni priznala slovenske samostojnosti.

Le dva dni po razglasitvi samostojnosti, 27. 6. 1991, se je z napadi Jugoslovanske ljudske armade začela 10-dnevna vojna za Slovenijo, ki je trajala do 6. julija 1991. Slovenci smo se za svobodo borili z vsem srcem – Slovenska vojska in policija sta v nekaj dneh ustavili več oklepnih enot, ponovno zasedli mejne prehode in odbili napade Jugoslovanske ljudske armade. Jugoslovanska vojska se je začela umikati v vojašnice. Ta 10-dnevni spopad velja za prvi vojni spopad v Evropi po drugi svetovni vojni.

Od slovesne razglasitve samostojnosti in neodvisnost Slovenije leta 1991 vsako leto poteka proslava ob dnevu državnosti. Slovenija pa tako enotna, kot je bila leta 1991, ni bila nikoli več. Dandanes se pojavljajo številne razprtije med Slovenci: čeprav bi moral biti današnji dan dan veselja in enotnosti, se pojavljajo vedno novi prepadi v politiki in posledično tudi v ljudeh.

Svoboda je skupni cilj, za katerega smo se borili kot eno. Te enotnosti ne smemo nikdar pozabiti.

Poglej si slovesno razglasitev samostojnosti in neodvisnosti Slovenije leta 1991:

YouTube Slovenia declared independence,June 1991

Prejšnji članekZgodba pol-bogov se nadaljuje v seriji Junaki Olimpa
Naslednji članekTudi doma vam lahko uspejo neverjetne fotografije

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.