četrtek, 1 oktobra, 2020
Doma Izpostavljeno Družba Dan državnosti: dan enotnosti ali razdora?

Dan državnosti: dan enotnosti ali razdora?

Pred devetindvajsetimi leti je novonastala Republika Slovenija zasijala v novi luči. V luči samostojnosti – po večstoletni borbi za slovenski jezik, kulturo, ozemlje, ki je bil posledica neumrljivega upa na svetlejši dan, na lepšo prihodnost za Slovence, na enoten narod pod skupno zastavo, je 25. 6. 1991 Sloveniji uspelo – postali smo samostojna država.

Vse to in še več obeležuje dan državnosti, eden najpomembnejših državnih praznikov v Sloveniji.

triglav
Triglav, simbol Slovenije, ne manjka niti na zastavi.

Na današnji dan, pred 29 leti, je Republika Slovenija uradno razglasila svojo neodvisnost. Slovenska skupščina je sprejela Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, sicer slavnostno razglašeni naslednji dan, 26. junija, na Trgu republike v Ljubljani. Dan državnosti tako predstavlja vrhunec dolgotrajne borbe za suverenost in neodvisnost slovenskega naroda.

Pri tem ne smemo pozabiti na še en pomembni državni praznik, ki je pomenil začetek osamosvajanja slovenske države, dan samostojnosti in enotnosti, ki se praznuje vsako leto 26. decembra, v spomin na 26. december 1990, ko so bili razglašeni uradni rezultati plebiscita, na katerem se je več kot 88 % Slovencev odločilo, da želijo živeti v suvereni in neodvisni Republiki Sloveniji.

Slo zastava
Danes praznujemo dan državnosti.

Zgodba o osamosvajanju Slovencev sicer 25. 6. 1991 še zlepa ni bila zaključena. Čeprav je Slovenija tega dne formalno postala neodvisna država, jugoslovanska oblast ni priznala slovenske samostojnosti.

Le dva dni po razglasitvi samostojnosti, 27. 6. 1991, se je z napadi Jugoslovanske ljudske armade začela 10-dnevna vojna za Slovenijo, ki je trajala do 6. julija 1991. Slovenci smo se za svobodo borili z vsem srcem – Slovenska vojska in policija sta v nekaj dneh ustavili več oklepnih enot, ponovno zasedli mejne prehode in odbili napade Jugoslovanske ljudske armade. Jugoslovanska vojska se je začela umikati v vojašnice. Ta 10-dnevni spopad velja za prvi vojni spopad v Evropi po drugi svetovni vojni.

Od slovesne razglasitve samostojnosti in neodvisnost Slovenije leta 1991 vsako leto poteka proslava ob dnevu državnosti. Slovenija pa tako enotna, kot je bila leta 1991, ni bila nikoli več. Dandanes se pojavljajo številne razprtije med Slovenci: čeprav bi moral biti današnji dan dan veselja in enotnosti, se pojavljajo vedno novi prepadi v politiki in posledično tudi v ljudeh.

Svoboda je skupni cilj, za katerega smo se borili kot eno. Te enotnosti ne smemo nikdar pozabiti.

Poglej si slovesno razglasitev samostojnosti in neodvisnosti Slovenije leta 1991:

YouTube Slovenia declared independence,June 1991

Ti je prispevek všeč? 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (3 ocen, povprečje: 4,00)
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo, vnesite svoje ime tukaj
Prosim vnesite svoj komentar!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

29,260FansLike
2,196FollowersFollow
2,640FollowersFollow
1,680FollowersFollow

Najbolj priljubljeno

Odkritje tekoče vode na Marsu

Raziskovalci so našli dokaze o obstoječi tekoči vodi na Marsu. Jezero leži pod južno polarno ledeno kapo planeta in je široko približno 20 km....

Ocena filma: Prvič narazen

Prvič narazen je nadaljevanje najstniškega globalnega fenomena Prvič oziroma After. Film, ki je obudil slovenske kinematografe, mnoge kritike pa poslal v stanje hibernacije. Se...

Letos Pozdrav brucem preko spleta

Novih ukrepov zaradi koronavirusa smo že vajeni, zato nas ne preseneča, ko se dogodki preselijo na splet. Letos bo v spletni obliki potekal tudi...

Top nasveti, ki bodo olajšali tvoj prehod v študentsko življenje

Jutri bo marsikateri dijak postal študent. In čeprav se ta prehod na prvi pogled morda ne zdi tako grozen, večini povzroča preglavice. Če se...