Zgodba pol-bogov se nadaljuje v seriji Junaki Olimpa

Rick Riordan je napisal nadaljevalno serijo knjig o junaku Percy Jacksonu, ki se tokrat pridruži novi skupini junakov. Junaki Olimpa sestoji iz petih knjiga, prav tako kot njena predhodna serija. Izgubljeni junak, Neptunov sin, Atenino znamenje, Hadova hiša in Kri Olimpa. Je Rick Riordan z novo pentalogijo zadel ali zgrešil?

Rick Riordan: Junaki Olimpa, prevedla Mojca Žnidaršič, založba Morfem.

Nekaj let po izidu serije o Percy Jacksonu, je avtor ugotovil koliko mitov je pustil neraziskanih. Začel je pisati to serijo in okvirno zgodbo je našel v zgodbah računalniških iger World of Warcraft in Scion. Ustvaril je nove like in jim dodal še nekaj tistih, ki jih poznamo iz prve knjižne serije. Prav tako je uporabil nov format pisanja, saj je za razliko od prve serije, ta napisana v tretji osebi. Tako smo dobili veliko večji vpogled v razmišljanje posameznega lika.

Rick Riordan z novo serijo nadaljevanj ne razočara temveč kvečjemu doda vrednost svojim prvencem. Za vsakega bralca se bo našel en lik, ki ga bo prevzel in navijal zanj skozi celotno zgodbo. Z dobrim dialogom in hitrim dogajanjem so Junaki Olimpa knjižna serija, ki jo lahko bere čisto vsak. V knjigi doživimo polno novih avantur po svetu, ki nas ponesejo v mitologijo rimskih in grških bogov. K sreči sem knjige prebral, ko so bile že vse izdane in ne vem, kako bi se počutil, če bi moral eno leto čakati na nadaljevanje. Velika zahvala in pohvala gresta Mojci Žnidaršič, ki je spet mojstrsko prevedla pet knjig v seriji in je za oboževalce Polkrvnih, prav tako pomembna, kot avtor sam.


Recenzijo nam je omogočila založba Morfem.


1Izgubljeni junak

Rick Riordan: Izgubljeni junak
Rick Riordan: Izgubljeni junak

V prvem delu, Izgubljeni junak, so nam predstavljeni novi junaki. Jason, sin Jupitra. Piper, hči Afrodite in Leo, sin Hefajst. Vsi trije so na novo odkriti pol-bogovi, ki potujejo v Polkrvni kamp zaradi prerokbe. Preprečiti ponovno vstajo Porfiriona, kralja velikanov, in rešiti Piperinega očeta. Predvsem pa morajo najti pogrešanega junaka Percyja.

2Neptunov sin

Rick Riordan: Neptunov sin
Rick Riordan: Neptunov sin

V drugem delu, Neptunov sin, naš stari znanec Percy najde kamp Jupiter, kjer spozna rimske pol-bogove. Po Marsovi prerokbi morajo on, Frank in Hazel odpotovati na Aljasko. Preprečiti morajo vstajo velikana Alkioneja in rešiti boga Tanatosa.

3Atenino znamenje

Rick Riordan; Atenino znamenje
Rick Riordan; Atenino znamenje

V tretjem delu, Atenino znamenje, sedem pol-bogov, ki jih veže »prerokba sedmih«, zbeži pred razjarjenimi prebivalci kampa Jupiter. Pot jih odpelje v Rim, kamor so sledili Ateninem znamenju. Talisman, ki je narejen zato, da pokaže pot Ateninim potomcem. Med potovanjem slišijo, da so Efialt in njegovi sodrugi ugrabili Nica, Hadovega sina. Ob poizkusu reševanja nekatere od njih potegne v Tartar.

4Hadova hiša

Rick Riordan: Hadova hiša
Rick Riordan: Hadova hiša

V četrtem delu, Hadova hiša, se Percy in Annabeth v Tartarju bližata vratom smrti, ki so edini izhod v svet smrtnikov. Na drugi strani se preostanek skupine, ki je del prerokbe, trudi odpreti ista vrata, a z druge strani. Pridruži se jim še pol-boginja Reyna. Ko se skupina spet združi, odpotujejo v Grčijo, natančneje h Gaji, ki si je ves ta čas nabirala moči.

5Kri Olimpa

Rick Riordan: Kri Olimpa
Rick Riordan: Kri Olimpa

V petem in zadnjem delu, Kri Olimpa, se Reyna, Nico in Hedge bližajo Polkrvnemu kampu, ostala druščina pa potuje proti Atenam. Čaka jih bitka proti velikanom, obenem pa morajo preprečiti spopad med obema kampoma. Usoda sveta je v njihovih rokah.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekŽivali, ki smo jih poslali v vesolje
Naslednji članekDan državnosti: dan enotnosti ali razdora?
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.