Twitterju je odklenkalo! Tukaj je aplikacija, ki bo spremenila razmerje moči

Instagram Threads je premierno predstavljena 6. julija
Instagram Threads je premierno predstavljena 6. julija Foto: on threads

Konkurent Twitterja, aplikacija Mete z imenom Threads, bo predvidoma začela delovati 6. julija, kar je razvidno iz seznama aplikacije na App Storu, ki prikazuje različico, pripravljeno za Applov iPhone. Stran o aplikaciji pa je tudi že narejena na Google Playu.

Zaživela je aplikacija Instagramov Threads

V opisu aplikacije Threads je zapisano, da gre za mesto, kjer se skupnosti združujejo in razpravljajo o vsem kar te zanima danes, do tega, kaj bo v trendu jutri. Ne glede na to, kaj te zanima, lahko slediš svojim najljubšim ustvarjalcem in drugim, ki imajo radi iste stvari, ter se z njimi neposredno povežeš – ali pa si ustvariš svoje zveste sledilce in svoje ideje, mnenja in ustvarjalnost.

Tako v trgovinah App Store in Google Play je prikazana podobna serija zaslonskih posnetkov aplikacije, na katerih je prikazano, kako se lahko prijaviš s svojim uporabniškim imenom Instagrama, v novi aplikaciji poiščeš račune, ki jim slediš na Instagramu, in objavljaš v vmesniku, podobnem Twitterju ali kateri koli drugi besedilno usmerjeni družbeni aplikaciji.

Threads je nova aplikacija, ki bo spremenila razmerje moči
Threads je nova aplikacija, ki bo spremenila razmerje moči Foto: on threads

Spremembe na Twitterju

The Verge je prejšnji mesec poročal o sestanku v podjetju, na katerem je vodstvo družbe Meta povedalo, da bo aplikacija Threads integrirana z decentraliziranim protokolom družbenih medijev, ki ga uporablja aplikacija Mastodon in se imenuje ActivityPub. To je bil tudi sestanek, na katerem je eden od izvršnih direktorjev dejal: »Slišali smo ustvarjalce in javne osebnosti, ki jih zanima platforma, ki je vodena po zdravi pameti,« in s tem sprožil govorice o boksarskem boju med Markom Zuckerbergom in Elonom Muskom.

Novica o uvedbi storitve Threads je prišla po nekaj dneh, ki so bili za glavnega tekmeca Twitterja še posebej neprijetni. Prejšnji teden je družbeno omrežje v lasti Elona Muska neregistriranim uporabnikom onemogočilo ogled tvitov, za prijavljene uporabnike pa je uvedlo začasne omejitve hitrosti, ki te lahko blokirajo po branju več sto ali tisoč objav v enem dnevu. Te spremembe so konec tedna povzročile obsežne težave, saj uporabniki niso mogli brskati po storitvi.

Threads
Threads Foto: on threads

Twitter je nenadoma uvedel tudi večje spremembe aplikacije TweetDeck, orodja, ki ga uporabljajo številni novinarji in strokovnjaki za družbene medije, kmalu po tem, ko se je aplikacija začela kvariti. Čez približno mesec dni naj bi TweetDeck postal plačljiva funkcija. Številni uporabniki Twitterja so se med prazničnim vikendom poskušali obrniti na Bluesky, vendar je ta storitev za več kot en dan ustavila prijave novih uporabnikov, da bi odpravila težave, s katerimi se je soočila zaradi valov ljudi, ki so preplavili aplikacijo.

Boj na družbenih omrežjih

Elon Musk se je na novico o datumu začetka delovanja storitve Threads odzval na peščico tvitov, ki so opozarjali na količino podatkov, ki jih lahko po navedbah na seznamu Meta App Store za storitev Threads zbira o uporabnikih. »Hvala bogu, da so tako zdravo vodeni,« je odgovoril na enega od tvitov. »Vsi vaši Threadi so naša last,« je ob posnetku zaslona z obvestilom o zbiranju podatkov v aplikaciji Threads zapisal nekdanji izvršni direktor Twitterja Jack Dorsey. Musk se je odzval z besedo: »Ja«. Za nameček obstoječa aplikacija Instagrama že povezuje iste podatke s tabo, kot je razvidno iz njenega seznama v trgovini z aplikacijami.

Na družbeno tehnološkem trgu nas čaka peklensko poletje.

VIRThe Verge
Prejšnji članekWebbov teleskop odkril kozmično mrežo z začetka vesolja
Naslednji članekUporabniki množično zapuščajo Reddit, kaj se dogaja?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.