Uporabniki množično zapuščajo Reddit, kaj se dogaja?

Reddit zapadel v manjšo krizo
Reddit zapadel v manjšo krizo Foto: on techcrunch

Priljubljena aplikacija BaconReader se zaradi zasoljenih cen poslavlja z Reddita. In ni edina.

Nekateri pravijo, da je Reddit še edini »pravi« internet. Digitalni forum, ki povezuje tisoče skupnosti in milijone uporabnikov, ki ustvarjajo resničen občutek skupnosti. Moderatorji subredditov so prostovoljci, ki iz gole ljubezni do internetnih skupnosti posvetijo ure svojega časa, da stvari gladko tečejo, da debate ostajajo civilizirane in da preganjajo spam bote.

Vse to pa se bo kmalu spremenilo. Začelo se je aprila, ko je Reddit oznanil spremembe svojih pravil glede API (Application Programming Software). Stvar je do konca stekla v pogon pred nekaj dnevi, 1. julija in posledice so že vidne.

Kaj je API?

Portland, OR, USA - Nov 8, 2022: App icons of Twitter and some of its alternatives, including Mastodon, Discord, Facebook, Reddit, Parler, and Truth Social, are seen on an iPhone. Mastodon, a decentralized social media platform, is rapidly gaining users after Elon Musk's Twitter takeover.
Foto: hapabapa iz iStock

API omogoča različnim aplikacijam, da komunicirajo med sabo in berejo podatke drug druge. Plastičen primer je Googlov API z vremenski postajami, kar nam omogoča, da preverimo vremensko napoved s preprostim iskanjem. Tak dostop ima tudi do Reddita, zato lahko vidimo med Google zadetki povezave na Reddit pogovore.

API do Reddita s pridom izrablja tudi OpenAI, ki stoji za Chat-GPT in še druga podjetja, ki se ukvarjajo z umetno inteligenco. Prav slednji so glavni razlog za spremembo API pravil, a o tem pozneje.

API je odgovoren za popularnost Reddita

API dostop je po mnogih pričevanjih odgovoren za izjemno priljubljenost Reddita in tako veliko število uporabnikov. Uradna Redditova aplikacija za Android ali iOS je pomanjkljiva in otežuje delo moderatorjem. Zato je nastalo nekaj aplikacij, ki uporabljajo API, da uporabnikom zagotovijo delovanje na Redditu brez uporabe uradnega app-a.

BaconReader je le ena izmed aplikacij, ki je lajšala dostop do Reddita.
BaconReader je le ena izmed aplikacij, ki je lajšala dostop do Reddita. Foto: on androidguys

Najbolj znane med njimi so Apollo za iOS, Reddit is Fun, Narwhal, BaconReader, Boost for Reddit, ki omogočajo elegantnejšo ter preprostejšo interakcijo z Redditom. Poleg tega vključujejo veliko več orodij za moderatorje kot jih ponuja uradna aplikacija, zato so najbolj priljubljene ravno med najpomembnejšo skupino redditerjev. Še več, obstajajo tudi prilagojene verzije teh programov za ljudi s slepoto ali drugimi omejitvami. Vsega tega uradni Reddit app ne ponuja.

Kljub temu pa se zdi, da se Reditovi vodilni ne zavedajo pomembnosti doprinosa teh third-party aplikacij. Najbolj odmeven je primer Apolla, ki je kmalu po razglasitvi novih pravil povedal, da ga bo nadaljnje delovanje stalo 20 milijonov dolarjev na leto. No, Apolla ni več in kot kaže, mu sledijo še mnogi.

Zakaj spremembe pravil API?

Je CEO Reddita Steve Huffman pohlepen, hudoben, je podlegel najbolj izrojenim fantazijam kapitalizma? Pravzaprav ne. Nič bolj kot Elon Musk. Ta je namreč malo pred tem uvedel API spremembe na Twitterju. Ko beremo komentarje na Redditu opazimo, da uporabnikov ne moti toliko sama sprememba pravil kot predvideni astronomski zneski za tuje aplikacije.

Želja po zaračunavanju dostopa do Redditovih (in Twitterjevih) podatkov izhaja iz dejstva, da podjetja, ki se ukvarjajo z umetno inteligenco, trenirajo svojo kodo na Reddit zapisih. Tako uporabo je seveda popolnoma upravičeno zaračunati. Težava je le v tem, da je 20 ali 200 milijonov na leto za Google in OpenAI kaplja v morje, medtem ko to manjšim podjetjem predstavlja celoten proračun.

Za zdaj Reddit ostaja trden na svoji poti kljub velikemu negodovanju njegovih uporabnikov. Kot je zapisal Steve Huffman oz. u/spez nameravajo izboljšati izvorno aplikacijo, vendar le en drs dol nas pričaka komentar neodvisne raziskovalke, ki opozori da podobne obljube še vedno ostajajo neizpolnjene izpred osmih let.

Prejšnji članekTwitterju je odklenkalo! Tukaj je aplikacija, ki bo spremenila razmerje moči
Naslednji članekNenavadna dela in sanjski poklici mladih

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.