Ujemi zadnji trenutek za brezplačno licenčno posodobitev na Windows 10 ali 11

Ho Chi Minh city, Vietnam - June 2023. Surfae Laptop Studio photos for editorial use only.
Foto: NguyenDucQuang iz iStock

Microsoft uporabnikom kmalu ne bo več dovolil več aktiviranja namestitev sistema Windows 11 in 10 s ključi izdelka Windows 7 in 8!

Microsoft uporabnikom ne bo več dovolil aktivacije nove namestitve sistema Windows 11 ali 10 s ključi izdelkov iz starejših različic, kot sta Windows 7 in 8. Glede na napoved Windows Centrala, bo podjetje odpravilo luknjo v zakonu, ki je dovoljevala aktiviranje operacijskega sistema z različnimi ključi izdelka.

Da spomnimo, že leta 2015, med prvo predstavitvijo sistema Windows 10, je softwarski velikan omogočil brezplačno nadgradnjo operacijskega sistema za naprave z operacijskim sistemom Windows 8 in za tiste računalnike z operacijskim sistemom Windows 7. V tej promociji je (bilo) tudi čisto legalno mogoče posodobiti piratske licence na legalne. Promocija je potekla natanko leto dni kasneje, julija 2016. Vendar so po tem datumu tisti, ki so nadgradili svoje naprave, še vedno lahko aktivirali svoje nove namestitve sistema Windows 10, ne da bi morali kupiti nov ključ izdelka.

Skočimo naprej v leto 2021. Različica sistema Windows 11 je bila prvič izdana, uporabniki pa so lahko še vedno aktivirali svojo nadgradnjo sistema s ključi sistema Windows 7 in 8 kar pet let po poteku promocije … Microsoft potrebuje boljše pravnike.

Vendarle pa so se pri Microsoftu odločili odpraviti svoje pravne praznine. Tako torej od 20. septembra 2023 uradno zapirajo to luknjo, kar pomeni, da ključi izdelkov Windows 7 in 8 ne bodo več aktivirali nove namestitve sistema Windows 11 ali 10. Trenutno je še mogoče aktivirati Windows 11 s ključem Windows 7, vendar to ni več mogoče v trenutni različici Insider (tj. kot beta verzija za tiste, ki želijo preizkusiti nove funkcije, preden so te na voljo vsem). Zato pohiti, odpri meni Start, vtipkaj Posodobitve in nadgradi kolikor daleč lahko, preden se te spremembe preslikajo na uradno verzijo.

Opomba: Nadgradnja na Windows 11 ne bo na voljo na starejših napravah, ki ne vsebujejo čipa TPM 2.0. Ti bi mogli že biti prisotni na napravah, ki vsebujejo procesorje Ryzen (od 2017 naprej) ali Intel 8. generacije (2019+) in novejši. Računalnikom, starejšim od 5 let, ki tega ne podpirajo, priporočamo nadragdnjo na Windows 10, ki bo v ciklu vzdrževanja še do 14. oktobra 2025.

Čeprav so dnevi aktiviranja operacijskega sistema s ključi izdelka iz starejših različic mimo, Microsoft pravi, da bodo nadgradnje z Windows 10 na Windows 11 še naprej brezplačne, kar pomeni, da lahko ključ izdelka Windows 10 uporabite za aktiviranje namestitve Windows 11.

Vedeti moramo, da bodo tiste naprave, ki so bile aktivirane s ključem izdelka iz starejše različice operacijskega sistema, še naprej aktivirale nove namestitve na istem računalniku, ker so bile te aktivacije že pretvorjene v digitalne licence za aktiviranje naprave.

Vsi oboževalci in uživalci superiornega sistema Windows 7 torej pohitite s poslavljanjem od dobrih starih časov in prehitite Microsoftove pravnike pri polnjenju pravnih praznin ter ujemite še zadnji vlak, ki pelje do postaje Windows 11!

Junior novinar

Prejšnji članekKatere so prednosti in slabosti bosonoge obutve?
Naslednji članekObetavni rezultati zdravljenja raka prihajajo iz Švice
Jurij Lepen

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.