Izšel slovenski prevod Pulitzerjevega nagrajenca

Pisatelj Hernan Diazm katerega roman Trust je izšel tudi pri nas
Pisatelj Hernan Diazm katerega roman Trust je izšel tudi pri nas Foto: on hernandiaz.net

Hernan Diaz se je z romanesknim prvencem povzpel med finaliste za Pulitzerjevo nagrado in nagrado PEN/Faulkner. V slovenskem prevodu je zdaj izšel njegov drugi roman, Trust, s katerim je postal Pulitzerjev nagrajenec. Za založbo Sanje je roman prevedla Polona Glavan.

Hernan Diaz, argentinski pisatelj in newyorški profesor

Hernan Diaz se je rodil v Buenos Airesu. Del otroštva je z družino preživljal na Švedskem. Po dodiplomskem študiju literature v Buenos Airesu je magistriral na King’s College v Londonu in zagovarjal dizertacijo na NYU, preden je postal profesor na Univerzi Columbia. Po zelo uspešnem prvem romanu In the Distance, s katerim je nase opozoril leta 2017, se je lanski Trust znašel na marsikogaršnjem seznamu najljubših romanov leta 2022.

Trust, roman Hernana Diaza
Trust, roman Hernana Diaza Foto: on sanje

Roman Trust mu je prinesel Pulitzerjevo nagrado za fikcijo

Pulitzerjevo nagrado za izjemne dosežke od leta 1917 podeljuje Univerza Columbia. Kategorij je 23, od teh sedem za leposlovje, nagrada pa znaša 15 000 dolarjev. Hernan Diaz je prejemnik Pulitzerjeve nagrade za fikcijo leta 2023.

Denar, sveta vladar

Zgodba se odvija v New Yorku prejšnjega stoletja. Spremljamo vplivna finančnika Benjamina Raska in Andrewa Bevela, ki piše svojo avtobiografijo. Hkrati sledimo usodi prezrtih žensk, ki so v veliki meri odgovorne za njun uspeh. Grožnja, ki jo medosebnim odnosom predstavlja kapital, je toliko bolj avtentična zaradi metafikcijskega pristopa in opombam k besedilu Bevelove avtobiografije.

Po romanu bo nastala serija

Serijo bo za HBO producirala in v njej igrala Kate Winslet. Režiral bo predvidoma Todd Haynes. Po miniseriji Mildred Pierce, ki je bila nagrajena z dvema emmyjema, bi bilo to njuno drugo sodelovanje.

Prejšnji članekKatere so prednosti in slabosti bosonoge obutve?
Naslednji članekObetavni rezultati zdravljenja raka prihajajo iz Švice

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.