Umetna inteligenca najbolj ogroža srednji razred

Connecting human data to mindset of Artificial intelligence AI, Digital data and machine learning technology and computer brain. Robot technology development for futuristic.
Foto: ipopba iz iStock

Stroji prihajajo in pojedli bodo tvoje delovno mesto. To je bil znan refren skozi leta, ki sega vse do začetka 19. stoletja. V preteklosti so postopne tehnološke spremembe nadomestile slabo plačana delovna mesta z večjim številom bolje plačanih delovnih mest. Tokrat, s prihodom umetne inteligence, so nekateri prepričani, da bo drugače. Urednik ekonomskih tem pri The Guardian, Larry Elliott, meni, da bo zaradi umetne inteligence zdaj najbolj ogrožen srednji razred.

Umetna inteligenca je tu

Elliott pravi, da politiki vedo, da bo umetna inteligenca tudi v najboljšem primeru povzročila velike motnje na trgih dela, vendar se slepijo, če mislijo, da imajo na voljo več let, da pripravijo ustrezen odziv. Kot je na nedavnem Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu dejal tehnološki podjetnik Mihir Shukla: »Ljudje ves čas govorijo, da umetna inteligenca prihaja, vendar je že tu.«

Cyber law or internet law concept with 3d rendering ai robot and law scale and gavel judge
Umetna inteligenca je tu.
Foto: PhonlamaiPhoto iz iStock

Razvoj na področju strojnega učenja in robotike se je hitro razvijal, medtem ko se je svet ukvarjal s pandemijo, inflacijo in vojno. Umetna inteligenca bo za četrto industrijsko revolucijo to, kar sta bila za prvo industrijsko revolucijo v 18. stoletju predilnica in parni stroj: transformativna tehnologija, ki bo temeljito preoblikovala gospodarstva.

Spremembe se ne bodo zgodile čez noč, a tako kot v prejšnjih industrijskih revolucijah bodo za prizadete boleče, saj bodo prizadele na milijone delavcev. Pred tem so stroji nadomestili ročno delo, delovna mesta, ki so zahtevala kognitivne sposobnosti, pa so prepustili ljudem. Napredek na področju umetne inteligence, ki ga simbolizira ChatGPT, kaže, da lahko stroji zdaj spodobno opravljajo tudi kreativne naloge.

AI, Machine learning, robot hand ai artificial intelligence assistance human touching on big data network connection background, Science artificial intelligence technology, innovation and futuristic.
Umetna inteligenca bo za četrto industrijsko revolucijo to, kar sta bila za prvo industrijsko revolucijo v 18. stoletju predilnica in parni stroj. Foto: David Gyung iz iStock

ChatGPT je prvi inteligentni stroj, a ne zadnji

ChatGPT je stroj, ki zna inteligentno pisati. Če ga prosimo, naj pripravi različico Gettysburškega govora Abrahama Lincolna v slogu Donalda Trumpa, bo po spletu poiskal ustrezen vir in ustvaril izvirno vsebino.

ChatGPT, ki ga je novembra lani zagnal raziskovalni laboratorij OpenAI iz San Francisca, je v 60 dneh pridobil več kot 100 milijonov uporabnikov. Facebook pa je za dosego istega mejnika potreboval dve leti.

Sledili bodo še drugi novi izdelki. Po podatkih poročila kalifornijske univerze Stanford se je število patentov umetne inteligence med letoma 2015 in 2021 povečalo za 30-krat. Roboti postajajo vedno cenejši in bolj izpopolnjeni.

Portland, OR, USA - Dec 18, 2022: Webpage of ChatGPT, a prototype AI chatbot, is seen on the website of OpenAI, on a Google Pixel smartphone. Examples, capabilities, and limitations of the chatbot are shown before a new chat. OpenAI is an AI research and deployment company.
ChatGPT, ki ga je novembra lani zagnal raziskovalni laboratorij OpenAI iz San Francisca, je v 60 dneh pridobil več kot 100 milijonov uporabnikov.
Foto: hapabapa iz iStock

Najbolj bo ogrožen srednji razred

Zgodovina kaže, da globoke tehnološke spremembe predstavljajo velike izzive za oblikovalce politik. Vsaka od prejšnjih treh industrijskih revolucij je imela podoben začetni učinek: v gospodarstvu je povzročila praznjenje delovnih mest, povečala se je neenakost in zmanjšal se je delež dohodka, namenjenega delu.

Umetna inteligenca grozi, da bo imela povsem enake učinke, vendar z eno ključno razliko. Lastniki novih strojev, ki jih ne bomo nadzorovali, bodo s svojimi inovacijami zaslužili ogromne vsote denarja. Kapital bo povečal svoj delež dohodka na račun dela. V nekaterih gospodarskih sektorjih bo prišlo do izpraznitve, v drugih pa se bo povečalo zaposlovanje.

Razlika je tokrat v tem, da bodo najbolj ogrožena delovna mesta belih ovratnikov srednjega razreda, medtem ko bo veliko ustvarjenih delovnih mest morda slabo plačanih in brezperspektivnih. Kot je v Davosu opozoril Shukla, so dnevi, ko bodo ljudje obdelovali vloge za hipotekarne kredite, že šteti.

Nekatera od teh vprašanj je mogoče rešiti na različne načine. Vlade bi lahko več vlagale v izobraževanje in usposabljanje, da bi delavci imeli znanja in spretnosti, ki jih potrebujejo za dostojno življenje. Raziskale bi lahko načine za porazdelitev koristi, ki jih prinaša nova tehnologija. Podjetniki iz Silicijeve doline so med najbolj glasnimi zagovorniki univerzalnega temeljnega dohodka.

Vendar pa morajo oblikovalci politik, ne glede na to, kaj bodo storili, ukrepati previdno in hitro. Ekonomist Joseph Schumpeter je populariziral frazo, s katero opisuje, kako se kapitalizem občasno na novo izumlja. Poimenoval ga je ustvarjalno uničevanje in prav takšen proces je zdaj v začetni fazi.

Businessman and files
Najbolj je ogrožen srednji razred.
Foto: Heiko Küverling iz iStock

Larry Elliott je angleški novinar in avtor, ki se osredotoča na ekonomska vprašanja. Je urednik ekonomije pri The Guardianu in je izdal sedem knjig o sorodnih vprašanjih.

VIRThe Guardian
Prejšnji članekNajboljši dokumentarni filmi o košarki
Naslednji članekOddaj vlogo za štipendijo za študij v tujini

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.