Bo uporaba protikoronske mobilne aplikacije pri nas obvezna?

Slovenija trepeta pred drugim valom okužb z novim koronavirusom. Vlada zbira nove predloge za omejitev širjenja. Na seznamu se je znašla tudi ideja o mobilni aplikaciji za obveščanje o stikih z okuženimi.

Nekatere države po svetu že uporabljajo novo-razvite aplikacije. Med njimi so: Češka, Nemčija, Švedska, Italija, Norveška, Indija, Bolivija, Panama, Izrael in Avstralija.

Slovenska aplikacija po nemškem modelubluetooth virus

Slovenska aplikacija bo podobna nemški, kjer so sistem zagnali pred dvema tednoma. Delovanje aplikacije v Nemčiji temelji na uporabi Bluetooth povezave in ne na sledenju lokaciji uporabnika. Naprava kontinuirano beleži stike z ostalimi napravami, ki imajo naloženo aplikacijo in vklopljen Bluetooth. Uporaba je prostovoljna, vendar močno zaželjena. Nemška vlada poudarja, da preko tovrstne aplikacije ni možno vohuniti za državljani.

Ali bo uporaba aplikacije obvezna?

Študija, ki so jo opravili na Univerzi Oxford, ocenjuje, da bi aplikacija vplivala na omejitev širjenja koronavirusa šele takrat, ko bi jo uporabljalo najmanj 60 % ljudi. V večini držav je uporaba aplikacij prostovoljna, zato je učinkovitost zelo vprašljiva.

Uporaba mobilne aplikacije bo za državljane Slovenije prostovoljna. Izjemoma bo uporaba aplikacije obvezna za državljane, ki so pozitivni na covid-19 ali morajo bivati v karanteni.

Aplikacija ne bo beležila nobenih osebnih podatkov, niti podatkov o uporabnikovi lokaciji. S pomočjo pametnega telefona in tehnologijo Bluetooth bomo državljani obveščeni, ali smo bili v bližnjem stiku z okuženo osebo. Za vzpostavitev in nemoteno delovanje antikoronske aplikacije je zadolženo Ministrstvo za javno upravo. Uporaba aplikacije bo brezplačna.

5 korakov do omejitve širjenja
Bodimo odgovorni do sebe in do soljudi!

Ciljna skupina so mladi

Pričakuje se, da bodo aplikacijo v največji meri uporabljali mladi. Gre za starostno skupino, ki se pogosto druži, tudi v večjih skupinah, kjer je večja nevarnost prenosa okužbe. Z aplikacijo vlada želi, da državljani ozavestijo, koliko okuženih ljudi srečamo vsak dan in kako pomembno je samozaščitno vedenje.

Kdaj bo aplikacija na voljo za download?

Prvi korak je sprejem ustrezne zakonodaje. Aplikacija bo pripravljena za namestitev in uporabo približno mesec dni po sprejetju ustreznega zakona, zagotavljajo na Ministrstvu za javno upravo.

Prejšnji članekPanna cotta – kraljica poletnih sladic
Naslednji članekNov slovenski podkast za mlade: o avtih, mobilnosti, prihodnosti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.