Uživajte v varnosti trgovine Huawei AppGallery

Huaweieva uradna trgovina z mobilnimi aplikacijami AppGallery, je v kratkem času izredno napredovala. Od najave leta 2018 je število aktivnih mesečnih uporabnikov že preseglo 530 milijonov, s čimer si je utrdila mesto med tremi največjimi.

Strategija podjetja je bila ves čas jasna. AppGallery mora biti odprta, inovativna in vsebinsko ustrezna in mora upoštevati zavezo o učinkoviti zaščiti zasebnosti in varnosti uporabnikov. To je pomembno tudi za razvijalce, katerih število je že preseglo 2,3 milijona in ki so do zdaj objavili več kot 120 tisoč aplikacij z integriranimi mobilnimi storitvami Huawei (HMS).

Za uporabo varne aplikacije

Visoka raven varnosti je dosežena s podrobnim preverjanjem razvijalca, varnostnim preverjanjem aplikacije v štirih korakih, zaščito prenosa in namestitve na napravo ter mehanizmom za varno delovanje.

Ko razvijalec objavi aplikacijo v trgovini AppGallery, ta od njega zahteva vnos pravega imena oziroma imena podjetja, katerega istovetnost in veljavnost registracije nato preverijo. Le na ta način mu lahko sledijo in stopijo z njim v stik, če se med delovanjem aplikacije pojavijo težave.

Preden je aplikacija na voljo uporabnikom, steče postopek preverjanja v štirih korakih, ki vključuje odkrivanje zlonamernega vedenja ter iskanje varnostnih pomanjkljivosti in kršenja zasebnosti. V zadnjem ročnem koraku skupina strokovnjakov oceni varnost delovanja aplikacije v različnih scenarijih uporabe. Da se zagotovi združljivost aplikacij, preizkusi potekajo na vseh napravah Huaweia in na vseh različicah operacijskih sistemov.

Ko uporabnik v trgovini izbere aplikacijo in sproži njen prenos na napravo, se vklopi dodatni varnostni mehanizem. Prenosi podatkov v aplikacijo in iz nje so šifrirani, medtem ko preverjanje celovitosti in integritete onemogoči nedovoljeno spreminjanje in zagotavlja legitimnost aplikacije. Huawei s pomočjo algoritmov umetne inteligence (AI) tudi preverja v trgovini objavljene aplikacije in s tem preprečuje, da bi uporabnik po nesreči na napravo namestil zlonamerne kode. Ta postopek deluje v realnem času in zazna tudi najnovejše različice.

Ko je aplikacija nameščena, se varnostni postopki ne prekinejo. S trgovino AppGallery in mobilnimi storitvami HMS Huawei namreč zagotavlja, da se vsaka aplikacija izvaja ločeno. Druge do nje nimajo dostopa, kar predstavlja še eno raven varovanja osebnih podatkov.

Starosti primerne vsebine in varovanje zasebnosti

Trgovina AppGalley aplikacije in vsebine ocenjuje po starostni primernosti in glede na uporabnikove nastavitve prepreči dostop do neprimernih, da ustvari varno in primerno okolje tudi za najmlajše.

Vse privzete aplikacije Huaweia v celoti izpolnjujejo visoke standarde varovanja zasebnosti, medtem ko ima uporabnik popoln nadzor nad potrjevanjem dovoljenj. Zaklenjene aplikacije lahko zažene le po preverjanju identitete, pri čemer imajo veliko veljavo biometrična tipala naprave. Poleg tega je na voljo zasebni prostor, v katerem so podatki šifrirani, medtem ko so gesla za dostop do aplikacij in spletnih storitev varno shranjena v »trezorju«. Ta poleg varnosti zagotavlja tudi udobnost, saj uporabniku ni treba na pamet poznati vseh gesel. Občutljivi osebni podatki, mednje sodijo na primer prstni odtisi in biometrični zapis obraza, pa so varno shranjeni na ravni jedra operacijskega sistema.

Kaj pa podatki?

Vprašanje podatkov je pomembno, zato je dobro vedeti, da imajo uporabniki naprav popoln nadzor nad osebnimi podatki. Poleg tega, da obdelava nikdar ne poteka izven naprav, je pregleden tudi proces, zakaj in kako jih Huawei zbira in obdeluje. Beležijo jih čim manj in izključno v namene izboljšanega poosebljanja in delovanja storitev. Med za ta namen zbrane podatke sodijo uporabniški račun, rojstni dan, država ali regija, jezikovne nastavitve in IP naslov. Medtem trgovina AppGallery shranjuje standardne nastavitve, podrobnosti o nameščenih aplikacijah, sodelovanju v promocijskih akcijah in uvrstitve ter dosežke v mobilnih igrah. Celoten seznam podatkov, ki jih AppGallery shranjuje, je na voljo v izjavi o zasebnosti trgovine AppGallery.

Na pametnih telefonih AppGallery, enako kot druge trgovine, zbira in obdeluje izključno podatke, ki so nujni za iskanje, namestitev in delovanje aplikacij. Dostop do trgovine je možen z uporabo računa Huawei ali anonimno kot gost brez predhodne prijave. V primeru prijave lahko trgovina uporabniku nudi boljšo uporabniško izkušnjo. Poudariti je potrebno, da je Huaweiev uporabniški račun (Huawei ID) edini v okolju sistema Android potrjen s certifikatom o varovanju zasebnosti EuroPriSe.

Izkušnja rabe na prvem mestu

Prednostna naloga Huaweia je zagotavljanje nepozabne prvovrstne izkušnje med vsako uporabo naprave in brskanjem po vsebini trgovine AppGallery. Zavedajo pa se, da je to mogoče le v primeru, če so aplikacije varne in če z uporabnikovimi podatki ravnajo varno in odgovorno. Huawei bo še naprej širil skupnost uporabnikov in v trgovino AppGallery privabljal več zanimivih vsebin in aplikacij. Pri tem pa bo še naprej dajal prednost zavezi o varnosti, preglednosti in zasebnosti.

Trgovina AppGallery je na voljo na vseh Huaweievih pametnih mobilnih napravah, med drugim tudi na najnovejših telefonih Mate 40 Pro in P smart 2021 ter tabličnem računalniku MatePad Pro. V AppGalleryju so aplikacije razdeljene v 18 kategorij, tako da se uporabnik lažje orientira in hitreje najde, kar želi. V trgovini je prisotnih tudi že veliko slovenskih aplikacij, med drugim bančne NLB Klikin, NKBM mBank@net, DH Mobilni, Sparkasse M.stik in BankaIN, mBills, VALU, eHrana, NEO, EON in VOYO ter številne druge. Dodatno pa je uporabniku pri iskanju aplikacij v pomoč tudi univerzalni iskalnik Petal Search, ki poleg aplikacij omogoča še iskanje slik, novic in drugih informacij.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.