V Latviji postavili virtualni portal s Poljsko

Vilna je glavno mesto Latvije, ki skriva poseben portal. Postavili so ga poleg glavne železniške postaje, mimoidočim pa omogoča kontakt s prebivalci poljskega mesta Lublin. Mesti, ki sta sicer oddaljeni več kot 430 kilometrov zračne razdalje, sta zdaj povezani. Futuristični portal je posebna vez med prebivalci obeh mest in lep vpogled v prihodnost.

Vez med kulturami, mesti in ljudmi

Tako kot v Vilni je tudi v Lublinu portal postavljen na močno obljudenem območju. V Lublinu je portal svoje mesto našel na glavnem trgu. Virtualna vrata so pravzaprav ekran in kamera, ki omogočata prenos v živo na velike razdalje. Portala in projekt, ki ju povezuje, sta bila v izdelavi kar pet let. Njun namen je dokaj jasen, saj želijo z njim ustvariti vizualni most in novo komunikacijsko možnost med državami. Tako se lahko na precej enostaven način povezujejo ljudje različnih kultur in držav s poudarkom na povezanosti.

Portal so zgradili inženirji iz Vilnius Tech v povezavi s centrom LinkMenu. Za okroglo obliko so se odločili zaradi vseh ZF filmov, ki smo jih videli v zgodovini. Portal spominja na kolo časa, uporabnikom pa omogoča  vpogled in potovanje v oddaljeno mesto ter stik z drugimi ljudmi, ki so na drugi strani portala.

PORTAL je ideja, ki je zaživela v Latviji
PORTAL je ideja, ki je zaživela v Latviji

Pozabimo na delitve

»Človeštvo se spopada z veliko preprekami. Globalno segrevanje, ekonomske težave in družbena polarizacija…Zato smo se odločili, da idejo PORTAL tudi uresničimo. Je most, ki združuje in je povabilo, da se dvignemo nad predvidevanja, prepire in sovraštvo preteklosti. Portal je vabilo, da pozabimo na iluzijo nas in onih,« je povedal idejni vodja Benediktas Gylys, ki je predsednik Fundacije Benediktas Gylys.

Portal je prvi izmed mnogih, ki jih želijo ustvarjalci postaviti po Evropi in svetu
Portal je prvi izmed mnogih, ki jih želijo ustvarjalci postaviti po Evropi in svetu

»Čudoviti projekti, kot je ta, nastanejo med sodelovanjem raznolikih ljudi, ki delujejo kot eno. In točno to želimo s tem projektom predstaviti tudi širši množici,« pa je povedal direktor podjetja, ki je izdelalo okno v drugo mesto.

V prihodnosti želijo ustvarjalci to idejo ponesti tudi v druge države in mesta po svetu. Njihov cilj je dvanajst novih portalov v naslednjih nekaj letih, ki bi omogočili še večjo povezanost med mesti in ljudmi. Prihodnost je tukaj, pa čeprav za zdaj samo vizualno.

Prihodnost je tukaj

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKako dolgo poznamo kopalke?
Naslednji članekMesta-elektrarne do leta 2035?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.