V MET(n)A inteligenca: Facebook želi več umetne inteligence

Zemlja, ki jo obdaja umetna inteligenca
Foto: Midjourney

V notranjem sestanku podjetja Meta je izvršni direktor Mark Zuckerberg razkril obseg naložb podjetja v umetno inteligenco. Poleg tega je Meta napovedala nove funkcionalnosti za Instagram, med drugim tudi možnost spreminjanja uporabniških fotografij s pomočjo besedilnih spodbud ter ustvarjanje emotikon nalepk za storitve sporočanja.

Novi produkti z umetno inteligenco

Med razpravo na sestanku so bile predstavljene nove tehnološke rešitve, ki jih Meta razvija. Med njimi so klepetalni roboti za Messenger in WhatsApp, ki imajo sposobnost komuniciranja z različnimi osebnostmi. To prinaša nove dimenzije interakcije med uporabniki in umetno inteligenco.

Meta se sooča s finančnimi težavami in krizo identitete, zato je odločitev za poglobljeno vlaganje v umetno inteligenco ključnega pomena za njihovo prihodnost. Nekateri investitorji so podjetje kritizirali zaradi prevelikega poudarka na razvoju Metaversa in premajhne pozornosti, namenjene razvoju umetne inteligence. Zato se Meta zdaj osredotoča na izboljšanje inovativnosti na področju umetne inteligence, da bi se izenačila s konkurenčnimi podjetji, kot so Google, Microsoft in Snapchat.

Širitev uporabe umetne inteligence

Meta se aktivno trudi ponuditi širši nabor orodij umetne inteligence. Njihov cilj je, da umetno inteligenco vključijo v vsak produkt, ki ga ponujajo. Facebook, Instagram, WhatsApp – vsi bodo imeli koristi od uporabe AI. S tem Meta sledi trendom na trgu, kjer se umetna inteligenca vse bolj uveljavlja in postaja ključna pri razvoju naprednih tehnologij.

Poleg produktov namenjenih uporabnikom, Meta razvija tudi produktivnostnega pomočnika z imenom Metamate. Ta pomočnik je namenjen zaposlenim in omogoča hitro odgovarjanje na vprašanja ter izvajanje nalog na podlagi internih informacij podjetja. To bo omogočilo bolj učinkovito delo zaposlenih in izboljšalo delovne procese znotraj podjetja Meta.

Mark Zuckerberg se spogleduje z robotom, ki izgleda kot on.
Foto: Midjourney

Odprtokodni modeli za razvoj

Meta raziskuje tudi možnosti odprtokodnih modelov, ki omogočajo uporabnikom, da sami razvijajo klepetalne robote in druge tehnologije na podlagi umetne inteligence. Kljub temu so kritiki in konkurenti izrazili skrb glede morebitne zlorabe teh orodij, saj jih je mogoče uporabiti za širjenje dezinformacij in sovražnega govora. Zuckerberg je na sestanku naslovil te skrbi ter izpostavil pomen demokratizacije dostopa do umetne inteligence. Meta si prizadeva, da bi omogočila uporabnikom neodvisno razvijanje programov na podlagi umetne inteligence, ne da bi se zanašali le na nekaj velikih tehnoloških podjetij.

Kljub večjemu poudarku na razvoju umetne inteligence je Zuckerberg zaposlenim zagotovil, da Meta ne bo opustila svojih načrtov glede Metaversa. Obe področji bosta ostali ključni za razvoj podjetja in Meta si bo prizadevala, da bi dohitela konkurenco ter utrdila svoj položaj med vodilnimi tehnološkimi podjetji.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.