V Sloveniji smo dobili Mednarodni raziskovalni center za UI

Namen Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco bo zagotavljanje odprtega in preglednega okolja. Center bo poleg raziskav, tehnologije in razprav na področju umetne inteligence deležnikom po vsem svetu zagotavljal tudi javno-politično podporo pri pripravi usmeritev in akcijskih načrtov na področju umetne inteligence. Deloval bo pod okriljem UNESCO.

Vse se je začelo, ko je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport maja 2018 podalo pobudo za ustanovitev Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco. Pobuda je bil izjemno uspešen svetovni kongres o prosto dostopnih izobraževalnih virih, ki ga je Slovenija gostila septembra 2017. Kongres je dvignil prepoznavnost Slovenije v globalnem okolju.

umetna inteligenca

25. oktobra je na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport potekal posvet o postavitvi in vlogi centra. Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo je poudaril, da je center rezultat dobrega sodelovana Vlade RS in UNESCO ter priznanje slovenskim znanstvenikom. Izjavil je tudi, da bo center Slovenijo postavil v vrh tehnološkega dogajanja.

Bodoči center se bo ukvarjal z reševanjem globalnih izzivov, podpiral UNESCO pri študijah in sodeloval pri mednarodnih projektih s področja UI. Slovenija bo center predvidoma ustanovila v začetku leta 2020.

Prejšnji članekIzpovedi – aseksualnost
Naslednji članekItalija uvedla obvezno učenje o podnebnih spremembah

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.