Vampirska energija v električnih napravah?

Ne, niste kliknili na članek o nadnaravnih teorijah zarote. Vampirska energija je poimenovanje energije, ki jo naprave uporabljajo brez vaše vednosti. Mnoge naprave po uporabi še vedno uporabljajo ter pošiljajo energijo in ta poraba je eden največjih krivcev visokih računov za elektriko in nepotrebne porabe energije.

Zakaj se to dogaja?

Vsaka naprava, ki je priklopljena na električno energijo, porablja elektriko, tudi če jo popolnoma pustite pri miru. Kadarkoli se posodablja, prejema podatke ali pa samo čaka na vaš  ukaz oziroma ukaz daljinskega upravljalnika in s tem naprava troši energijo.

Tako so naprave, kot so na primer računalnik, televizija ali DVD, ki so ves čas v pripravljenosti za vašo uporabo, eni največjih energetičnih »vampirjev«. Prepoznamo jih po »power« gumbu. Za primer lahko damo kartušni printer. Ko je prižgan in uporabljen, porabi 6.22 vatov, 5.31 vatov pa porabi, ko je pripravljen na uporabo (a ne prižgan).

Imamo pa tudi manj očitne »vampirje«. Za te naprave bi rekli, da niso krvosesi, a so njihove roke enako krvave (se opravičujem za neslane šale glede vampirjev). Med njimi se najdejo klimatske naprave, kavomati, seveda mobilni telefoni, ki so se že napolnili, a so še vedno priključeni in celo električne zobne ščetke.

Prekomerna poraba denarja
Prekomerna poraba denarja

 

Kako ustaviti uhajajočo energijo?

Steči v trgovino po varčnejše kavomate in zobne ščetke bi bilo mogoče malce pretirano. A ko pride čas za zamenjavo odslužene tehnologije, je pametno premisliti o nakupu varčnih naprav. Mogoče so take naprave dražje, a bo prihranek na elektriki povrnil porabljen denar.

Izklapljanje vsake naprave posebej je dolgotrajna opravilo. Obstaja veliko lažja rešitev: razdelilniki. S pritiskom na en gumb izklopite tok v celotno območje domovanja.Seveda pa je tudi nujno izklapljati naprave, ko se konča napajnje, in izklapljanje naprav, ki jih ne uporabljate pogosto.

 

Prejšnji članekOsebna izkušnja: katero je najboljše prevozno sredstvo na faks?
Naslednji članekDijak 2018/19

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.