Osebna izkušnja: katero je najboljše prevozno sredstvo na faks?

Ker živim precej v bližini svoje fakultete, sem se večino svojega študentskega življenja vsakodnevno vozila iz svojega domačega kraja v Ljubljano. Študiram na Fakulteti za družbene vede, do končne destinacije pa imam približno 25 kilometrov. Čez celoten študij sem večkrat dobila vprašanje, zakaj ne živim v Ljubljani. Odgovor je povsem preprost. Zakaj bi živela v Ljubljani in vsak mesec plačevala najemnino ter stroške in hrano, če pa lahko za 35 evrov na mesec spim v domači postelji in imam do faksa makisamalno eno uro.

Avtobus je najboljša izbira!

Na začetku študija sem se na faks vozila samo z avtobusnim prevozom. Cena redne enosmerne karte je sicer 3,1 evra, za mesečno pa sem skupaj z vozovnico za mestni promet (LPP) odštela 35 evrov. Če sem kupila letno karto, je bilo celo nekaj popusta. Avtobus sem izbrala zato, ker imam avtobusno postajo približno pet minut oddaljeno od doma, vedno sem šla gor na začetni in dol na končni postaji. Sicer se vožnja po Celovški cesti (in pred njo) v zgodnjih jutranjih in popoldanskih urah precej vleče, a prevoz z avtobusom je izredno udoben in preprost. Avtobuse imam vsake pol ure, v poznem popoldanskem času pa na vsako uro. Občasno prakticiram tudi prevoz do Medvod, saj so tja avtobusi na skorajda vsakih 15 minut, ali pa se preprosto usedem na 25ko. Kar mi pri avtobusu ni najbolj všeč je, da se lahko vožnja kar zavleče, še posebej ob prometnih konicah. Ko so pred dvema letoma naredili kombinirano vozovnico IJPP pa so tudi to rešili.

Z vlakom na pot občasno

Za vlak se na začetku študija nisem odločila, saj imam železniško postajo kar precej daleč od doma, tako da bi mi zjutraj že to vzelo nekaj dodatnega časa. Težava je tudi v tem, da imamo povezave z vlaki precej slabe, tako naprimer med pol deveto in enajsto uro sploh ni vlaka do Ljubljane. Tudi iz Ljubljane je zadnji vlak proti mojemu kraju malo pred deveto uro zvečer, kar pomeni, da vsa večerna druženja in zmenki odpadejo. Zadnji avtobus je ob 11. uri zato na začetku, ko se je bilo potrebno odločiti za eno izmed možnosti, sploh nisem razmišljala, kaj bom izbrala. Vlak je sicer res hitrejši, saj si v Ljubljani v približno 20 minutah, a me moti tudi to, ker greš dol lahko samo na končni postaji. Z avtobusom pa sem se peljala do Tivolija in nato prestopila na progo LPP.

Vozovnice IJPP rešile zagato

Zagato, za kaj se v začetku leta odločiti, pa so rešili pred dvema letoma, ko so naredili kombinirano vozovnico IJPP. S to karto za 35 evrov na mesec lahko uporabljam tako vlak, avtobus, kot tudi mestni promet LPP. Če kupiš letno ali mesečno karto, junijska velja tudi med poletnimi počitnicami. Sedaj se vozim tako z vlakom kot avtobusom. Če se mi ne da čakati na avtobus, pogledam kdaj je naslednji vlak in se peljem z vlakom, ali obratno. Še vedno pa sem zaradi logistike večja ljubiteljica avtobusa, saj me je vedno strah, da bom na vlaku zaspala in se peljala do Jesenic ali pa kar do Avstrije. 😀 Malo heca, a zaenkrat se še vedno raje peljem z avtobusom, saj je precej bolj udoben, vedno se dobi za sedet, avtobusno postajo imam precej bližje domu, obenem pa so tudi precej bolj pogosti.

Slovenske železnice

Prevoz.org najboljša izbira za dolge razdalje

Za daljše razdalje pa namesto avtobusov in vlakov precej raje uporabljam Prevoz.org. Ne bom pozabila časov, ko sem se iz Kopra v Ljubljano z vlakom vozila skoraj tri ure in se odločila, da tega ne naredim nikoli več. Prevozi.org so mi najlažja in najcenejša oblika prevoza. Zakaj bi za vlak, s katerim se bom vozila 3 ure, plačala 10 evrov in več, ko pa imam za 5 evrov prevoz, s katerim bom v eni uri na isti destinaciji? Veliko se vozim na obalo in na Goriško, tako da so Prevozi res postali moja redna izbira. Z avtomobilom se mi ne splača, saj nimam letne vinjete, obenem pa mi avto preveč porabi. Prevozi so izredno dobro urejena oblika »javnih« prevozov in zaenkrat nisem imela pretirano slabih izkušenj. Enkrat se mi je edino zgodilo, da me je človek kar pustil čakati in ko sem ga končno priklicala, je rekel, da ga ne bo. A to pač vzameš v zakup in se sprijazniš, da nekateri pač niso najbolj resni.

Tako, da vsem tistim, ki razmišljate o tem, s čim boste naslednjo leto hodili na faks, polagam na srce, da je kartica IJPP rešila vse zagate, saj se enkrat lahko vozite z nečim, drugič z drugim, seveda je vse odvisno od vaših želja, preferenc in seveda, kaj vam je tudi bližje in enostavnejše. Sama bom do svojega kraja izbrala avtobus, do daljših razdalj pa zagotovo Prevoze. V Ljubljani pa priporočam BicikeLJ, saj s trenutnimi obvozi, prezgodnjimi in prepoznimi avtobusi, ne prideš nikamor.

Novinarka. Obožujem tri stvari: organizacijo dogodkov, potovanja in muzikale.

Prejšnji članekOsupljive značilnosti zapakirane v en pametni telefon
Naslednji članekVampirska energija v električnih napravah?

Novinarka. Obožujem tri stvari: organizacijo dogodkov, potovanja in muzikale.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.