Videospoti na enem mestu

Televizija, na kateri iz leta v leto vse več čebljajo in vse manj pojejo, je končno stopila v korak s časom in odprla novo spletno destinacijo www.mtvmusic.com, ki bo spletnim pohodnikom ponujala ogromno bazo videospotov na enem mestu.

*kreh*Youtube*kreh*, slišimo nekoga zakašljati v zadnji vrsti? Če res, upravičeno, kajti prvo vprašanje, ki se poraja ob tako poznem nastanku tovrstne MTV-jeve spletne strani, je, kaj nam bo pravzaprav ponujala, česar nam že ne nudi Youtube in kopica drugih podobnih spletišč? V tem zgodnjem trenutku, količinsko gledano, nič pretresljivega. MTV Music ali MTvM (“Music Television Music” ne zveni ravno najbolje) doslej ponuja slabih 30.000 posnetkov in dobrih 5.000 izvajalcev, obljubljajo pa, da bo pridruževanje novih primerkov na dnevnem redu. Tako kot na Youtubu je tudi pri njih na voljo možnost vstavitve videov na osebno spletno stran ali blog, kar bo, glede na neustavljivo željo mnogih, da jasno in glasno izražajo svoj okus za glasbo, nedvomno priljubljena in razširjena funkcija. Ker je ustvarjanje zdrave, aktivne in predvsem zveste skupnosti najbolj zaželen cilj vsake moderne spletne strani, se bodo v to smer seveda trudili tudi na MTvM. Dodali so podstrani, namenjene specifičnim glasbenim žanrom, registriranje pa omogoča komentiranje posnetkov (ah, kot bi splet že ne bil prepoln povečini neumnih komentarjev) in interakcijo z ostalimi ljubitelji glasbe. Klasika, skratka. 

Zbirka videospotov pokriva mnoga desetletja in ogromno žanrov (vseeno bo veliko poslušalcev specifičnih (pod)žanrov in pripadnikov glasbenih subkultur nedvomno nergalo nad trenutnim pomanjkanjem njim ljubih videospotov), ne preseneča pa, da so v tem trenutku najbolj popularni seveda, hja, popularni komadi. Kakovost videa je v primerjavi z variabilno ponudbo Youtuba dobra (beri: povprečna), zvok prav tako. Iskanje je v tem trenutku žal omejeno le glede na izvajalce oziroma naslove (komu mar za režiserje, kaj?), je pa spletna stran prijetno pregledna, prijazna tudi do spletno manj razgledanih uporabnikov in, vsaj za zdaj, brez številčnih in vsiljivih reklam. Lepo je videti, da njihova mlada baza podatkov že ponuja raznorazne intervjuje, veselimo pa se tudi nadaljnjega bogatenja vsebine s še več kakovostnimi posnetki s koncertov in podobnimi, z glasbo povezanimi, video materiali. Od MTV-ja v prihodnjih letih navsezadnje upravičeno pričakujemo nič manj kot najbolj obsežno zbirko tovrstnih vsebin na internetu.

To pa so tudi glavne potencialne prednosti, ki jih ima MTvM napram Youtubu glede videospotov: specializiranost, izkušnje in med mlado in tudi že malo manj mlado populacijo znano ter uveljavljeno ime. Lastnik MTV-ja je gigant Viacom, ki je proti Youtubu oz. Googlu zaradi kršenja avtorskih pravic že pred časom vložil odmevno, zaenkrat še nerazrešeno tožbo, tako da bo bitka še zanimiva. Četudi pustimo ob strani nekoliko (pre)pozen nastop na zdaj že brsteči multimedijski spletni sferi in primerjave s številčno konkurenco, je MTV Music gotovo blagoslov za vse tiste ljubitelje te legendarne televizije, ki jim posedanje pred njihovim, vse bolj z oglasi, oddajami in podobnim balastom natlačenim, programom že konkretno preseda. Dobrodošel v novo tisočletje, MTV.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.