Vse, kar moraš vedeti o mobilni denarnici

V trenutnih razmerah, ko vedno bolj težimo k izogibanju stikom, je pomembno tudi, kako plačujemo – še posebej pa, da smo čim manj v stiku z denarjem. Tudi denar je namreč tako kot vse okoli nas okužen. Predvsem pa je umazan, ampak to je bilo jasno že pred korono. Logična rešitev je zato brezstično plačevanje.

Ko pomislimo na brezstično plačevanje, nam seveda takoj na pamet pridejo brezstične kartice, na katere smo se že tako navadili. Vedno bolj popularne pa postajajo tudi mobilne denarnice. Plačevanje z mobilno denarnico oz. z mobitelom je preprosto. Vse, kar potrebuješ, sta aplikacija in tvoj mobilnik. Aplikacijo lahko namestiš na telefon ali celo na pametno uro in plačaš kar brez denarnice.

NFC – kaj je že spet to?

Plačevanje z mobilnimi denarnicami lahko poteka z uporabo brezstične tehnologije ali tehnologije NFC. NFC je okrajšava za Near Field Communication in zajema visokofrekvenčno brezkontaktno komunikacijo kratkega dosega, ki omogoča izmenjavo majhne količine podatkov med dvema napravama. NFC deluje na zelo majhni razdalji, običajno od 1 do 3 cm. 

Kako plačujem?

Plačevanje z mobilno denarnico poteka tako kot plačevanje s plačilno kartico. Manjše vsote denarja lahko poravnaš brez vnosa PIN kode, višje vsote pa zahtevajo, da na POS terminal vneseš kodo svoje bančne kartice, s katero si aplikacijo povezal. Znesek plačaš tako, da telefon odkleneš, nato pa ga prisloniš na POS terminal, ki omogoča brezstično plačevanje. Na telefonu moraš imeti nameščeno ustrezno aplikacijo za mobilno plačevanje, opraviti moraš registracijo in v aplikacijo dodati vsaj eno kartico ter napolniti račun.

Katere mobilne denarnice imam na voljo?

Slovenske banke

Slovenske banke so glede mobilnega plačevanja zelo v koraku s časom, saj jih veliko ponuja to možnost. Za komitente Abanke je to Abadenarnica, Banka Intesa Sanpaolo nudi Wave2Pay, Delavska hranilnica ima na voljo DH Denarnik, NLB svojim komitentom nudi NLB Pay, banka Sberbank pa sodeluje s spletno denarnico mBills.

S temi mobilnimi denarnicami lahko plačaš na fizičnih plačilnih mestih, ki podpirajo plačevanje z NFC, denar pa lahko tudi dvigneš na brezstičnih bankomatih (Abadenarnica, DH Denarnik in NLB Pay) ali na Petrolovih servisih (mBills), v spletnih trgovinah pa lahko uporabiš Wave2Pay.

Apple Pay

V Slovenijo je prišel tudi Apple Pay! Apple Pay je, kot že samo ime pove, na voljo samo za imetnike iPhona, pametne ure Apple Watch ter drugih naprav, ki uporabljajo operacijski sistem iOS, watchOS in macOS.

Z Apple Pay lahko plačaš na vseh fizičnih mestih, ki podpirajo plačevanje z NFC, ter v spletnih trgovinah in aplikacijah. Apple Pay je brezplačen za uporabo.

mBills

Z mobilno denarnico mBills lahko plačuješ na 1500 prodajnih mestih po Sloveniji, mobilna denarnica pa je posebna tudi zato, ker omogoča tudi nakazila med uporabniki aplikacije. Na Petrolu lahko z mBills denarnico dvigneš znesek do 100 evrov. Denarnico lahko napolniš na Petrolovih servisih z gotovino, z nalogom UPN ali s transakcijskega računa. Na voljo je tako za uporabnike Androida kot Applovih naprav.

Z mBills lahko plačaš s skeniranjem črtne kode, QR kode ali sistema NFC.

person holding black android smartphoneVALÚ

VALÚ lahko uporablja vsak imetnik slovenske mobilne številke, na voljo pa je tako za imetnike mobilnih telefonov z Androidom kot z iOS. Podobno kot mBills tudi VALÚ omogoča nakazila med uporabniki aplikacije, denar pa lahko dvigneš v Telekomovih centrih, in sicer do vsote 100 evrov. Z VALÚ lahko plačaš na vseh fizičnih plačilnih mestih, ki podpirajo plačevanje z NFC ter na izbranih spletnih straneh.

Prejšnji članekKako pravilno izbrati oblačila za tvojo postavo?
Naslednji članekKaj potrebujete, da boste uživali na kolesu

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.