Vzpon mobilnih bank

V trenutni informacijski dobi lahko opazimo preseljevanje vedno več storitev v digitalni svet. Spletne trgovine veljajo za nekaj samoumevnega, računalniški servisi lahko na daljavo popravijo našo napravo, celo psihološko pomoč nudijo na Zoomu ali pa nam pomaga kar aplikacija. Trendu sledi tudi področje bančništva, kjer beležimo velik porast mobilnih bank.

Mobilno bančništvo so vse bančne storitve, za katere nam ni treba biti fizično prisoten na bančnem okencu. Sem konec koncev sodijo že SMS sporočila, ki jih dobimo, ko plačujemo s kartico, a tukaj si bomo ogledali nekatere bolj dovršene metode mobilnega bančnega poslovanja.

Vsi poznamo aplikacije tradicionalnih bank, kot sta NLB Klik ali mDenarnic@, za katere pa moramo imeti še vedno odprt običajen bančni račun. Sicer je vodenje računa za mlade in študente večinoma brezplačno, a prinaša druge omejitve (npr. manjši limit), po 27. letu pa NLB za vodenje osnovnega paketa računa 0,99 € na mesec. Čistokrvne mobilne banke, kot sta Revolut ali N26, pa naš račun vodijo zastonj, medtem ko so plačljivi paketi le dodatna nadgradnja osnove.

Female hands using mobile banking on smartphone and enter password to login application.
Foto: Sompong Lekhawattana iz iStock

Mobilna banka Revolut (strogo gledano ni prava banka)

Revolut je ena izmed najuspešnejših mobilnih bank, ki deluje v vseh državah Evrope, v bližnji prihodnosti pa se širijo v Azijo in Južno Ameriko. Uporabnikom ponujajo brezplačno vodenje bančnega računa za digitalno poslovanje. Bančna aplikacija ima kup orodij za spremljanje izdatkov, trgovanje s kriptovalutami, delnicami ali surovinami, pošiljanje nakazil med souporabniki Revoluta in menjavo valut brez provizije. Od lani omogočajo tudi kredit do 15.000 €.

Mobilna banka N26 (je prava banka brez poslopij vendar z licenco Nemške centralne banke)

N26 je nemška mobilna banka, ki deluje v večini evropskih držav. Uporabnikom ponuja enostavno in hitro plačevanje ter spremljanje svojega računa. Pri njih lahko račun odpreš v le osmih minutah. Vsa prej našteta orodja za boljši pregled nad bančnim računom, investiranje, lažje plačevanje in splošno finančno zdravje vsebuje tudi aplikacija N26 (ne omogoča pa trgovanja s kriptovalutami, ki ga še načrtujejo).

Mobilne banke proti tradicionalnim

Kot je bilo že omenjeno, je velik plus mobilnih bank to, da je vodenje računa brezplačno. Tudi možnosti hitrih nakazil in njihova splošna priročnost se kažejo za življenjskega pomena. Finančna orodja, ki jih ponujajo, že skoraj prekašajo profesionalne svetovalce in če nič drugega, nam prihranijo čas, ki bi ga porabili za posvete z bančnimi agenti. Mobilne banke so na vseh ravneh bolj v koraku s časom kot tradicionalne.

kriptovalute
Mobilne banke in trgovanje s kriptovalutami gredo z roko v roki.

Po drugi strani nam mobilne banke večinoma ne ponujajo nekaterih osnovnih storitev, kot so krediti, zavarovanja in varčevalni računi. Tudi poslovanje z gotovino je oteženo, za dvig gotovine na bankomatih pa zahtevajo provizijo (ali plačljive premium pakete). Kot pri vsem digitalnem se seveda tudi tu pojavlja vprašanje varnosti pred hekerji, vendar roko na srce – tu »prave« banke niso nič manj ogrožene.

Prejšnji članek5 korakov za dokončanje diplome
Naslednji članekDejstva o potovanju z letalom, ki ne držijo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.