5 korakov za dokončanje diplome

Positive young mixed race woman using a laptop and smartphone at home.Cozy home interior with indoor plants.Remote work, business,freelance,online shopping,e-learning,urban jungle concept.
Foto: Tatiana Buzmakova iz iStock

Diplomska naloga oziroma po bolonjskem sistemu zaključno delo je odraz pridobljenega znanja skozi triletno dodiplomsko izobraževanje. Na fakultetah se ponavadi šteje kot predmet, kar pomeni, da lahko zaključno delo opraviš že pred zadnjim zaključenim izpitom. Zaključno delo zahteva čas, zbranost in kar nekaj dela, zato smo ti pripravili nekaj nasvetov, s katerimi si lahko nalogo olajšaš.

1. Načrtuj

Postavi si cilje in izdelaj časovnico. Zaključno delo in s tem tudi zaključek študija boš dosegel po korakih. Postavi si manjše cilje, ki naj bodo specifični, merljivi, dosegljivi, relevantni in časovno omejeni. S tem ohranjaš motivacijo in zavedanje napredka. Pri načrtovanju literature si lahko pomagaš s spletnimi viri svoje univerzitetne knjižnice, Cobissom, Google učenjakom …

2. Izberi mentorja

Zapomni si, mentor je tvoj prijatelj. Ni samo lepotni okras na naslovnici, ampak te usmerja, svetuje, priporoča literaturo in poda povratne informacije. Z mentorjem se lahko posvetuješ med samim procesom ustvarjanja, že pred pisanjem pa mu moraš poslati dispozicijo svojega zaključnega dela. Določeno temo lahko z mentorjem raziščeta s popolnoma novega zornega kota, to pa bo tvoje zaključno delo naredilo unikatno.

Pleasant workday. Two women colleagues employees of diverse age sharing points of view at workplace in office, happy smiling millennial female trainee discussing business ideas with adult aged trainer
Foto: fizkes iz iStock

3. Poglej si navodila fakultete

Vsaka fakulteta ima svoja navodila za oblikovanje zaključnega dela. Na spletnih straneh svoje fakultete preveri, kakšen mora biti obseg naloge, kako je s citiranjem … Veliko dela si boš prihranil, če boš sproti navajal vire, iz katerih črpaš informacije. Pri citiranju ti lahko pomagajo tudi brezplačni programi, kakršen je recimo Zotero.

4. Poskrbi za dobro telesno počutje

Hrana in trening sta še kako pomembna, ne le pri zaključku dodiplomskega izobraževanja, ampak tudi v življenju nasploh. Prehrana naj bo pestra in uravnotežena, sem spada tudi skrb za hidracijo. Izogibaj se enormnim količinam kave in energijskih pijač ter raje poskrbi, da bo tvoje telo pridobilo dovolj vode. Prav tako ne pozabi na zadostno količino spanja in odmorov. Odmore izkoristi za športne aktivnosti, če se da na svežem zraku v naravi. Izogibaj se tudi junk foodu, saj ti ne da pomembnih hranil.

5. Poskrbi za dovršenost

Zaključno delo mora biti slovnično in tehnično brezhibno. Za slovnico ti lahko pomagajo programi, kakršen je Amebis Besana. To je nekakšen spletni lektor, ki ti lahko pomaga pri lektoriranju. Za tehnično brezhibnost pa si lahko pogledaš pretekla zaključna dela svoje fakultete, ki ti bodo zagotovo v pomoč.

Ne odlašaj! Veliko študentov zaradi odlašanja nikoli ne konča zaključnega dela. Želimo ti veliko sreče pri pisanju!

Prejšnji članekLunina prst prvič uporabljena za rast rastlin
Naslednji članekVzpon mobilnih bank

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.