Xbox 360 – prava revolucija?

Minila so tri leta, odkar se je Microsoft odločil zaplavati v igričarske vode s splavitvijo igralne konzole Xbox. Naslednja igričarska stopnica je seveda njegov naslednik – konzola Xbox 360, ki je prodajne police trgovin ugledala ravno v času novoletne nakupovalne mrzlice. Žal omenjeni podatek velja le za čezlužje, saj je zaradi (pre)velikega povpraševanja omenjeni igralni pripomoček na stari celini, še posebej pa v Kokoški, pravzaprav nemogoče dobiti.

Velikan iz Redmonda (op. Microsoft) je v nov izdelek vložil izjemno veliko truda, saj je strojček nabildan z najsodobnejšo tehnologijo, ki ga bo skušala med zvezdami obdržati karseda dolgo. Po zagotovilih proizvajalca naj bi bila nova konzola kar 70-krat zmogljivejša od predhodnika! Že sam procesor (mimogrede: je posebej optimiziran za poganjanje iger) v Xboxu 360 daleč prekaša njegove brate v osebnih računalnikih, saj premore troje jeder, ki tiktakajo pri taktu 3,2 GHz in lahko v sekundi obdelajo impresivnih 21,6 GB podatkov. Skorajda fenomenalna računska moč je dober obet za vse igričarje, saj si sedaj lahko poleg izjemne grafike (zanjo skrbi sodoben grafični pogon ATI Xenos, ki že presega zahteve še neobjavljene grafične knjižice DirectX 10) obetamo tudi višji nivo umetne inteligence.

Zmogljivostim primerno so možje pri Microsoftu postavili tudi ceno, saj v ZDA zanjo zahtevajo dobrih 400 dolarjev, kar lahko prevedemo v domačo valuto in spoznamo, da bo nalepka s ceno nosila najmanj šestmestno številko. Vsem, ki se ob tem podatku zgražate, naj povem, da Microsoft konzolo prodaja pod svojimi lastnimi proizvodnimi stroški (le-ti so višji za dobro četrtino), zaslužek pa si obetajo predvsem od prodaje iger. Tudi te ne bodo prav poceni, saj bo za posamezen naslov v povprečju potrebno odšteti 50 ameriških zelencev.

K sreči ima Xbox 360 poleg igričarskih zmogljivosti še veliko drugih argumentov za nakup. Med vsemi novimi multimedijskimi funkcijami velja najbolj izpostaviti popolno podporo videu ter avdiu visokih ločljivosti, kar bo to konzolo naredilo za nespornega vladarja marsikatere dnevne sobe. HD je pač nova magična kratica in ako posedujete LCD televizor, plazmatski zaslon ali HD projektor, že veste o čem govorim. Xbox 360 namreč prinaša HD kvaliteto tudi v svet iger in videa. Prehod s klasične PAL ločljivosti (720*576 točk) na 720p HD ločljivost (1.280*720 točk) je namreč na zaslonih z metrsko diagonalo videti kot povsem drug svet. Svoje doda še vgrajen DVD predvajalnik s Progressive scan funkcijo. Ker je Xbox 360 pravi superračunalnik v malem, je seveda opremljen tudi z USB vmesniki, na katere lahko priklopimo kamero ali digitalni fotoaparat in že na zaslonu uživamo ob naših stvaritvah. Konzolo lahko tudi omrežimo – tako žično kot tudi brezžično (za slednje je potreben nakup posebnega razširitvenega modula). Med dodatno opremo seveda najdemo še cel kup uporabnih stvari, prednjačijo seveda razni igralni ploščki in daljinski upravljalnik.

Kaj reči za konec? Xbox 360 je trenutno daleč najboljša igralna konzola na tržišču in zagretim igričarjem zanjo ne bo pretežko odšteti sto tisočakov – nenazadnje bi za podobno zmogljiv PC odšteli vsaj trikrat več denarja.

Miran Varga

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.